-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Svenskarnas nätvanor kartlagda
Allt fler barn surfar mobilt

Mer än varannan svensk har tillgång till mobilt internet och användningen kryper allt längre ner i åldrarna. Det framgår av .SE:s (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) årliga rapport "Svenskarna och Internet", som släpptes i dagarna.
Enligt rapporten, som baserar sig på intervjuer med 2 000 personer, så har så många som 96 procent av skolbarnen i Sverige tillgång till en bärbar dator, medan 85 procent har tillgång till en mobiluppkoppling via en smart telefon eller en surfplatta.
– Vi har sett trenden med den sjunkande debutåldern för Internetanvändning under några år nu men varje gång chockas man över att det kan fortsätta, säger Janne Elvelid, projektledare för rapporten på .SE, i ett pressmeddelande.
När det gäller barn i åldrarna 9-10 år så kopplar hälften av dem upp sig med sin smarta mobil, medan motsvarande siffra för surfplattor ligger på nästan samma nivå.
Surfplattorna tycks också i allt större utsträckning ha tagit sig in i de svenska hemmen. Ju högre inkomst och utbildning desto vanligare är det med surfplattor. Bland barnfamiljerna så har nu var tredje familj en surfplatta, medan det bland folk i allmänhet finns en surfplatta i ungefär var femte persons ägo.
Digitalt utanförskap
Samtidigt så är det fortfarande 1,2 miljoner svenskar som väldigt sällan eller aldrig använder sig av internet. Främst handlar det om personer över 45 år.
Den ökade användningen av uppkopplade prylar tycks också ha förändrat attityderna kring säkerhet och integritet. För tolv år sedan uttryckte nästan tre sjättedelar av de tillfrågade en oro för att bli övervakade eller kontrollerade på olika sätt via internet. I årets undersökning så är det bara 11 procent som oroar sig för att regeringen ska kontrollera vad man gör på internet, medan motsvarande siffra för övervakning från företag ligger på 14 procent.
Samtidigt så uppger även 22 procent att de ägnar för mycket tid åt internet.
Här hittar du rapporten i sin helhet.