-
PLUS
Tips: Enkel filöverföring mellan Xiaomi och Iphone snabbt
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
Borttappade saker och inomhusnavigering
Bluetooth 5.1 kan ge exakt positionering

Nästa version av bluetoothstandarden gör det möjligt att avgöra inte bara hur nära utan i vilken riktning i förhållande till din enhet som ett föremål befinner sig. Och allt detta med stor noggrannhet.
Förutom att koppla ihop två enheter och skicka data mellan dem på korta avstånd kan kbuetooth även användas för positionering. Noggrannheten är dock inte mycket bättre än leken "närmare, närmare, nu bränns det!". Det ska det dock bli ändring på i nästa version av Bluetooth 5.1.
I den kommande versionen av standarden ska Bluetooth-enheter kunna kommunicera inte bara avstånd, utan även riktning. Med hjälp av detta ska man dels kunna avgöra inte bara avstånd utan även åt vilket håll ett föremål, till exempel en nyckelringstagg eller din mobil, befinner sig. Dessutom ska bluetooth kunna komplementera GPS för inomhusnavigering, och det med stor precision. Som bäst ska bluetoothpositionering kunna bestämma en position på ett par centimeter, men då krävs det att det är positionerade referensstationer uppsatta i byggnaden.
Bluetooth SIG, organisationen bakom Bluetooth-standarden, tänker sig att den nya positioneringen förutom inomhusnavigering i större offentliga byggnader som till exempel flygplatser ska kunna utnyttjas för exakt lagerhantering, taggar för att hitta försvunna saker eller augmented reality-tillämpningar som till exempel att du riktar mobilen mot ett utställningsföremål på ett museum och får information om det. Man tänker även att tekniken alltså ska kunna användas för att hitta borttappade saker. Den sista tillämpningen kräver dock att minst en av enheterna har mer än en antenn för att man ska kunna pejla in riktningen från signalen.