VR & överhettningsskydd

ARM visar framtidens processorer

En processor som inte överhettas och ett grafikchip med stöd för VR är det senaste från chipmakaren ARM.

Publicerad Senast uppdaterad

Cortex A73 och Mali G71 är två nya namn du får lära dig om du intresserar dig för de lite mer finkorniga detaljerna om de systemchip som sitter i alla våra telefoner och plattor numera. Det är nämligen de nyligen utannonserade modellnamnen för ARM:s senaste processor och grafikchip som ska börja dyka upp i mobila sammanhang framåt slutet av året eller i början av nästa år.

Mali G71 tar över efter den Mali T800-serie som sitter i många flaggskeppsmodeller idag. G71 bygger på tredje generationens grafikchip från företaget och går under arbetsnamnet Bifrost. Det börjar bli på tiden eftersom Midgard-generationen numera har fyra år på nacken sedan den först introducerades (Mali-T600 till 800 har kört Midgard-generationen, som föregicks av Utgard-generationen med Mali-T200 till T470).

Nytt i G71 är såklart förbättrad prestanda. Här pratar vi bland annat 50 procent bättre grafikprestanda korsat med 20 procent mer effektiv strömhantering. Enligt ARM själva ska prestandan ligga på samma nivå som Nvidias mobila GTX 940M-chip som normalt hittas i laptops.

Rent praktiskt innebär det att allt vad VR-stöd från bland annat Google Daydream, 4K-upplösningar, 120 hertz i uppdateringsfrekvens och liknande skrytfunktioner inte ska innebära några som helst problem för chippet.

Slut på överhettning

Cortex A73 är istället företagets nya processortyp som givetvis ersätter A72. Den befintliga processorn är det du oftast hittar i de högpresterande systemchippen, antingen i en ensam uppsättning med fyra A72-kärnor, eller i en så kallad big.LITTLE-uppsättning där de fyra starkare A72-kärnorna parats med de strömsnålare och svagare processorena i A52-serien.

A73 är alltså ny herre på täppan. Även om det finns prestandaökningar att prata om här är det inte alls det som är poängen med A73. Då prestandan oftast mäts i vad processorn klarar av att spotta ur sig under maxlast under korta stunder innan det blir för varmt är det just värmen som är fokus här. 

När en processor får jobba hårt blir den såklart varm. Eftersom mobila enheter inte kan dras med processorfläktar och annat som “vanliga” processorer i datorer kan blir värmen ett problem. Det har gjort att alla mobila processorer varvar ner när de blir för varma för att inte överhettas, vilket sänker den allmänna prestandan ganska fort (eller så går värmehanteringen helt åt skogen, vilket Qualcomm fick erfara med Snapdragon 810). Huvudfunktionen i A73 är att den klarar av att upprätthålla hög prestanda under längre tid innan den behöver klocka ner, vilket i sin tur leder till att du ska få en högre upplevd snabbhet under längre tid.

Vill du veta mer kan du kolla in Android Authoritys klipp här nedan som förklarar A73 riktigt bra och ingående.

Osynligt

Såvida du inte intresserar dig för vilken typ av grafikchip eller processortyp som sitter i det systemchip din telefon kör kommer du troligen knappt höra talas om ovanstående. tekniken ARM gör byggs in i systemchip och du hör oftare talas om olika modellnummer från Mediatek eller Qualcomm än modellnamnen på tekniken inuti dem. 

Således kommer du nog att hitta A73-processorer i Qualcomm Snapdragon 830 och Mediatek Helio X30 eller liknande. Mali G71 är troligen det grafikchip som kommer att återfinnas i en eventuell Helio X30 också, eller ett Kirin 960-chip om du går efter Huaweis chipnamn (Qualcomm utvecklar sina egna grafikchip, Adreno). Med största sannolikhet är det i Galaxy S8, HTC 11 och LG G6 eller liknande modeller framåt Mobile World Congress nästa år som vi kommer att få se ARM:s nya teknik i praktisk användning.