Snabbare

Apple lanserar: Nya Ipad Mini

Med skärm på 8,3 tum och ett snabbare chip, Apple A17 Pro, är nya Ipad Mini en smidig surfplatta med vässad prestanda och stöd för Apple Pencil Pro.

Publicerad Senast uppdaterad

Nya Ipad Mini har stöd för Apple Intelligence, trots att den använder samma chip som förra årets Iphone 15 Pro, men eftersom Apple Intelligence inte är tillgängligt i EU för tillfället berör det inte oss svenska konsumenter direkt. Det nya chippet innebär ändå en tydlig prestandaökning jämfört med tidigare modellen av Ipad Mini som släpptes 2021 med A15 Bionic som systemchipp. Apple utlovar 30 procent bättre prestanda och 25 procent högre grafikprestanda. 

Vad vi däremot får tillgång till är stöd för Apple Pencil och Apple Pencil Pro och på baksidan sitter en ensam kamera på tolv megapixel. Även kameran i skärmen för videosamtal och selfies är på 12 megapixel och har Centrerat-funktionen som ser till att du är i bild under videosamtal även om du rör dig i rummet. 

Ipad Mini i wifi-modell kostar 6995 kronor och modellen med wifi+mobilnät kostar från 9095 kr, då i båda fall med 128 GB lagring. Enheterna finns till förbeställning idag och blir sedan tillgängliga 23 oktober.

Modellen med mobiluppkoppling har ingen plats för fysiskt simkort utan enbart esim. För uppkoppling har Ipad Mini stöd även för Wifi 6E, men inte Wifi 7 som i Iphone 16 Pro. Det handlar ändå om en uppgradering jämfört med föregångaren om än en lite blygsam sådan. USB-c-kontakten används för att ladda Ipad Mini men den klarar även överföring i upp till 10 Gbit/sekund. 

Precis som tidigare saknar Ipad Mini ansiktsigenkänning och Face ID. Istället får du låsa upp och bekräfta säker inloggning med fingeravtryck i av-på-knappen.