-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Ingen egentlig konkurrens
BankID vanligaste formen av e-legitimation

Det är fler som aldrig har använt e-legitimation än som använder Freja e-id.
När Internetstiftelsen publicerade undersökningen Svenskarna och Internet 2022 tog man bland annat upp omfattningen av användandet av e-legitimationer i Sverige. Det visade sig att i fråga om legitimationer är vi svenskar verkligt digital. Av befolkningen som är 16 år och äldre är det 91 procent som använder e-legitimation, och bland de som använder internet är användandet uppe på 97 procent.
Det råder däremot inte någon tvekan om vilken form av e-legitimation som är den dominerande - 90 procent av befolkningen använder sig av e-legitimationstjänsten Mobilt Bank-id, på andra plats kommer Freja e-id med 2 procent. Freja har dock ett högre användande än 2 procent inom två grupper, närmare bestämt bland 00-talister (9 procent) och bland stadsbor (3 procent).
En förklaring till att användandet av Freja är högre bland unga användare kan vara att Freja e-id inte behöver vara kopplat till ett bankkonto, samt att den kan användas som en fotolegitimation.
Övriga tjänster för e-legitimation har lagts ihop till ”Använt annan e-legitimation” vilken uppgår till 2 procent, det vill säga samma som Freja e-id, medan 3 procent säger att de aldrig har använt e-legitimation.