Tele2, Telia och Tre igång
Kommentar: 5G-startskottet har gått – Det här händer nu
Från att i stor utsträckning ha varit något som kommer senare utbröt plötsligt frenetisk PR-aktivitet kring 5g i söndags. Vi förklarar vad som hänt.
Det hela började med att Tele2 skickade ut en pressrelease om att de nu är först med att lansera ett publikt 5G-nät. De följdes raskt av Tre som harklade sig och påminde om att de minsann haft sitt 5G-nät i gång sen i december, låt vara bara inom synhåll från Tres huvudkontor i Stockholm och med hundra utvalda betatestare, och att de nu utvidgar utbyggnaden till flera städer. Telia å sin sida hävdade att de redan haft sitt nät igång i flera veckor, fast i smyg, och att de har sin formella release på måndagen. Bara Telenor har hållit sig från att lansera 5G i helgen.
Tele2 har kanske ändå en poäng när de hävdar att just deras nät är det första “äkta 5G-nätet”. 2,3 GHz- och 3,5 GHz-banden, som kommer att stå för merparten av frekvensutrymmet för 5G, tilldelas inte förrän i en auktion i slutet av året. Alternativet är att återanvända frekvensutrymme som i dag används för 3G, 4G eller GSM.
5G använder spektrumet mer effektivt än 4G så du får högre hastigheter, men det är en gradskillnad i förbättring. För de 10 Gbit/s med extremt låga fördröjningar som man talar om i 5G krävs andra bandbredder. Tre använder sina 4G-frekvenser kring 2,6 GHz i sin utbyggnad. Telenor har på frågan svarat att de inte är intresserade av att lansera ett undermåligt 5G-nät genom att återanvända befintliga frekvenser. Vad Telia använder till 5G är inte känt, men Tele2 hävdar att de redan har 80 MHz i det så kallade C-bandet kring 3,5 GHz. Så var har de fått tag på det?
Mellan 2007 och 2009 auktionerade Post och Telestyrelsen ut frekvenser på 3,7 GHz. Tanken var då att de skulle utgöra ett komplement till fiber för fast bredband, och därför auktionerade man ut licenser på kommunal nivå. Köpare var bland annat en lång rad kommunala energibolag, och uppstickare med storslagna planer som vi inte hört mycket av. Telia gjorde dock ett par strategiska köp i storstäder. Det är extremt svårt att rekonstruera vilka som äger dessa licenser i dag, men Tele2 har shoppat runt bland licensinnehavare för att kunna få ihop ett komplett 5G-band på 80 MHz i 3,7 GHz-bandet.
Det ger dem ett försprång, men möjligen ett kortvarigt sådant. Licenserna löper nämligen ut i slutet av 2022, och Post och Telestyrelsen hade uppenbart tänkt auktionera ut dem efter det i en andra tilldelning av nationella 5G-licenser. Tele2:s plan är att vinna en licens i vinterns auktion så att det inte blir ett problem att den befintliga licensen löper ut, att ställa om frekvensen i ett befintligt nät är inte särskilt svårt. Troligen tänker man också ställa PTS inför fullbordat faktum när deras nuvarande frekvenser löper ut, om de redan har ett utbyggt nät på frekvenserna borde de rimligen ha första tjing på förnyad licens.
Räckvidden för frekvenser på över 3 GHz är dålig och 5G i höga hastigheter är nog dömt att bli ett stadsfenomen, och utanför tätorter får vi nöja oss med de marginella förbättringar i hastighet som smalbandig 5G kan erbjuda på bland annat det nyligen utdelade 700 MHz-bandet.
Med 5G kommer vi också att råka ut för ett nygammalt problem. Det är inte säkert att alla mobiler är kompatibla med alla frekvensband. Bara för att du har en 5G-mobil och en operatör med 5G-nät är det inte säkert att du får 5G-alltså. Samsung Galaxy S20 har stöd för samtliga 5G-frekvenser som kan vara aktuella för Sverige inom överskådlig framtid, men det ska ändå krävas en kommande programuppdatering för att aktivera 5G i svenska nät. Sony Xperia 1 Mark II och Xiaomi Mi 10 saknar å andra sidan stöd för flera av 5G-banden, inklusive 2,3 GHz som snart ska auktioneras ut och det 2,6 GHz-band som Tre använder.
Det här kommer att bli bättre med tiden, precis som det blev med 4g och 3g, men planerar du att bli en early adopter av 5G gäller det att läsa på ordentligt om frekvensbandsstöd och vad operatörerna har att erbjuda. Om de ens går ut med den informationen.