Teknikjätten kan styckas upp

Förslag på radikala åtgärder mot Google

USA:s justitiedepartement föreslår att Google delas upp i flera företag.

USA:s justitiedepartement har presenterat rekommendationer som kan leda till en betydande omstrukturering av Googles sökmotorverksamhet. Detta är en del av en pågående konkurrensutredning som syftar till att motverka vad myndigheten anser vara ett olagligt monopol på den digitala sökmarknaden. 

Denna potentiella uppdelning av Google fick nytt liv efter att en domare i augusti fastslog att företaget hade byggt upp ett olagligt monopol på sökmotormarknaden i USA, där Google hanterar 90 procent av alla webbsökningar. 

Enligt dokument som har skickats in till en federal domstol överväger justitiedepartementet att kräva att Google avyttrar webbläsaren Chrome och operativsystemet Android. Syftet är att bryta upp det som anses vara en dominerande ställning på marknaden. Dessutom kan Google tvingas göra sina sökindex, data och modeller tillgängliga för konkurrenter för att främja rättvis konkurrens. 

Google har svarat på dessa förslag i ett blogginlägg och beskrivit dem som “radikala och svepande”. Företaget varnar för att åtgärderna kan få “negativa oavsiktliga konsekvenser för amerikansk innovation och konsumenter”. 

Det är inte första gången amerikanska myndigheter överväger att dela upp ett stort företag. Senast detta skedde var för 40 år sedan när AT&T tvingades avyttra delar av sin verksamhet för att bryta sitt monopol på telemarknaden. 

Google är inte heller det enda företaget som befinner sig i ungefär samma situation. Företag som Ticketmaster-ägaren Live Nation och Meta Platforms har blivit föremål för konkurrensutredningar som kan leda till liknande åtgärder från justitiedepartementet och Federal Trade Commission, rapporterar Wall Street Journal