De må inte vara den mest avancerade eller prisvärda mobilen på marknaden den här gången heller, men är det en garanterat etiskt tillverkad mobil du vill ha är det Fairphone 3 som gäller.
Fairphone 2 lanserades för mer än fyra år sedan, och vi var nog många som hade räknat bort en uppföljare, men nu är den alltså här. Man håller också fast vid idén om modulär design. Idén från Fairphone 2 att du skulle kunna uppgradera komponenterna i mobilen allteftersom blev det inte så mycket av, men modulerna gör det trots allt mycket lättare att laga telefonen, och du kan själv beställla en reservdel och sätta i om något skulle gå sönder. Totalt rör det sig om sex olika delar som kan bytas var för sig. För den som längtar tillbaka till när batterierna var utbytbara är det inga problem med Fairphone 3.
Vad gäller rättviseaspekten har Fairphone noggrannt kontrollerat leverantörskedjorna så att man kan garantera att telefonen innehåller tenn och wolfram "från ansvarsfulla och konfliktfria källor". Koppar och plast är återvunnet, och guldet inköpt via Fair Trade. Man håller fortfarande på att sätta upp ett flöde för ansvarsfullt kobolt. Man har dessutom ett samarbete med slutmontören, Arima, för att dela ut bonusar till arbetarna på fabriken som "ska överbrygga gapet mellan minimilöner och acceptabla levnadslöner i fabriken".
En intressant detalj är att varken headset, laddare eller laddarsladd följer med i förpackningen. Bara telefonen. Fairphone resonerar att du förmodligen redan har dessa tillbehör, och de vill inte skicka dig prylar du inte behöver. Skulle du ändå behöva dessa finns de att köpa i Fairphones webbutik.
Annons
Fairphone 2 kunde kritiseras för att inte nå upp till den tidens state of the art när den lanserades, och det kan även Fairphone 3 beskyllas för, även om gapet är mindre denna gång. Chipsetet Snapdragon 632 har 1,5 år på nacken och får sägas ha prestanda i den nedre delen av spektrumet på dagens mobilmarknad. Arbetsminnet är på 4 GB, lagringsminnet på 64 GB, och batteriet på 3000 mAh. En positiv detalj är att telefonen är vattenskyddad enligt IP-klass 54.
Det som löper störst risk att kännas gammalt är skärmen och kameran. Här har vi långtifrån kantfri design, med breda bårder ovanför och under 5,65-tumsskärmen i 18:9-format. Man har i alla fall fått plats med stereohögtalare här. På baksidan sitter en enkel 12-megapixelkamera. Förra gången klarade Fairphone 2:s kamera inte av att nå upp till den tidens standard. Hur det blir den här gången får vi se när vi fått chansen att prova.
Fairphone 3 kommer med Android 9, och enligt representanter från företaget är det "högst sannolikt" att den kommer att få Android 10. Man utlovar i alla fall säkerhetsuppdateringar i 5 års tid.
Priset för Fairphone 3 hamnar på 450 euro, det vill säga drygt 4500 kronor. Att argumentera att du kan få en telefon med de specifikationerna för 1500 kronor från andra tillverkare är möjligen att bevisa Fairphones poäng, att folk i andra länder får betala för att vi ska kunna ha vår billiga elektronik.