-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Turkiet inspirerade av EU
Fler följer efter EU:s skärpta regler mot teknikjättarna

Turkiet kan komma att följa EU och skärpa reglerna främst för amerikanska teknikjättar.
Det är inte ovanligt att EU går i bräschen för att skapa regelverk som sedan länder följer efter, exempelvis med genomförandet av usb C som standard för laddning av elektronik.
Nu har Turkiet enligt publikationen Fortune lagt fram ett nytt lagförslag om att införa regleringar främst riktade mot amerikanska teknikjättar, inspirerade av EU:s strategi för att hantera dominansen hos teknikjättar. Det kan komma att leda till spänningar med USA, där president Trump redan uttryckt kritik mot liknande åtgärder.
Ett nytt lagförslag, framtaget av den turkiska konkurrensmyndigheten och som stöds av det styrande partiet, är på väg att läggas fram i parlamentet. Förslaget syftar till att begränsa företag som Alphabet (Googles ägare), Meta, Apple och Amazon från att gynna sina egna tjänster i sökmotorer, appbutiker och marknadsplatser. Företag som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till 10 procent av sina årliga intäkter.
EU:s regelverk för digitala marknader (DMA) har tidigare mött hård kritik från Trump, som kallat det för "utländsk utpressning" mot amerikanska företag. Turkiets lagförslag innehåller liknande krav, såsom att företag som Apple ska tillåta användare att installera appar från tredje part utanför sina plattformar. Förslaget inkluderar också begränsningar för hur plattformar hanterar användardata utan uttryckligt samtycke och hur dessa uppgifter används kommersiellt. Teknikföretag kommer dessutom att behöva ge tydlig information om sina tjänsters omfattning, prestanda och prissättning.
Lagförslaget är fortfarande under utveckling och kan komma att revideras innan det antas.