-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Huawei förklarar sig
”Därför har P10-enheterna olika chipp”

Efter de tidigare klagomålen på att Huaweis P10-enheter har olika typer av lagringsminnen som ger olika prestanda, går nu Huaweis vd Richard Yu ut med en förklaring. Samtidigt hävdar han att skillnaderna inte borde märkas i det dagliga användandet.
Flera Huawei-användare har irriterat sig på att vissa av den kinesiska elektronikjättens P10-smartphones är snabbare än andra. Detta då Huawei tycks blanda och ge lite när det gäller vilken typ av minnen och lagringschipp man använder sig av. Vissa enheter har tekniken eMMC5.1 för lagring, medan andra har UFS 2.0 eller 2.1, något som ger tämligen stora skillnader i skriv- och läshastigheter.
Chippbrist
Huaweis vd Richard Yu har i kölvattnet av klagomålen nu gått ut med en förklaring på det kinesiska sociala nätverket Weibo, där han hävdar att anledningen till de olika lagringsteknikerna är chippbrist bland företagets underleverantörer. Till följd av den saken fick Huawei helt enkelt nöja sig med de komponenter man hade tillgång till. Men Yu menar också att användarupplevelsen inte borde påverkas av vilket chipp som sitter i telefonen, detta då man upprätthåller prestandan genom optimering av både hård- och mjukvara. Det hela går dock stick i stäv med de mätningar som gjorts i benchmarktester, där eMMC 5.1-chippen ger en läshastiget på 250 MB per sekund medan UFS 2.0 och 2.1 ger 550 respektive 750 MB per sekund. Vi på Mobil har rapporterat om detta tidigare och även testat själva.
Beror på användandet
Sajten Übergizmos Tyler Lee håller inte med Richard Yu och skriver att användarupplevelsen mycket väl kan påverkas av vilket chipp som sitter i enheten. ”Det handlar dels om hur uppmärksam man är, dels om vilken typ av appar man kör. Kör du en resursintensiv app kan du märka en viss skillnad, men om man däremot ägnar sig åt att chatta eller surfa på nätet, så lär skillnaden inte vara särskilt uppenbar” skriver Lee. Richard Yu hävdar i sitt uttalande på Weibo att Huawei fortfarande har stora problem med att få tag på tillräckligt många flashminnen. Yu går även så långt som att påstå att uppgifterna om prestandaskillnader har fått överdrivna proportioner på grund av att konkurrenterna skulle vilja förödmjuka Huawei.