Presenterades ikväll

Det här är Android M

Google har visat upp nästa version av Android som släpps i höst.

Publicerad Senast uppdaterad

Precis som förra året är det än så länge bara en bokstav och vidare detaljer om projektnamn eller versionsnummer för Android M dyker upp senare. Ikväll under Google I/O presenterades i alla fall den nya versionen och för utvecklare finns det en förhandsversion att ladda ner redan idag. Vi vanliga dödliga som vill ha en mer stabil version kommer få vänta till i höst.

Just det där med stabil version är lite av ett nyckelord, då Google ska ha fokuserat hårt på att fixa många av de buggar som dykt upp i Android 5.0 Lollipop. I övrigt delade Google upp presentationen av det nya systemet i sex punkter. App-behörigheter För att förenkla och göra saker säkrare och enklare för användaren händer det en hel del med behörigheter hos appar. Dels har de förenklats en hel del för att vara lättare att begripa och dels kommer du att få frågan om du vill godkänna användning av vissa behörigheter när appen efterfrågar dem och inte, som nu, i en lång lista när du installerar appen.


Du ska även kunna ändra behörigheter både i appens inställningar och i systeminställningarna.

Webb
Genom funktionen Chrome custom tabs ska gränsen mellan app och webbsida suddas ut rejält. i korthet går det ut på att apputvecklaren kan tala om för chrome hur innehållet ska presenteras.

Funktionen finns tillgänglig i utvecklarversionen av Chrome idag och kommer dyka upp skarpt senare. Applänkar Att få upp en ruta som frågar dig hur du vill öppna en länk är tydligen något jobbigt. Istället för att få upp en ruta med valmöjligheter över vilka appar som en länk kan öppnas i ska utvecklare numera kunna lägga till betrodda appar i koden så att du exempelvis öppnar en twitterlänk direkt i Twitter-appen istället för att behöva välja mellan Chrome och Twitter. Android Pay

Självfallet vill Google inte stå över den där lilla miljarddetaljen som kallas mobila betalningar och med stora delar av Google Wallet nedlagt var det bara en tidsfråga innan en nysatsning skulle komma. Den kallas Android Pay och bygger på NFC och de säkra element för den tekniken som redan finns i Android. Det hela ska fungera överallt där Android Pay-loggan finns eller när någon av dess kompatibla partnertjänster finns. 


Stöd för Android Pay i appar

Utöver att låsa upp luren ska du inte behöva göra så mycket annat och som användare ska du kunna välja mellan att använda Android Pay rakt av eller genom exempelvis din bank. 

Säkerhet kommer i form av att ett virtuellt kortnummer sätts upp och att du inte på något sätt visar upp dina riktiga betaluppgifter.

Google lägger även in stöd för USB-C för betydligt snabbare laddning av enheter. Som en extra bonus får Android även en laddkontakt som går att vända 180 grader och fortfarande passa i kontakten. USB-C gör även att du kan välja om en enhet ska laddas med kabeln eller fungera som strömkälla åt en annan enhet.

Stöd för Android Pay i fysiska butiker
Utöver fysiska butiker kommer även onlinebutiker och deras appar att ha stöd för tekniken. Dessutom ska alla lurar med Android 4.4 (Kitkat) ha stöd för tjänsten, skillnaden i Android M är nästa punkt. Fingeravtrycksstöd I Android M kommer du så klart kunna bekräfta köp med ditt fingeravtryck, då den typen av teknik byggs in direkt i systemet. Utöver betalningar ska du givetvis även kunna låsa upp telefonen,köpa appar på Google Play store och även använda det i tredjepartsappar genom ett API för detta. Ström och laddning Genom funktionen doze (eller slumra till på svenska) ska du kunna spara rejält med ström när din enhet inte används genom att hålla koll på rörelseaktiviteten. Ligger enheten still en längre stund stryps helt enkelt mobildata för att spara ström. Enligt Google ska det göra att enheter som kör Android M får uppåt två gånger längre batteritid.

Utöver dessa utlovas hundratals småförbättringar. Bland annat nämndes bättre delningsmöjligheter där systemet lär sig vilka personer du oftast delar med och bättre textmarkering. Även volymkontrollen har förenklats och förbättrats.