Telia och Telenor går ihop i Danmark
Analys: Fyra operatörer blir tre - även i Sverige?
I dag meddelade Telia och Telenor att de tänker slå ihop sina dotterbolag i Danmark till ett, så att fyra operatörer blir tre. Sverige kan stå näst på tur att få en operatör mindre.
Teliasonera och Telenor är två av fyra mobiloperatörer på den danska marknaden (de övriga två är TDC, det vill säga före detta danska televerket, och Tre), och de meddelade i dag att de ämnar slå ihop sina bolag till ett, i vilket de ska äga 50 procent vardera. Det nya bolaget skulle få en marknadsandel på 40 procent.
Som argument till sammanslagningen framför man att behovet av konsolidering på den danska mobilmarknaden varit uppenbart länge. Det vill säga, fyra operatörer är för mycket för ett så litet land. I Norge är något liknande på gång, i och med att Tele2 har kommit överens med Teliasonera om att sälja sitt norska dotterbolag till konkurrenten. Teliasonera är redan operatör i Norge under namnet Netcom, och i Norge skulle tre operatörer bli två – om affären går igenom.
I Sverige har vi också fyra operatörer. Jämfört med Danmark har vi fler abonnenter, men det hjälper knappast i och med att man måste bygga infrastruktur över en betydligt större yta här. Att det är för många spelare är något som operatörerna ofta klagar över på branschträffar, och frågan är vem som ska bort.
Ytligt sett är Tre och Telenor minst, men internationellt sett är det Tele2 som är det. Tele2 håller dessutom på att krympa sin verksamhet genom att sälja av sina telebolag i andra länder. Tele2:s ägare verkar inte heller se telekom som en viktig del av sin kärnverksamhet. Christina Stenbeck har lämnat företagets styrelse, och de stora investeringarna i Kinnevik-koncernen sker inte där utan inom e-handel.
Det är i ljuset av detta som man ska se att Tele2 valde att slopa bindningstiderna härom veckan. Genom att frikoppla mobilerna från abonnemangen kan man överlåta finansieringen vid avbetalning av telefoner på ett externt finansinstitut, vilket i sin tur innebär att Tele2 inte längre behöver ha bundet kapital för de mobiler man sålt. I Tele2:s fall rör det sig om miljardbelopp. Miljarder mindre som en eventuell köpare behöver betala för Tele2 om bolaget säljs.
Vem är köparen? Det är nog mindre sannolikt att någon ny spelare ska vilja ge sig in på den svenska marknaden under rådande förutsättningar. Tre har tidigare på frågan om de funderar på att dra sig ur Sverige svarat att man har gott om pengar och snarare är intresserat av att köpa än att sälja, så de ligger nära till hands. Kombinationen Tre-Tele2 skulle ha en marknadsandel på drygt 40 procent, något större än Telia.
Sedan ska en eventuell affär godkännas av myndigheter. I Norge har konkurrensmyndigheten precis meddelat att de inte godkänner affären mellan Tele2 och Teliasonera, som då förmodligen får omförhandlas. Sammanslagningen av Telenor och Teliasonera i Danmark måste godkännas av EU, och även i Sverige skulle både Konkurrensverket och EU säga sitt vid en eventuell sammanslagning av några operatörer. I USA har de fyra stora operatörerna försökt bli tre genom olika varianter av uppköp under flera års tid, utan att få igenom ett avtal som både lyckas vara kommersiellt gångbart och acceptabelt av amerikanska myndigheter. Ingenting säger att det kommer att bli lättare i Sverige, och de enda sammanslagningar som ens har en teoretisk chans att gå igenom ur konkurrenssynpunkt är Tre-Tele2 och Tre-Telenor.