Inte bara i EU

Apple öppnar sin NFC-krets på bred front

Efter sitt beslut att göra sin NFC-krets tillgänglig i EU, utvidgar Apple tillgängligheten i fler områden.

Efter EU:s uppmaning till Apple att göra NFC-kretsen i Iphone tillgänglig för tredjepartsutvecklare och andra betallösningar, meddelade Apple i början av juli att man följer EU:s uppmaning. 

Nu meddelar Apple att man med den kommande lanseringen av Ios 18.1 för utvecklare kommer öppna upp Iphones NFC-krets för kontaktlösa betalningar från tredje part, separat från Apple Pay och Apple Wallet. Funktionen kommer därmed inte enbart att bli tillgänglig i EU utan även i Australien, Brasilien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA. 

Apple säger också att användare kommer att kunna ställa in en tredjepartsapp som sin standardapp för kontaktlöshet via appen Inställningar på sina Iphone. 

Alla detaljer är dock inte offentliga ännu för vad so kommer att krävas. Apple säger att för att integrera den här nya lösningen i sina Iphone-appar måste utvecklare ingå ett kommersiellt avtal med Apple, begära NFC- och SE-rättigheter och betala de tillhörande avgifterna. Vad det innebär i praktiken är dock inte avslöjat ännu.