-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
Öppnare kommunikation enligt Digital Markets Act
EU får sju stycken grindvakter

Det kommer att bli mer eller mindre stora förändringar för de sju företag som enligt EU:s fastslagna DMA kommer att kallas för gatekeepers.
Enligt den av EU genomdrivna Digital Markets Act (DMA) få företag som överskrider en viss storlek bland annat inte längre får stänga in användare sin sina respektive ekosystem och därmed hämma konkurrens. Sju företag har nu meddelat att de uppfyller EU:s kriterier för företag som enligt DMA benämns som gatekeepers eller grindvakter då de har ett börsvärde på minst 75 miljarder euro samt äger sociala plattformar eller appar med minst 45 miljoner månatliga användare. Dessa sju företag är Alphabet (Googles moderbolag), Apple, Microsoft, Samsung, Meta, Amazon och ByteDance. De kommer från den 6 september att betecknas som gatekeepers enligt DMA, och sedan har de sex månader på sig att följa de nya reglerna om de vill undvika påföljder.
Det inkluderar bland annat att förinstallerade appar måste gå att avinstallera, användare måste själva kunna appbutik, det måste erbjudas alternativa betalmetoder i butikerna, samt att företagen förbjuds att ge de egna tjänsterna förmåner som hämmar konkurrens. Det ska även gå att göra manuella installationer av appar.
Flera av dessa krav finns redan i olika varianter via Android, men reglerna kommer att kräva stora förändringar främst för Apple och deras inte lika öppna Ios.
En annan aspekt av DMA är att företagens meddelandetjänster måste kunna kommunicera med varandra, vilket kan komma att innebära möjligheten att skicka meddelanden mellan olika meddelandetjänster. Detta väcker en del frågor kring tjänsternas kryptering, alternativt om tjänster väljer att använda den befintliga RCS-standarden för externa meddelanden som i praktiken beskrivs som ersättare för SMS och MMS, då den standarden redan stödjer kryptering och går via internet.
Företag som bryter mot DMA riskerar böter på upp till tio procent av företagets globala intäkter, och vid upprepade regelbrott upp till 20 procent.