Kan fällar för brott mot DSA

EU riktar skarp kritik mot X

Det sociala nätverket anklagas bland annat för bedrägligt beteende och bristande transparens.

EU meddelar att man har informerat det sociala nätverket X om sin preliminära uppfattning att företaget på tre punkter bryter mot lagen om digitala tjänster (DSA). 

I ett uttalande säger Thierry Breton, kommissionär med ansvar för den inre marknaden, att “Förr i tiden brukade BlueChecks betyda pålitliga informationskällor. Nu med X är vår preliminära uppfattning att de lurar användare och bryter mot DSA. Vi anser också att X:s annonsregister och villkor för forskares tillgång till data inte är i linje med DSA:s krav på transparens. X har nu rätt att försvara sig - men om vår uppfattning bekräftas kommer vi att utdöma böter och kräva betydande förändringar.” 

Punkt ett handlar om att man ser att X hanterar de "verifierade kontona" med den "blå bocken" på ett sätt som inte överensstämmer med branschpraxis och som vilseleder användarna. Kommissionen anser att eftersom vem som helst kan teckna sig för att få en sådan "verifierad" status påverkar det negativt användarnas förmåga att ta ställning till äktheten hos de konton och det innehåll som användarna interagerar med. Man säger sig även ha bevis för att så kallade verifierade konton missbrukas för att lura användare. 

Punkt nummer två handlar om att X inte uppfyller kravet på öppenhet i fråga om reklam, eftersom X inte tillhandahåller ett sökbart och tillförlitligt arkiv för reklam. Man anser att X tvärtom har infört designfunktioner och tillträdeshinder som gör arkivet olämpligt för dess syfte att skapa öppenhet.

Tredje punkten kritiserar X för att inte ge forskare tillgång till offentlig information i enlighet med de villkor som anges i DSA, utan tvärtom förbjuder forskare att få oberoende tillgång till den offentliga informationen. 

Om X skulle bli dömd för att ha brutit mot DSA-lagen i en framtida rättegång, kan de stå inför böter som uppgår till högst sex procent av deras globala årsomsättning.