-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Dyrare att handla från kinesiska lågprisbutiker
Dyrare att handla från kinesiska lågprisbutiker

Slopad tullfrihet ska göra att det blir dyrare att handla från kinesiska lågprisbutiker om regeringen får som den vill.
Svenska konsumenter kan snart behöva betala mer för sina fynd från lågprissidor som Temu och Shein. Regeringen planerar nämligen att avskaffa tullfriheten för varor under 1800 kronor från dessa plattformar, rapporterar TV4.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att åtgärden är nödvändig för att skydda svenska konsumenter och skapa rättvisare konkurrens. “Vi måste försvåra för de kinesiska e-handelsföretagen som kan skicka giftiga varor till orimligt låga priser”, säger Svantesson.
Volymen av paket från sajter som Temu och Shein har ökat dramatiskt de senaste åren. EU-kommissionären Maroš Šefčovič uppskattade förra året att antalet leveranser från dessa plattformar skulle nästan tredubblas från 2022. Enbart i december 2024 ska det ha levererats drygt sex miljoner från Kina till Sverige.
Samtidigt diskuteras inom EU möjligheten att införa avgifter på produkter från lågprissidor utanför unionen. Syftet är att jämna ut spelplanen för europeiska företag som konkurrerar med de utländska plattformarna.
Om tullfriheten avskaffas kan priserna på varor från Temu, Shein och liknande sidor stiga. Det kan göra att fler väljer att handla från inhemska butiker, vilket kan gynna svenska företag.
Samtidigt är uppfattningen om snedvriden konkurrens inte det enda diskussionsämnet när det handlar om kinesiska lågprissajter. Många konsumentorganisationer har även utfärdat varningar för varor som inte följer EU-standarder. Det handlar främst om skönhetsprodukter och leksaker som innehåller skadliga nivåer av kemikalier, leksaker som inte är säkra, elektronik som kan orsaka bränder, och inte minst rena bluffprodukter.