Höstens Windowsmobil

Testrapport: HP Elite X3

Vi har äntligen fått ett testexemplar av HP:s Windowsmobil X3. Här är våra intryck så här långt.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi började försöka få ett recensionsexemplar av HP Elite X3 redan i somras, och det har alltså tagit tills nu att få telefonen. Det har krävt en hel del tjat och övertalning. En orsak är nog att HP bestämt sig för att uppfatta mobil.se som ett konsumentmedium, och att Elite X3 är hårt nischad mot företagskunder.

HP var förmodligen inte beredda på att under hösten inte bara ha den bästa mobilen med Windows 10 Mobile på marknaden, utan i princip den enda. Bara därför är den förstås intressant även för Windows-fans som kanske inte är intresserade av HP:s företagstjänster. Att den dessutom via virtualisering ska kunna köra riktiga Windows-appar är förstås också spännande, men det hinner vi inte titta på i denna testrapport, det kommer i det fullständiga testet. Tillhör du den i ärlighets namn krympande skaran fans av Windows i mobilen, och kan tänka dig en mobil med en skärm på nästan sex tum, finns det i alla fall inte mycket att anmärka på med HP Elite X3. Det är en stor och tung mobil, javisst, men i förhållande till skärmstorleken reagerar man snarare på att den känns tunn och smidig.

Lyx får du inte här, förutom skärmen är det plast rakt igenom i designen, vilket i och för sig gäller Lumiamobilerna också. Baksidan i halvmatt plast är något av en fingeravtrycksmagnet, och högtalargrillen i botten i blank kromplast med Bang&Olufsen-logga ger nog inte den sofistikerade känsla som avsågs.

Men hårdvaran är i stort sett oklanderlig. Vi får en telefon med chipsetet Snapdragon 820, som levererar prestanda därefter. Vi får en utmärkt skärm med 2560 x 1440 pixel. Vi får fingeravtrycksläsare på baksidan vilket förra årets Lumiamobiler saknade. Fingeravtrycksläsaren kan väcka mobilen från släckt skärm och känns på alla vis som ett snabbare och smidigare sätt att låsa upp mobilen än iris-skannern som också finns här. Dessutom är mobilen vattentät enligt IP klass 67 och stöttålig enligt Mil-spec-standard.

Det enda i hårdvaran som jag på rak arm kommer på inte överträffar tidigare Windowsmobiler är kameran, som inte är i nivå med Lumia 950 och 950 XL vad jag kan se efter några provbilder.

Windows 10 Mobile ser förstås likadant ut hos HP som i Microsofts egna mobiler. Det kan vara värt att notera att även med en av marknadens snabbaste processorer känns systemet inte blixtsnabbt i reaktionerna. Betakänslan som fanns när Lumia 950 lanserades är mestadels bortpolerad, även om jag lyckas få telefonen att hänga sig och starta om en gång under första dagen av testande.

HP har adderat en rad appar med företagskänsla, inklusive säljverktyget Salesforce, i vårt testexemplar. De flesta är rätt rudimentära. Device Hub, till exempel, kan närmast beskrivas som en digital version av den där broschyren med säkerhetsföreskrifter som finns i förpackningen som man slänger bort för att inte blanda ihop med manualen. HP Picks är en rekommendationslista till Windows Store. Men HP Mobile Hardware Diagnostics är rätt coolt. Här kan du kolla att allt från skärmens pixlar till kompassen i mobilen fungerar som de ska.

Vad vill ni att vi ska titta extra noga på i det fullständiga testet av telefonen? Skriv och kommentera!

Fakta