-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Användarnas förtroende lär bli avgörande
Facebook bemöter integritetsfarhågor kring chatt-hårdvaran Portal

Idag släpper Facebook sina enheter Portal och Portal+ tänkta för videosamtal till försäljning i USA. Och samtidigt bemöter man nu de eventuella farhågor som konsumenterna kan tänkas ha rörande enheternas integritetsproblem.
Lanseringen av den Facebook Messenger-baserade hårdvaran Portal sköts upp efter Cambridge Analytica-skandalen tidigare i år. Och visst, att släppa hårdvara för videochatt som är rustad med både mikrofon och kamera och förvänta sig att folk ska ställa den i sina hem i kölvattnet av en av världens största integritets- och förtroendekriser någonsin hade väl varit gränsfall på idiotiskt. Så man väntade till hösten. Men då dök nästa stora integritetskris för Facebook typiskt nog upp, den gången i form av ett enormt dataintrång som exponerade miljontals användares information. Portal kunde med andra ord knappast ha lanserats vid en sämre tidpunkt. Fån och med idag börjar ändå Facebook sälja den i USA, och därmed väljer man nu också att klargöra ett och annat om just integriteten.
Lovar mycket
Facebook hävdar att enheten inte på något sätt kommer att spela in användarna när de inte använder den aktivt. Dessutom poängterar man att videochatten är krypterad, vilket innebär att Facebook inte har någon möjlighet att se eller höra konversationerna. Vidare ska kameran inte identifiera den som ringer, och för den som är riktigt orolig går kameran till och med att stänga av. Det finns till och med ett fysiskt plastskydd att dölja kameran med. Vad gäller datainsamling så plockar Portal på sig exakt samma information som Messenger gör, det vill säga uppgifter om hur ofta man är inloggad och vilka användare man pratar med oftast. Den informationen kan användas av annonsörer. Röstkommandon kommer att skickas till en server, men kommer inte att användas för riktad annonsering. Dessutom uppger Facebook att historiken för röstkommandon kan raderas i efterhand. Vad gäller annan aktivitet via enheterna, som att lyssna på Spotify eller kolla videoklipp, så samlar enheten data om det på samma sätt som en smartphone gör. Det är fortfarande oklart om Portal kommer att bli aktuell för den svenska marknaden.