Åk själv eller följ tävlingar

Android-appar för vintersport

Vi har testat appar för den som är intresserad av skidåkning i olika former, oavsett om man vill åka själv eller nöjer sig med att ha koll på hur det går för elitåkarna.

Publicerad Senast uppdaterad

King of the Slope

Det är kanske inte så ofta som en reklam­app, i det här fallet från Vattenfall, verkligen levererar i funktion och nytta, men det gör faktiskt skidappen som det handlar om här. King of the Slope låter dig spela in din skidåkning med hjälp av telefonens gps-position. 

Appen i sig är dock inte beroende av mobiluppkoppling, så befinner du dig till exempel i Alperna behöver du inte oroa dig för att appen kräver dyr datatrafik. Dina åk sparas i telefonen och laddas upp om du vill när du kommit hem igen och har tillgång till datauppkoppling. Om du vill så kan du dela med dig av dina åk och delta i utmaningar och det gör du genom att koppla appen till Facebook. King of the Slope finns förutom för Android även till Iphone så det finns gott om folk du kan tävla mot. 

Med den dåliga snötillgången då detta skrevs har vi haft begränsade möjligheter att testa appen fullt ut, men de tester vi ändå kunnat göra har gått bra. Den hittar den skidort du åker i tack vare gps-positionen och det finns tusentals skidorter med i appen. Listan är nästan evighetslång och täcker större delen av världen, inte bara Sverige och Europa. 

När du tar en längre paus under skiddagen bör du pausa appen, men annars går det bra att använda andra funktioner i telefonen medan appen registrerar din skidåkning. När du är klar för dagen får du en rapport med hur mycket energi du genererat (det är så klart här reklamkopplingen till Vattenfall kommer in) och kan se ett diagram på fallhöjd och medelhastighet. 

Pris Gratis

Betyg 7/10

My Skistar

Egentligen är inte tjänsten My Skistar beroende av din mobiltelefon, men med appen i din Android får du lite mer nytta av tjänsten. I grunden handlar det om en smart funktion som kopplas direkt till liftkortet du köper hos någon av Skistars anläggningar.

Den registrerar när du använder ditt liftkort och baserat på var och när du använder liftkortet får du data om höjdmeter, antal åk och andra data som på det sättet kan läsas ut av din åkning. Genom att koppla det här till Facebook (all användning av det här är givetvis frivillig) kan du dela med dig av din åkning, se i vilket område som vännerna åker och tävla mot kompisar och andra. Även den som inte har en Android eller annan smartphone kan använda tjänsten på webben och den vägen dela med sig av upplevelserna.

Utöver den här funktionen finns även information om backar och resmålet, ibland webbkameror över hur snötillgången är i backen samt en hel del annan information om orten där du befinner dig.

Pris Gratis

Betyg 7/10 

GPS Ski Maps Europe 1 Country

Här testar vi den billigaste versionen av appen som visar dig liftar, nedfarter och annat, men det finns även en version som är dubbelt så dyr och täcker in flera orter. Man kan inte påstå att den här appen är vacker, men den känns ändå proffsig och det finns många funktioner att prova på. 

Du börjar med att välja vilken eller vilka skidorter du vill ladda ner karta och information för. I den version av appen vi testar här är vi begränsade till orter i ett land (vi valde Val d'Isère i Frankrike) och det räcker ju ofta bra om du ska iväg på skidresa i alperna. 

Behöver du ha information från orter i flera länder väljer du istället den obegränsade dyrare för hela Europa, eller den för Nordamerika om du ska dit. Du kan se din egen position på kartorna men appen i sig använder ingen datatrafik när du använder den. Du laddar ner de kartor och orter du behöver när du har installerat appen och sedan klarar du dig. 

Nedfarter och liftar är utmärkta på kartorna, men det finns även en lista så du kan se till exempel var liften Altitude 200 är eller göra en sökning på kartan. I din skidåkning så underlättar appen, eftersom du enkelt kan hitta nedfarter beroende på hur svåra de är att åka. 

