Mailappar till Ios
Bakgrund: Mailappar till Ios
Appar som låter dig få kontroll över din e-post och använda den till mer än tidigare. Vi har kollat in de bästa alternativen till den vanliga mejlappen i Ios.
E-post är ett verktyg som låter dig kommunicera på dina villkor när det passar dig, men e-post kan också gå över styr när mejlboxen fylls snabbare än du hinner läsa. Flera appar ger sig ut för att hjälpa dig med det här problemet och vi har testat dem.
Apples egen mejlapp har uppenbara fördelar som att du enkelt direkt från telefonens bildgalleri kan skicka en bild via e-post. Den är helt enkelt naturligt integrerad med de övriga programmen Apple skickar med. Den fördelen saknar apparna, men de tillför å andra sidan andra.
De flesta av de appar vi testar fungerar genom att du knyter dem till ditt Gmail-konto och därmed ger appen tillstånd att hantera ditt konto, ta emot och skicka mejl samt hantera kontakter och så vidare. Det krävs alltså att du använder Gmail, antingen en vanlig Gmail-adress eller Googles tjänst Google Apps där du får använda Gmail, men med en egen domän, något många företag gör.
Den senaste tiden har det kommit många nya appar av den här typen och en del av dem kan även kopplas till andra mejltjänster. Det hela startade egentligen med appen Mailbox som du kopplar till ditt Gmail-konto och den appen låter dig med enkla sveprörelser över skärmen rensa inboxen och skjuta upp mejl du inte behöver ta tag i direkt till ett senare, mer passande tillfälle.
Målet är alltså att ha en helt tom inbox. Den och de andra apparna vi testar här tillför alltså funktioner för att du ska klara mejlskörden lättare än tidigare och ett par av dem låter dig även göra andra saker för att få mer kraft och möjligheter i ditt mejlprogram.
Tycker du fortfarande att den ordinarie mejlappen från Apple är bra kan du så klart använda flera appar parallellt. Apparna arbetar hela tiden mot Googles servrar, så du kan använda flera stycken samtidigt om du tycker att de tillför olika saker.
En tydlig fördel med Apples egen mejlapp är att den fungerar bra även när du inte har internetuppkoppling. Skulle du till exempel sitta på ett flygplan kan du gå igenom mejl som redan laddats ner, svara och sortera meddelanden och sedan få alla de ändringarna genomförda när du åter har tillgång till internet. Lika smidigt fungerar det inte i alla specialapparna, till exempel behöver du starta appen manuellt för att ändringar du gjort offline ska verkställas mot servern.
En annan egenskap som gör att de speciella apparna kan vara lite begränsande är att de bara finns i just mobilen. Du kan alltså bara utnyttja funktionerna till fullo i din mobil. När du läser samma e-postkonto från din dator går du miste om extrafunktionerna i appen.