Apple under luppen igen

EU inleder två nya granskningar av Apple

Företaget kan komma behöva öppna upp för bättre stöd för tredjepartsutrustning.

Publicerad Senast uppdaterad

Den amerikanska teknikjätten Apple kan komma att ställas inför en ny stor rättslig strid med EU. Anledningen är att EU har startat två utredningar för att eventuellt tvinga Apple att öppna upp operativsystemen i iPad och iPhone för produkter och mjukvaror från andra teknikföretag, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen. 

Kraven baseras på reglerna för hur stora teknikföretag i nyckelpositioner på marknaden ska agera enligt EU:s nya förordning om digitala marknader. 

Det första undersökningen är inriktat på Ios-funktioner som främst används av uppkopplade enheter som smartklockor, hörlurar och virtual reality-headset. EU avser att specificera hur Apple ska tillhandahålla effektiv kompatibilitet med tillbehör som utvecklats av andra företaget avseende funktioner som aviseringar, parning av enheter och anslutning.

Den andra undersökningen granskar transparensen, aktualiteten och rättvisan i Apples process för att hantera förfrågningar om kompatibilitet från utvecklare och tredje part för Ios och Ipad OS. 

Resultaten av undersökningarna kan leda till att fler produkter från tredje part ska kunna användas tillsammans med Ios och Ipad OS, samt att utvecklare i större omfattning ska kunna få tillgång till Apple-funktioner som exempelvis den digitala assistenten Siri. 

Dialogen med Apple ska enligt kommissionen avslutas inom sex månader, en period som kommissionen kommer att använda för att framföra specifika krav på åtgärder och sedan avsluta med en offentlig sammanfattning av hur Apple hanterat kraven.