-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Mobilpant
Elektronikbranschen kritisk till mobilpant

Elektronikbranschen har idag publicerat ett uttalande kring de förslag på en pant på mobiltelefoner som regeringen lämnade under gårdagen.
Igår kunde vi berätta om det förslag som lagts fram av regeringen kring en att en pantavgift ska införas på mobiltelefoner för att säkerställa att dessa återvinns på ett korrekt sätt när de når slutet av sin levandscykel. Nu har Elektronikbranschen kommit med ett svar på förslaget och de skräder inte orden. De menar att en pantavgift på mobiltelefoner skulle ha en motsatt effekt istället för vad man önskar uppnå.
Fyra punkter
Det Elektronikbranschen menar är att för att pantavgiften ska ha någon effekt måste den bli hög, och det i sin tur kommer att leda till att de svenska återförsäljarna kommer att tappa i konkurrenskraft och svenska kunder kommer istället att vända sig till utländska försäljare.
Nästa punkt de lägger fram är att för att det här ska kunna appliceras på produkter sålda enkom i Sverige så måste dessa produkter märkas på ett sätt som kan identifiera dem, vilket i sin tur skulle bli svårt att genomföra utan att det medför stora kostnader.
Den tredje punkten är att de menar att en sådan pantavgift skulle minska återbruket och därför motverka ett befintligt system som gör att många produkter används så länge det går, via flera användare. De menar att om du får 1000 kronor för att lämna en telefon till återvinningen istället för att sälja den vidare till en ny användare, så kommer fler att välja att lämna in sin telefon istället för att sälja den vidare.
Den sista punkten de tar upp är att ett pantsystem skulle innebära stor administration och stora kostnader och att den slutliga miljönyttan tveksam.
Elektronikbranschen är dock positiva till att man vill undersöka och kartlägga flöden av begagnad elektronik.
– Det är bra att utredaren fått i uppdrag att även titta på alternativ till en statlig pant. Att mobiltelefoner blir liggande i byrålådor är dåligt för alla. Utredaren bör föreslå regeringen att istället för en statlig pant hjälpa branschens egna initiativ i strävandet att få svenskarna att lämna sin elektronik till återbruk och återvinning, säger Klas Elm, ElektronikBranschen.