-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Billig och enkel lösning
Forskare har tagit fram mer brandsäkra litiumjon-batterier

Telefoner som fattar eld och exploderar till följd av överhettade batterier kan inom kort vara ett minne blott. Detta då amerikanska forskare har lyckats ta fram ett litiumjon-batteri som man hävdar är nästan helt brandsäkert.
Litiumjonbatterier får väl i ärlighetens namn betraktas som ganska säkra redan i dagsläget. De huserar ju inte minst i mängder av konsumentelektronik och utsätts dagligen för en massa påfrestningar, utan att det vare sig exploderar eller brinner i vart och vartannat hörn. Men visst. De är inte hundraprocentiga. Och fel hanterade kan de förstås skapa kaos (som i fallet med Samsungs Galaxy Note 7). Men forskare vid Oak Ridge National Laboratory i USA har nu tagit fram en variant av batteritypen som ska vara mer eller mindre helt brandsäker.
Kiseldioxid gör tricket
Tittar man på de litiumjon-batterier som sitter i mobiltelefoner så börjar de i regel brinna när de båda elektroderna kommer i kontakt med varandra efter att plastskiktet skadats. Genom att lägga till ett lager kiseldioxid på plastskiktet så stelnar det istället om det skadas, vilket minskar risken för att elektroderna ska komma i kontakt med varandra radikalt. En extra intressant aspekt av lösningen är att den inte är särskilt svår att implementera i dagens tillverkningsprocess. Dessutom är det en ganska billig lösning, något som talar för att den kan bli populär. Om forskarnas variant faller tillverkarna i smaken lär dock framtiden få utvisa.