-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
Första intrycket av Googlemobilen

Mobil har fått händerna på ett privatimporterat, upplåst exemplar av den första mobiltelefonen med Googles operativsystem Android, HTC T-Mobile G1. Telefonen lovar gott för framtiden.
På utsidan känns G1 som en ganska anonym HTC-mobil - inte helt olik P4350, men med samma typ av styrkula som på P3300. Mobilen är tillverkad helt i mattsvart plast. Materialet känns knappas exklusivt, men kvalitetskänslan är ändå hög - G1 känns som att den är byggd för att hålla ett tag. Men det är snarare den typ av kvalitetskänsla som ett bra elektroniskt mätinstrument eller miniräknare utstrålar än den som han hittar hos exempelvis Iphone eller Nokia E71.

PB270021_l.jpg
Det som avslöjar att G1 står för något nytt är Google-loggan på baksidan av mobilen. Mobilen med dess Android-gränssnitt är hårt integrerad mot Googles tjänster på nätet och första gången man slår på mobilen måste den aktiveras mot ett Google-konto. Efter att ha gjort manuella inställningar för internet - eftersom mobilen är knuten till T-mobile finns bara deras inställningar inlagda i förväg - är det inga problem att aktivera mobilen och ställa om datum- och tidsvisning efter svensk standard.

PB270035_l.jpg
Skärmen har upplösningen 320x480 pixel - samma som Iphone - och placerar sig därmed mittemellan qvga och HTC:s högupplösta Windowsmobiler som exempelvis Touch Diamond. Pekskärmen bygger på vanlig resistiv teknik och har inte multi-touch. Gränssnittet går att använda på ungefär samma sätt som HTC:s TouchFLO, men G1 känns betydligt snabbare. Fördröjningarna när man sveper med fingret över skärmen för att växla vy är minimala, men det finns ändå gott om snygga animationer. Utseendemässigt är menyer för inställningar och liknande väldigt lika HTC:s egenutvecklade delar i märkets Windows-mobiler. Menyn för bluetooth och wlan känns ungefär som HTC Comm Manager.

PB270027_l.jpg
Kalender, e-post och kontakter synkas trådlöst mot Googlekontot, så man behöver aldrig tänka på ytterligare inställningar, kablar eller synkprogram. Mobilen har två olika e-postprogram - ett för Gmail och ett för pop3- och imap-konton. Meddelandehanteringen är inte riktigt lika snygg som på HTC Touch Diamond, men i gengäld är G1 betydligt snabbare och gränssnittet känns konsekvent i sin utformning. Med Touch-mobilerna kan man när som helst hamna i en gammal, opolerad Windows Mobile-meny och något sådant finns inte i G1. Sms organiseras per kontakt, så det är enkelt att följa dialogen. Mobilen har stöd för mms utan extra program. Däremot går det inte att ringa videosamtal.
G1 levereras med flera färdiga kopplingar till webbtjänster. Det går att beställa musik från Amazon, titta på Youtube-klipp och naturligtvis finns även Google Maps i mobilen. Som standard används positionering via mobilnätet, men den inbyggda gps-mottagaren aktiveras enkelt via inställningsmenyn.

PB270028_l.jpg
Skärmen går att skjuta åt sidan i en bågformad rörelse för att ta fram qwerty-tangentbordet. Knapparna har bra storlek och känsla, men svenska tecken saknas eftersom mobilen är avsedd för USA-marknaden. Skärmbilden roterar automatiskt när man öppnar mobilen. Här finns en liten fördröjning, men den är inte i närheten av lika lång som för TytnII eller Touch Pro. Även webbläsaren är imponerande snabb och den klarar ofta att hantera sidor med ajax - något som brukar vålla problem för mobila webbläsare. Det går att ha flera sidor öppna samtidigt och växlingen sker snyggt via miniatyrbilder.

PB270029_l.jpg
Kameraapplikationen och musikspelaren är inte lika imponerande som webbläsaren. Inställningsmöjligheterna för kameran är begränsade och musikspelaren har bara de grundläggande funktionerna. Dessutom saknas såväl en standardkontakt för hörlurar som A2DP, så G1 hör inte till de bättre musikmobilerna på marknaden.

PB270030_l.jpg
Android-gränssnittet ger ett positivt första intryck även om G1 är en ganska trist mobil på utsidan. Möjligheterna att utan krångliga inställningar synka mot Googles gratistjänster är mycket användbar. Det finns fortfarande brister - exempelvis bluetoothstödet och multimediaapplikationerna, men får Google och HTC upp de svaga sidorna till "branschsnittet" så kommer framtida Android-mobiler definitivt vara något att räkna med.
Alternativ
Den första stora utmanaren i smartphonesegmentet - Iphone - är det givna alternativet. Saknar knappsats, men har bättre pekskärm, smidigare format och högre kvalitetskänsla.

PB270032_l.jpg
Plus
Snabb
Snyggt gränssnitt
Koppling till webbtjänster
Minus
Plastig
Ingen fotobelysning
Typ: Turbo-3g, fyrband och edge
Vikt: 158 gram
Mått: 117 x 55,7 x 17,1 mm
Taltid: 5 timmar
Standbytid: 400 timmar
Minne: 192 megabyte inbyggt, plats för minneskort (microSDHC)
Internet och datafunktioner: Webbläsare, e-post, Messenger
Maximal datahastighet: 54 Mbit/sek (wlan), 7,2 Mbit/sek (turbo-3g)
Anslutning till pc/mac: Ja, via usb
Bluetooth: Ja, bluetooth 2.0
Röststyrning: Ja, för uppringning
Ringsignaler: Flerstämmiga och mp3
Telefonbok: Namn, flera olika telefonnummer, e-post, foto, födelsedag, postadresser och textfält. Dynamiskt minne.
SAR-värde : 1,11 watt/kg
Skärm: Tft, 320 x 480 pixel, 3,2 tum
Spel: Inga förinstallerade. Nedladdningsbara - Android OS.
Kameraupplösning: 3,15 megapixel
Övriga funktioner: Gps, mediespelare, Google Maps, Gmail, Youtube
Tillbehör: Laddare, usb-kabel och stereoheadset ingår.
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens webbplats: www.t-mobile.com
Pris vid testtillfället: cirka 400 USD (3200 kr)