Du kan till exempel söka efter bara röda pister och se var på fjället de finns. När du väl ger dig ut i backen kan du spara åket eftersom appen då kan använda gps-positionen för att se hur du åkt. Det ingår alltså en typ av gps-spårare så att du när du åkt klart kan se var och hur du åkt. De viktigaste siffrorna i det sammanhanget presenteras för dig på skärmen.

Pris 102 kronor

Betyg 8/10

FIS Ski

Kanske blir du inspirerad att ge dig ut i spår och backar efter att ha sett skidåkning på teve eller så kanske du vill koppla av med att se skidtävlingar när du själv inte är ute i snön. Appen fis Ski kommer från Internationella skidförbundet och ger dig uppdaterad och komplett tävlingsinformation, både startlistor och resultatlistor för alpint, backhoppning och längdskidåkning. Appen är inte vacker, men den är fylld med korrekt information direkt från källan. 

Appen är i praktiken bara en inkapslad mobil webbsida och du kan bokmärka din favoritgren för att alltid komma direkt dit. Tyvärr laddas hela appen om till första sidan om du växlar format mellan liggande och stående.

I appen finns information om olika återkommande tävlingar som världscup, men utöver det även mästerskap och olympiska spel. Det går att se både livebevakning av tävlingar som pågår just nu och tidigare tävlingar och deras resultat. För att få sammanfattat allting så går det även att se topplistor, alltså den samlade ställningen i till exempel värdscupen i längdskidor.  

Pris Gratis

Betyg 5/10 

Snow and Ski Report by REI

Den ger ingen information till besökare i svenska skidorter, men för dig som ska till usa, Kanade eller till någon av skidorterna i Alperna kan Rei-appen ge mycket information. Du börjar med att antingen välja bland de inlagda orterna manuellt eller att automatiskt hitta de orter som ligger närmast din nuvarande position. Man kan få direkt information om hur mycket snö det är i dalen och på bergets topp, samt givetvis se hur många nerfarter och liftar som är öppna. Temperatur får du också se, samt en prognos för de närmsta fem dagarna. 

En bonusinformation som ryms i rei är mängden nysnö. Den visas i centimeter direkt i översikten över dina favoritorter och uppdateras kontinuerligt. För att du ska få reda på det så snart något förändras använder rei en partnerapp som sköter just push-notiser. 

Den appen heter Airmail Control Panel och när du startar rei-appen uppmanas du att ladda ner partnerappen så att du ska få meddelanden direkt om när det är puder på någon av dina favoritorter. Så att du, förutsatt att du befinner dig någorlunda i närheten då, kan dra dit direkt. Är du längre bort kan du nöja dig med att se bilder från kameror uppsatta vid respektive ort så du själv kan bedöma hur omgivningarna i sin snöskrud ser ut. Bra att på det här sättet ha allt samlat, men synd så klart att inga svenska skidorter finns med. 

Pris Gratis

Betyg 6/10

Pistguiden

Äntligen kommer så en app som ger dig full koll på alla svenska skidorter och så fort du ser listan i appen eller alla markeringar på kartan så inser du att antalet skidorter i Sverige är betydligt fler än du anat. ­Informationen du får är också imponerande omfattande. Direkt i listan ser man med ett grönt ljus vilka av backarna som är öppna och ett klick gör att du får fram den fullständiga informationen som finns tillgänglig.

När jag klickar mig in på Åre så får jag till exempel information om snösituationen, nerfarter, liftar längdspår, väderuppgifter och annat. Det går även att få fram väderprognos via vädertjänsten Yr.no som finns integrerad och du kan få se bilder från webbkameror som ger en bild av hur det ser ut precis när du tittar. Kanske vill du utöver snötillgången se om det är mycket folk i backen eller om köerna till liften är lagom korta. 

En nackdel med appen är att man inte kan göra en egen favoritlista, utan varje gång du öppnar appen måste du leta rätt på orten du söker och vill veta detaljerna om.

Pris Gratis

Betyg 5/10