Ur ett tekniskt perspektiv så är Apples Airpods imponerande. Att klämma in så mycket teknik i ett så litet format är en bedrift. Frågan är bara om lurarna inte är väl små. I samband med Apples presentation så var det många som skojade på sociala medier om hur lätta de kommer att vara att tappa bort (Googla på det, underhållande läsning), och med tanke på att de kostar nära 1800 kronor så är det ingenting man vill göra i första taget.
Vad har då Apple klämt in i de små rackarna? Till och börja med sitter det ett chipp i vardera plugg. Det heter W1 och återfinns även i Apple-ägda Beats nya hörlururar. Anledningen till att W1 finns i Airpods är att de ska vara smarta. Chippet, tillsammans med diverse sensorer gör att hörlurspluggarna hålls synkade med varandra, känner av när de sitter i örat, gör att hörlurarna kan prata med Siri (aktiveras genom att knacka på en av lurarna) för samtal och musikstyrning, och att hörlurarna känner av när du pratar. Dessutom har hörlurarna brusreducering och ansluter automatisk till aktiv Ios-enhet, Apple Watch eller Mac-dator. Allt det här är mäkta imponerande men hur kommer Airpods att vara i praktiken?
Batteri och formproblem
Annons
Airpods kommer med en speciell behållare som även agerar batteriladdare (tänk nödladdare/powerbank för mobiler.) Den ska ge extra 24 timmars batteritid enligt Apple. Själva lurarna håller endast i cirka 5 timmar utan laddning (vilket i och för sig är ganska standard för liknande helt trådlösa hörlurar) och det är inte tillräckligt. Dessutom vet vi inte om det verkligen är fem timmar förrän vi har testat dem. Det ska tilläggas att Airpods, tack vare Blutooth går att använda med andra enheter än Apples egna, men då förlorar man specialfunktionerna som gör att de sticker ut ur mängden.
Annons
Att Airpods skulle kunna vara perfekta under exempelvis joggingturen är heller ingenting som utnyttjas eftersom jag tvivlar på att de sitter särskilt bra i örat när man sportar. Och på tal om att sitta bra, ett grundläggande problem med ”in-ear-lurar” är att människors öron är väldigt individuellt formade, det är alltså långt ifrån alla som kommer att finna Airpods bekväm. Med mer ”traditionella” in-ear-lurar, som går in i hörselgången, kan man i alla fall byta storlek på den lilla gummipluppen som sitter kring högtalardelen.
Adjö 3,5
Den största kritiken mot Apples val att strunta i 3,5 millimetersjacket på Iphone 7-serien är att du inte kan ladda mobilens batteri samtidigt som du lyssnar på musik via trådade lurar. Om det är ett beslut från Apples sida för att ”tvinga” användare att köpa Airpods, och/eller ett försök att få branschen att anamma Lightning-kontakten på en bredare front, låter jag förbli osagt. En tydlig nackdel är ju att Lightning, till skillnad från 3,5-millimeterskontakten endast fungerar i Apples Ios-produkter och inte i produkter från andra tillverkare.
Det finns dock ett sätt att kringgå Apples påtvingade dilemma. I dagsläget är dock det enda alternativet att köpa Apples 549 kronors laddningsdocka för Iphone 7. Den har både Lightning-ingång för laddaren och en 3,5 millimetersport. Kanske lanserar tredjepartstillverkare av tillbehör framöver smidigare lösningar på problemet.
Det ironiska i sammanhanget är att Apple en gång i tiden stod bakom 3,5 millimeter ljudkontaktens renässans med Iphone och Ipod. På den tiden hade Sony Ericsson och Nokia adaptrar för samma ändamål. Men nu vill Apple alltså att vi ska överge den gamla klassikern, som de facto är den äldsta tekniken som sitter i dagens mobiltelefoner. Porten är också rent fysiskt stor, vilket både begränsar hur mycket annat man kan trycka in i en mobil, samt hur tunn mobilen kan vara. Det är bland annat därför Android-tillverkarna börjar strunta i den och gå över till USB C-portar istället. Dessutom är 3,5 mm-kontakten analog, och som vi har hört så många gånger förr är framtiden digital. Man kan dock inte vara lika säker på att framtiden är uniform, helt trådlös och med endast fem timmars batteritid.
Fakta Apple Airpods
Mått:16,5 x 18,0 x 40,5 millimeter (laddaren: 44,3 x 21,3 x 53,5 millimeter)