Begagnatförsäljning stoppas

Begagnade Iphone drabbas av EU:s usb C-lag

Iphone 13 får inte säljas begagnad.

EU-lagen om usb C kan komma att slå hårt mot Iphones andrahandsmarknad.

När EU klubbade lagen om att elektronik måste laddas med usb C tvingade det Apple att designa om bland annat Iphone att använda den standarden istället för Lightning. Även om lagen primärt omfattar nya enheter som importeras till EU, visar nu en ny rapport att även andrahandsmarknaden för Iphoen kan komma att drabbas hårt av lagen.

Det är publikationen The Register som har tagit del av siffror från analysfirman CCS Insight. Enligt deras rapport såldes det 27 miljoner begagnade Iphones under 2023 inom EU. Här spelar laddningen inte någon roll så länge som det handlar om begagnade mobiler som redan finns inom EU, men enligt CCS Insigt importeras för närvarande 12–15 miljoner begagnade Iphone främst från USA och Japan för att säljas på den europeiska andrahandsmarknaden.

Eftersom EU-lagen inte gör någon skillnad på nya och begagnade enheter omfattas alltså även dessa enheter av lagen och får därmed inte säljas. CCS Insight räknar med att tillgången på begagnade Iphones kommer at minska med 40 procent efter årsskiftet när lagen träder i kraft.