-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Stor studie genomförs just nu i USA
Forskare: Skärmtid kan ha samband med förändring av barns hjärnor

Sambandet är ännu inte säkerställt, men en pågående studie i USA visar tecken på att skärmtid kan kopplas till förändringar av barns hjärnor.
Diskussionen om hur mycket skärmtid man ska tillåta sina barn är känslig. Vissa menar att larmrapporterna om att det skulle vara skadligt är överdrivna, medan andra håller fast vid att man bör minimera skärmtiden i största möjliga utsträckning. Och nu har den amerikanska myndigheten National Institutes of Health inlett en större studie, där man ska försöka utröna huruvida mycket skärmtid är skadligt eller inte för barn. Studien genomförs på inte mindre än 4 500 barn i åldern 9–10 år, och de första indikationerna har redan kommit. Forskarna kan konstatera att det förekommer en för tidig förtunning av hjärnbarken bland barn med mer än sju timmars skärmtid om dagen, något som skulle kunna påverka förmågan att bearbeta infomration från omvärlden.
För tidigt att slå fast
Forskarna själva poängterar dock att studien ännu befinner sig på ett för tidigt stadium för att man ska kunna fastslå att skärmtiden är den bakomliggande orsaken till förtunningen av hjärnbarken. Doktor Gaya Dowling, som leder studien, menar att man måste följa barnen över en längre tid för att se om det finns ett säkert samband eller inte. Men för den som inte vill ta några risker, så kan det förstås vara bra att försöka hålla skärmtiden nere till dess att vetenskapen kan svara definitivt på frågan.