Imponerande skärm

Första intrycket av Galaxy Nexus

Mobil har haft möjlighet att få känna på Galaxy Nexus och blivit imponerade, bland annat av den mycket skarpa och ljusstarka skärmen.

Publicerad Senast uppdaterad

Det första man lägger märke till hos Galaxy Nexus är den imponerande skärmen. Kombinationen av storlek, upplösning och skärmteknik ger ett extremt bra resultat som är väldigt skarpt och ljusstarkt.

Trenden med allt större skärmar är något som alla de stora Android-tillverkarna har hakat på den senaste året, men upplösningen har legat kvar på 800x480, eller i bästa fall 854x480. Den skärm som nu Samsung har tagit fram, på uppdrag av Google, är visserligen 4,7 tum stor - eller 4,65 tum för att vara exakt. Men tack vare att man samtidigt ökat upplösningen till 1280x720 blir skärpan och detaljrikedomen ändå i absolut toppklass. I likhet med Nexus S har Galaxy Nexus en skärm som är något böjd, men böjningen är så liten att den knappt märks.

När det gäller storleken ska man påpeka att 4,65 tum är den yta på skärmen som man kan utnyttja för vissa appar och funktioner som verkligen använder hela skärmen.

Galaxy Nexus har inte några fysiska knappar på framsidan. Istället visas för det mesta tre system-knappar i skärmens underkant eller längs ena kortsidan om man håller telefonen i liggande läge. Ibland försvinner de helt, för att dyka upp igen så fort man rör vid skärmen. Ibland antar de skepnaden av tre grå prickar som tar mindre plats men som återgår till normalläge när man trycker på prickarna.

I Android 4.0 visas webbläsarens flikar som miniatyrer

De tre skärmknapparna utgörs av en bakåt-knapp och en hem-knapp som brukar finnas på Android-mobiler. Den tredje knappen visar en lista med de senaste apparna, något som först dök upp på surfplattor med Android 3.0.

Att listan visar miniatyrbilder av apparna och att man kan ta bort appar genom att dra dem i sidled gör att funktionen blir tydligare och smidigare än tidigare Android-versioner där man håller inne hem-knappen och får upp en ruta med ikoner.

När man dragit ner notifieringslisten från skärmens överkant kan man använda samma metod och genom att dra en enstaka notifiering åt sidan får man den att försvinna från listan.

När man dragit ned listen visas också en ikon som leder till telefonens inställningar, som har fått ett annat utseende. Bland annat finns knappar för att sätta på och stänga av Wlan och bluetooth lätt tillgängliga överst i menyn.

En annan skillnad i gränssnittet är hur appar kan organiseras på startskärmarna. Genom att dra och släppa flera appar ovanpå varandra samlas de automatiskt i en mapp, något som påminner om motsvarandde funktion i iOS. Mappen får en ikon som består av apparnas ikoner uppradade snett bakom varandra.

När det gäller kameran hade vi ingen möjlighet att titta närmare på stillbilder och videoklipp på en dator, men klart är att autofokusen är snabb och det känns som att bilden tas med en nästan obefintlig fördröjning.

Att skärmen ärstor gör så klart att telefonen också blir stor, även om det inte skiljer särskilt mycket jämfört med Samsungs Galaxy S2. Ytan nedanför skärmen har givetvis kunnat göra mindre eftersom knapparna som brukar finnas där istället visas på skärmen. Att knapparna ibland försvinner känns lite förvirrande under den korta stund vi hade möjlighet att prova Galaxy Nexus, men det är troligen en ren vanesak.

Vill man kunna göra allt samtidigt som man håller telefonen i en hand är inte heller den stora skärmen optimal. Men det var också det enda negativa som jag lade märke till ur användarsynpunkt. Telefonen var genomgående väldigt snabb och nyheterna i gränssnittet bidrar till det positiva intrycket. Att telefonen blivit tunnare än sin föregångare gör också att den upplevs som ganska smidig, trots sin storlek.

Galaxy Nexus i mitten, Nexus S till vänster och Galaxy S2 till höger

Galaxy Nexus ska börja säljas i ett antal länder i november. Här i Sverige räknar Samsung med att börja sälja den ”omkring årsskiftet”. Att man inte är mera exakt än så beror åtminstone delvis på att det är Google tar fram den svenska versionen av telefonens mjukvara och Samsung får helt enkelt vänta in att Google färdigställer den.

Givetvis återkommer vi med ett utförligt test av telefonen så snart vi fått tillgång till ett exemplar där mjukvaran är färdigutvecklad.