Så var det äntligen dags för en Ipad pro från Apple, plattan som ska vara ett mer seriöst alternativ för den som vill arbeta med plattan och kanske ersätta en dator åtminstone ute på fältet.
Under vår första tid kan vi konstatera att det handlar väldigt mycket om ett intryck av att ”den har det, men inte det”. Förvirrande? Låt oss förklara.
Den större skärmen skryter Apple med att den har fler pixlar per tum än deras Imacs. Och visst är såväl skärpa som färger precis lika bra som vi kommit att vänta oss av Ipads. Samtidigt, hur användbar du än tycker att den är, känns det lite surt att funktioner som 3D Toch saknas i plattan.
Annons
Med fler pixlar och en upphottad version av chippet som sitter i Iphone 6s samt skärmstorleken innebär det inga problem att ha två appar igång sida vid sida på skärmen, i mer eller mindre full storlek. Det är riktigt trevligt om du behöver hålla koll på flera saker, men så fort du kommer ut på startskärmen stör du dig på att ikonerna sitter fånigt långt ifrån varandra, när ytan istället skulle kunna användas betydligt mer effektivt. För att vara något som ska vara ett arbetsverktyg blir det än mer dumt att Ios fortfarande inte har stöd för flera användare heller.
Annons
Även om prislappen på Ipad Pro är rätt väl tilltagen från start (en jämförelse med Microsofts Surface-serie är väldigt nära till hands här just med tanke på Apples intentioner samt prislappen) handlar plattan lika mycket om sina tillbehör med väl tilltagna priser.
Tangentbordfodralet känns riktigt välgjort, men samtidigt saknar det många genvägstangenter, något Logitechs billigare tangentbord till Ipad Pro istället bjuder på. Något som känns extremt icke-Apple (åtminstone när det kommer till hårdvara) är dessutom att tangentbordet inte finns med svenska tangenter än. Det ska komma ”snart”, men att det inte finns med från start känns rätt slött. Av den anledningen har vi enbart kunnat känna på det som hastigast och får återkomma med ett mer tilltaget intryck av det när det väl släpps.
Tillbehör nummer två är som bekant pennan. Den både laddas och paras ihop genom att du petar in den i plattans Lightning-kontakt och så långt vi hunnit pilla med den fungerar den riktigt bra. Samtidigt blir jämförelsen mot Surface ytterligare tydlig här. Den pennan ingår, medan Apples penna kostar en tusenlapp extra. Den pennan går att fästa med magneter direkt i plattan eller i exempelvis en skjortficka med clips, Apples penna kan istället skryta med att den alltid rullar så att loggan kommer upp om du lägger den på ett bord…
Vårt första intryck av Ipad Pro är således lite som det kändes med Ios 7 och 8 för Ipad när de släpptes. I Ios-fallet kändes mycket helt enkelt inte genomtänkt och mest lämnat åt slumpen, här känns det som att Apple hoppas att ett officiellt tangentbord och penna i kombination med större storlek ska erbjuda en helt ny upplevelse. Vilket åtminstone initialt inte är känslan vi får. Det är en "bättre" Ipad så att säga, men några produktivitetsunderverk har vi inte sett än.