Fiaskomobilerna: Bang & Olufsens förvirrade formexperiment

Mobil fortsätter att räkna ner tidernas största mobilfiaskon. På bronsplatsen hittar vi Samsungs första samarbete med Bang & Olufsen. I designtelefoner får form ofta gå före funktion,

Publicerad Senast uppdaterad

3: Samsung B&O Serene (2005)

Det finns telefoner som faller på mållinjen. De lanseras, de verkar ha allt och sedan går något fel på vägen innan telefonen når butik. Serene är inte en sådan mobil. Telefonen ser ut som en tjock sedelklämma och just en sådan kommer väl till pass, för Serene kostade tusen euro när den lanserades.

För det fick man kvalitetskänsla och en hel del överraskningar, för telefonen var långt ifrån enkel att ha att göra med. I en så här unik telefon var ingenting självklart. Hur öppnar man den? Varför visas skärmbilden upp och ner?

Vi undrade varför redan när Nokia lade sifferknapparna i en rund ring och kunde för vårt liv inte förstå vad Samsung och B&O tänkte när Serene såg dagens ljus.

För att använda Serene krävs en hel del övning. Sms är en utmaning när knapparna inte sitter där du är van. Och kamerans placering i gångjärnet, riktad åt sidan gör det nästan känns som ett lotteri vem eller vad som råkar fastna på bilderna man tar. Serene krävde inlärning mycket få ansåg sig ha tid och lust med.

Att telefonen fått en efterföljare kanske mest bekräftar att den inte är tänkt att sälja i stora kvantiteter utan mest ska ses som ett experiment. Ett dyrt experiment.

Resten av listan:

4: Nokia Ngage

5: Nec e808

6: Spectronics

7: Nokia 7700

8: Siemens SGX75

9: Magcom

10: Motorola A920