Är Telegram större än vad de har sagt?

EU undersöker eventuell Telegram-bluff

Det sociala nätverket och meddelandetjänsten Telegram har hamnat i blåsväder och undersöks nu av EU.

Publicerad Senast uppdaterad

EU-kommissionen har inlett en förundersökning mot tjänsten Telegram för misstankar om att företaget har lämnat felaktiga uppgifter om hur många användare tjänsten har i EU/EES. Det uppger publikationen Financial Times. Anledningen är att tjänster som har fler än 45 miljoner använder klassas som en så kallad grindvakt och därmed omfattas av strängare regler enligt Digital Services Act (DSA). Tidigare i år rapporterade företaget att man hade 41 miljoner användare, något som EU nu ska undersöka om det stämmer eller om det är felaktiga uppgifter för att inte omfattas av DSA.

Kommissionens talesperson för digitala frågor, Thomas Regnier, berättar för tidningen att utredarna kommer att genomföra en egen undersökning av användarantalet för att fastställa om företaget har försökt undvika lagen. Om det visar sig att Telegram faktiskt har fler än 45 miljoner användare kan företaget straffas både för att ha ljugit om detta och för att inte ha följt reglerna.

Bland de hårdare reglerna finns bland annat krav på att rapportera brott som upptäcks på tjänsten, att det måste finnas funktioner där användare kan anmäla olagligt innehåll och att tjänsten måste reagera snabbt när något rapporteras. I det sammanhanget är Telegram känt för att sin mycket liberala moderering och att det tillåts mer än på exempelvis Facebook och X.

Samtidigt arresterades Telegrams vd Pavel Durov av fransk polis den 24 augusti och står nu åtalad anklagad för medhjälp till brott som distribution av barnpornografi, illegala droger och hackermjukvara, samt vägran att hjälpa myndigheter i sina brottsutredningar.