Det är ett Fitbit med stärkt självförtroende och en känsla av att vara på rätt plats vid rätt tid som visar upp sina nya enheter. För under en pågående pandemi kan man både behöva hjälp med att få till motion i isoleringen, och att övervaka sin fysiska och mentala hälsa.
Fitbit har själva bidragit till att bekämpa pandemin, dels genom att utveckla en respirator till sjukvården, dels med en forskningsstudie med 100 000 deltagande där man visade att man med hög sannolikhet kunde detektera med deras klockor att användaren höll på att få Covid19, 1-2 dagar innan den smittade själv kände av något.
Här ligger förstås Fitbits nya klocka Sense helt rätt i tiden. Fitbit kallar den för en hälsoklocka och flyttar alltså fokus från motion och smartklocka till ett mer övergripande hälsobegrepp. På goda grunder, för de nya funktioner klockan tillför handlar i stor utsträckning om hälsofunktioner som inte är direkt kopplade till motion.
Annons
Utöver de vanliga sensorerna för rörelsedetektering har man en förbättrad pulsmätare med 6 par fotosensorer och dioder, som minskar signal till brusförhållandet, det vill säga svårigheten att skilja pulsslag från kroppsrörelser, vid löpning med mer än 50 procent. Man har också nya sensor som mäter hudtemperatur och hudfuktigheten, det vill säga svett. Det sistnämnda sker inte automatiskt som resten, utan kräver att du startar en mätning och lägger handflatan över klockans skärm.
Det intressanta är inte hur man mäter utan vad man gör. Med information om vilopuls, hjärtrytm, syreupptagning, hudtemperatur och hudfuktighet mäter man tecken på att kroppen är påverkad av stress, och ger dig en daglig stresspoäng. På så sätt får du ett slags mått på din psykiska hälsa.
Att veta att man är stressad gör en bara mer stressad om man inte kan göra något åt det. Här pushar Fitbit för sin premiumtjänst, där man via klockan och appen får tillgång till meditationsövningar, yoga och annan motion för kropp och hjärna. När du köper Fitbit Sense ingår sex månaders Fitbit Premium utan extra kostnad. Man passar också på att lägga till sju nya språk till Fitbit Premium, där svenska är ett av dessa.
Precis som Apple Watch kan man också använda klockan för att mäta hjärthälsan. Fitbit Sense har både funktion för att ta EKG och för att detektera hjärtflimmer, men då sjukvårdsfunktioner måste godkännas av myndigheter är dessa åtminstone till en början inte tillgängliga i Sverige. Att klockan kan larma om onormalt hög eller låg puls, vilket kan vara symtom på sjukdom, kan vi däremot räkna med även i Sverige.
Vi har som vanligt de motionsfunktioner vi väntar oss av Fitbit, inklusive det mått på aktiva minuter som introducerades med Charge 4, och Sense har även inbyggd GPS. En nyhet är dock att klockan både har mikrofon och högtalare, vilket möjliggör att kunna ta samtal med klockan. Det är dock en funktion som kommer i en senare programuppdatering. Redan från säljstart har klockan dock stöd för röststyrning via Google Assistant. Fitbit har haft röststyrning i något år, men då bara med Amazon Alexa som inte funnits i Sverige.
Notifieringar i klockan finns så klart också, liksom möjlighet att installera motionsappar från tredje part, och Fitbit Pay för kontaktlösa betalningar med klockan.
Designen på klockan är rundad och i linje med de tidigare Versa-klockorna, och skärmen täcker en stor del av framsidan. Klockan är vattentät till 5 atmosfärer, och har bara en kapacitiv tryckyta som knapp utöver pekskärmen. Fästet för armband har gjorts enklare för att man lätt ska kunna byta, men man stödjer fortfarande inte standardarmband utan föredrar att samarbeta med tredjepartsutvecklare av armband.
Fitbits klocksystem har fått sig en uppdatering där den främsta nyheten är att du genom att svepa upp från botten bläddrar igenom ett antal widgets. Dessa ska ge mycket information på liten yta och även tredjepartsutvecklare kan skapa dem. Systemet låter dig lyssna på musik offline, men tyvärr inte med Spotify ännu.
Batteritiden uppges till 6+ dagar, och snabbladdning är en välkommen nyhet som Fitbit saknat. Tolv minuters laddning ska räcka till en dags användning av klockan. Priset på Fitbit Sense är 3500 kronor och den börjar säljas i slutet av september.
Fitbit Versa 3
Fitbit Versa var på många sätt klockan som räddade företaget och säkrade att steget från aktivitetsarmband till klockor blev en framgång för Fitbit. Versa 3 bygger vidare på idén om en billig smart- och motionsklocka med en prislapp på 2500 kronor. Dess egenskaper påminner mycket om Fitbit Sense, inklusive inbyggd gps, men den har inte alla de avancerade funktioner för mätning av stress som Sense har. Skärmen är också lite mindre, men designen är så lik att samma laddare kan användas till bägge enheterna.
Liksom Sense har Versa 3 även inbyggd mikrofon och högtalare och stöd för Google assistant, och batteritiden är även här 6+ dagar, med snabbladdning. Fitbit Versa 3 ser ut att bli en prisvärd motionsklocka liksom sina föregångare. Precis som Sense kommer den i slutet av september.
Fitbit Inspire 2
Fitbit har inte övergivit aktivitetsarmbanden för den som vill ha något smidigare på handleden än en klocka. Smidigast är nya Inspire 2, med en prislapp på 1000 kronor. Den har trots det de vanliga måtten på antal steg och pulsmätning, men saknar till exempel GPS och kontaktlösa betalningar. I gengäld har den Fitbits längsta batteritid på 10 dagar. Här ingår dessutom ett års prenumeration på Fitbit Premium. Precis som klockorna börjar den säljas i slutet av september.