-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Återvinna istället för att utvinna
Elskrot bättre än att utvinna mer metall

Återvinning ska ge större tillgång till bland annat sällsynta metaller.
Vi måste bli bättre på att tillvarata sällsynta metaller ut befintligt elskrot än att utvinna dem ur jorden. Det säger Elizabeth Ratcliffe från Royal Society of Chemistry (RSC), som publicerat en rapport som slår fast att det behövs en cirkulär ekonomi med återvinning istället för att utvinna mer metall från jorden.
Till BBC säger Ratcliffe bland annat att ”Det är inte hållbart att utvinna kritiska metaller för att tillverka ny teknik. I stället måste vi snabbt bli bättre på att återvinna de metaller som finns i elskrot.”
”Samtidigt som jorden håller på att dräneras på sällsynta jordartsmetaller har många av oss dem lagrade i våra hem – i mobiltelefoner och datorer vi inte längre använder”, säger Ratcliffe.
Enligt rapporten håller många av de sällsynta metaller som behövs för modern teknik på att ta slut, vilket inte bara riskerar att utarma miljön utan även får priserna på metallerna att skjuta i höjden. Till exempel har priset på litium, som en är viktigt komponent vid batteritillverkning, ökat med nästan 500 procent mellan 2021 och 2022.
Samtidigt ökar mängden elektronik som bara ligger hemma och skräpar, enligt forskarrapporten är det mindre än 20 procent som samlas in och återvinns samtidigt som berget av elskrot växer med nästan två miljoner ton varje år.
Att satsa på återvinning och miljövänligare tillverkning kan dessutom komma att bli ett allt större försäljningsargument. En undersökning som RSC gjort med 10000 svarande i tio länder visar att 60 procent är beredda att byta till en konkurrerande tillverkare om deras produkter tillverkas på ett miljömässigt mer hållbart sätt.