-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Näste man till rakning
Efter ZTE granskas nu även Huawei för brutna Iran-sanktioner

Den amerikanska handelskammaren beslutade nyligen att införa saknktioner mot den kinesiska telefontillverkaren ZTE, och nu tycks även Huawei ligga i riskzonen för att få samma behandling.
Det är källor till Wall Street Journal som kommit med uppgifter om att myndigheterna i USA nu satt Huawei under luppen, då man misstänks för samma sak som landsmännen ZTE, nämligen att ha brutit mot USA:s handelssanktioner mot Iran genom att sälja amerikans teknik till landet. För ZTE:s del slutade det hela inte bara med dryga böter utan även med att amerikanska företag inte får exportera vare sig komponenter eller mjukvara till ZTE under de kommande sju åren, något som kan få mycket allvarliga konsekvenser för ZTE. Bland annat har farhågan om rätten att använda operativsystemet Android väckts, något som natutligtvis är avgörande för en Android-tillverkare.
Kan räcka med böter
WSJ har inte någon detaljerad information om den påstådda granskningen eller några uppgifter om hur långt framskriden den är. Men om Huawei skulle befinnas skyldiga till att ha brutit mot sanktionerna så kan det ”räcka” med böter. Att ZTE fick en hårdare bestraffning än bara böter beror nämligen på att man inte höll löften som man givit om discplinära åtgärder mot anställda. För Huaweis del är granskningen förstås ytterligare ett tufft slag, då man redan haft enorma problem på den amerikanska marknaden, detta till följd av oro över potentiellt spionage.