Konkurrenshinder

Därför vill EU att Google ska böta 45 miljarder

EU har beslutat att ålägga Google rekordstora böter för konkurrenshinder med Android.

Publicerad Senast uppdaterad

EU-kommissionen har fattat ett beslut att Google är skyldigt att betala 4,34 miljarder euro, drygt 45 miljarder kronor, i böter på grund av konkurrenshindrande åtgärder inom Android.

Orsaken till EU:s beslut är de sätt som Google använder för att se till att Android-användare använder Googles sökfunktion och webbläsare, vilka i sin tur är de som genererar inkomster för Google genom att samla in information om användarna som används till riktad annonsering.

Android är formellt sett ett open source-projekt, men i praktiken finns det två versioner av Android. Open Sourceversionen AOSP (Android Open source Project) och Android GMS (Google Mobile Services). De flesta Androidtillverkare som säljer inom EU använder den senare versionen av en enkel anledning: AOSP har inte tillgång till Googles appbutik Play Store. För att få det måste du använda GMS, och då måste du också ha Chrome och googles sökapp förinstallerade som standardval. Det är Googles sätt att packetera dessa funktioner tillsammans som EU vänder sig mot.

EU har rätt bra belägg för att det hela är en medveten strategi från Google för att styra bort tillverkarna från Open Sourceversionen av Android. Amazon tillverkar sina Fire-surfplattor baserade på open sourceversionen, och har följaktligen skapat sin egen appbutik i dessa plattor. Enligt EU ska andra tillverkare ha varit intresserade av att bygga enheter baserade på Amazons Fire OS, men ha förhindrats av Google och licensvillkoren för Android. Google ska också ha betalat vissa Androidtillverkare för att de inte ska lägga till andra sökfunktioner än Googles i telefonen.

Google planerar att överklaga domen. Man hävdar att man inte kan erbjuda Google Play services separat från övriga Googletjänster, vilket skulle vara en lösning att tillgodose EU:s krav, av tekniska skäl. En annan lösning skulle vara att göra som Microsoft gjorde efter EU:s liknande dom mot dem, att under installationsförfarandet erbjuda en meny där man kan välja webbläsare och sökmotor. Faktum är att Google redan gör detta i Ryssland, där användaren får välja mellan Chrome, Yandex eller Chrome.ru, vilket tyder på att det vore rätt enkelt för Google att implementera. Google hävdar dock också att EU inte tar hänsyn till att Android faktiskt är konkurrensutsatt i sig, av Ios, som är en ännu mer sluten lösning.

45 miljarder kronor kan låta som en katastrofalt stor summa pengar, men EU har en metod för att beräkna sina böter så att beloppet ska vara kännbart, men inte direkt skadligt för företaget. Googles moderbolag Alphabet gjorde under första kvartalet i år en vinst på 83 miljarder kronor.

Källa