-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
EU-rekommendation blir riskanalys
Efter Huawei-diskussionerna: Nytt initiativ för säkrare svenska 5G-nät

Sveriges regering har givit Post- och Telestyrelsen i uppdrag att göra en riskanalys kring 5G.
Regeringen har idag den 2 maj tagit beslut om att ge uppdrag till PTS, Post- och Telestyrelsen att analysera säkerhetsriskerna i kommande svenska 5G-nät. Detta initiativ kommer mot bakgrund av att EU-kommissionen rekommenderat EU:s medlemsländer att just bedöma de säkerhetsrisker som påverkar ett 5G-nät på nationell nivå och att sedan vidta eventuella åtgärder.
Huawei i skottgluggen
När det gäller just säkerhet och 5G har Huawei varit i fokus i nyhetsflödet och flera länder har tidigare hindrat Huawei från att leverera utrustning till näten. Misstanken har varit att Huaweis utrustning kan innehålla möjligheter för kinesiska staten att ta del av känslig information, även om inga sådana bakdörrar bevisats. Eftersom 5G ska användas främst för sakernas internet och ge möjlighet att styra bilar, lås, industrier, hälsoutrustning och annat är säkerheten av extra stor vikt.
EU:s initiativ är inte riktat direkt mot Huawei utan har som mål att skapa nationella riskbedömningar oavsett teknikleverantör för att sedan utifrån de enskilda ländernas riskbedömningar skapa en gemensam riskbedömning för hela unionen. I den svenska riskbedömningen ska PTS ta hjälp av Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt samt ta in synpunkter från branschorganisationer och till exempel operatörerna.
5G i Sverige dröjer
I Sverige dröjer det innan 5G är igång på allvar och ingen av operatörerna har ännu något lanseringsdatum, men tester pågår. I USA och Sydkorea, de länder som ligger längst fram är däremot näten igång i mindre skala och de första 5G-telefonerna har redan kommit ut.