Åtta och tio tum
Första intrycket av Lenovos Yoga Tablet
Lenovo satsar på att bli stora på svenska marknaden även på surfplattor, med bland andra de två nya Yoga Tablet. Designsamarbete med Ashton Kutchner kan dock inte dölja att det rör sig om budgetmodeller.
I somras blev Lenovo den största PC-tillverkaren i världen. Men samtidigt sålde man fler mobiltelefoner och surfplattor än datorer och är nu även med på top fem-listan för mobila enheter i världen. I Sverige har vi inte märkt så mycket av det, här är det mest datorer vi ser från Lenovo. Det vill man ändra på, och i främsta ledet går Yoga Tablet, som kommer i två versioner, en med 8-tumsskärm och en med 10-tumsskärm.
Surfplattor med Android är en kämpig nisch. Ipad dominerar ju över Android på området, utom för riktigt billiga plattor där Android hittat en nisch. Där dumpar å andra sidan Googles Nexus 7 och Amazons Kindle Fire priserna rejält.
Lenovo slår på stora trumman om sitt designsamarbete med Ashton Kutchner kring de nya Yoga Tablet, och på håll ser plattorna ut att vara high-end, men när man väl får dem i sin hand är det uppenbart att Lenovo varit kloka nog att välja budgetvägen in på marknaden. Även om det hade varit trevligt med en skarpare och högre upplöst skärm, och en mindre plastig baksida som inte knirkade när man tryckte på den, känns Lenovos prislappar på som mest (och troligen mindre) 2500 kronor inklusive moms för åttatummaren och 3000 kronor för tiotummaren som välkommet realistiska.
Det som utmärker Lenovos Yogaplattor är rullen i ena änden som innehåller batteri, av/påknapp och utfällbart ställ. Stället i aluminium är det som känns mest kvalitativt i surfplattorna, och mekanismen funkar felfritt. Väl utfälld kan man använda stället för att vinkla upp plattan från bordet i liggande läge eller ha den stående på ett bord. Även om du har den i knät tycker jag stället tillför lite om du ska titta på film, men ska du skriva på plattan föredrar jag att slippa vinklingen. Rullen ger även ett skönt grepp på plattorna och gör att de i övrigt känns lite tunnare och lättare än de annars skulle vara. Lenovo lyfter också gärna fram batteritiden, som ska vara 18 timmars användning för bägge plattorna.
Till tiotumsvarianten av Yoga Tablet finns det även ett blåtandstangentbord som tillbehör, som är plastigt, hyggligt skönt och väldigt lätt. Det fäster sig magnetiskt mot surfplattan utan att nämnvärt öka vikten. Det känns som något av ett måste för den som är intresserad av plattan. Tyvärr har vi i skrivande stund ingen prisuppgift på den.
Pluspoäng till Lenovo för att man försökt sig på en annorlunda design av sina surfplattor. Om det räcker för att kompensera mediokra specifikationer återstår att se. Särskilt åttatummaren möter hård honkurrens även i den prisklass man lagt sig.
Yoga Tablet 8/10
Processor: MY8125/8389 Quad Core 1.2GHz
Operativsystem: Android 4.2
Skärm: 8/10 tum, 1280 x 800 pixel
Minne: 1 GB RAM, 16/32 GB lagringsminne, plats för minneskort
Vikt: 404/610 g