Lista: Topp 50 gratisappar

50 bästa gratisapparna

Med en ny Iphone är så klart det första du gör att fylla den med appar. Ingen av favoriterna i vår topplista kostar pengar, men övertygar ändå den mest kräsne.

Publicerad Senast uppdaterad

50 bästa gratisapparna

Del 1: Nyheter, väder och musik

Del 2: Spel, lek och verktyg

Del 3: Socialt och foto

Del 4: Hälsa och produktivitet

Del 5: Hitta och livsstil

Hitta

Waze GPS & traffic

Har du investerat i ett riktigt navigationsprogram till IPhone vet du att de kan vara väldigt kostsamma. Strax under tusenlappen är ingen ovanlighet och då är givetvis Waze en välkommen nykomling för överkomliga 0 kr. Hemligheten är att du och alla andra användare hjälps åt för att skapa funktionen, dels genom att kartlägga vägnätet och för det får du poäng. Sedan kan du även rapportera trafikstörningar och ta del av andras rapporter.

Version: 2.4.0.0 Storlek: 14,4 Mb Språk: Engelska

Dolphin Browser

Jämför du Dolphin med vanliga webbläsaren i Iphone så är fördelarna många och uppenbara. Du har tillgång till alla inställningar genom att svepa in från antingen höger- eller vänsterkanten och du kan surfa med flikar. Webbläsaren kan ladda sidor i en flik i bakgrunden så att du medan sidan laddas kan surfa runt och läsa på en annan sajt. Nackdelen är ju att länkar i tex Mail ändå öppnas i Safari.

Version: 1.1 Storlek: 3,8 Mb Språk: Engelska

Firefox Home

Det är ingen webbläsare det här, men har du Firefox i din dator så kan den faktiskt vara riktigt användbar. Firefox har en tjänst som heter Sync. Den synkar historiken i din webbläsare samt bokmärken, öppna tabbar och annat mellan flera datorer. Appen gör din Iphone jämstäld med en dator och därför kan du enkelt hitta den där sajten du nyss besökte hemma på datorn, men just glömt vad den hette.

Version: 1.1.1 Storlek: 4,6 Mb Språk: Engelska

Eniro.se

Att ringa nummerupplysningen för sisådär 20 kronor är det nog få som gör nu för tiden. Man säöker istället upp den eller det man letar efter på nätet och när det är en person eller företag det handlar om är Eniro en bra start. Utöver att vara den nya tidens telefonkatalog har Eniro-appen tagit det hela ytterligare ett par steg. Du kan till exempel göra en så kallad livesökning i olika kategorier och se resultatet i kameraläge.

Version: 4.4.2 Storlek: 9,4 Mb Språk: Svenska, Engelska

Maps+

Det inbyggda kartprogrammet från Google som finns i Iphone kan vara bra, men Maps+ har ett antal fördelar som gör det till ett givet komplement. Här kan du göra mer med kartan och din position. Det går att sätta alarm beroende av en position, spara rutter som du färdas och twittra information direkt från kartan. Kort sagt ett värdigt komplement om än inte en ersättare till den inbyggda appen.

Version: 1.1 Storlek: 7,3 Mb Språk: Engelska 

Res i STHML (SL)

Lokaltrafiken i Stockholm har fortfarande ingen egen app för att låta dig söka och hitta bästa resvägen, men de har gjort data tillgänglig och Res i STHLM tycks vara appen som utnyttjar den informationen på bästa sätt. Spara vanliga resor, utgå från din position och se bästa sättet att ta dig därifrån. Då är givetvis närmaste hållplats/station första steget, men Res i STHLM tar dig hela vägen.

Version: 2.3.2 Storlek: 1,5 Mb Språk: Engelska

Livsstil

TV.nu

TV.nu är kort och gott en tv-tablå i digital form. Den absolut största fördelen med appen, bortsett från att den innehåller programinformation för över 150 tv-kanaler, är påminnelsefunktionen. Den ser till att du aldrig mer kommer missa dina favoritprogram eftersom du bara ställer in vilka du är intresserad av och sedan säger din Iphone eller Ipad till när de börjar.

Version: 2.4.1 Storlek: 3,4 Mb Språk: Svenska

Read It Later Free

Idén med den här appen är att samla längre texter som du vill läsa men inte alltid hinner läsa för stunden. Det bästa med den här tjänsten är att den finns i så många andra platser. Läs i webbläsaren och spara för att läsa klart, eller utnyttja integrationen med alla andra appar som kan skicka vidare läslistor till den här appen. Betalversionen lägger bland annat till video och bilder i artiklarna.

Version: 2.4.1 Storlek: 5,7 Mb Språk: Engelska

Blocket

Många prylar är dyra när du köper dem nya men har ett extremt lågt andrahandsvärde vilket gör att du kan göra många fynd om du håller koll på begagnatsajterna. En av de största är Blocket.se som numera även finns i form av en riktigt grym app till Iphone och Ipad. Du sorterar smidigt efter län precis som på nätet och du ser på en karta var prylen ifråga finns.

Version: 1.14.5 Storlek: 2,3 Mb Språk: Svenska

Kronstams vinguide

I DN provar Bengt-Göran Kronstam kontinuerligt alla Systembolagets viner och med den här appen har du koll på de aktuella rekommendationerna. Det finns flera sätt att hitta de viner du söker. Du kan dels söka på de senaste aktuella rekomendationerna men även hiitta viner på ett speciellt tema, till exempel till grillmiddagen, alkoholfria, roséviner för drink och många andra. Sedan kan du spara dina favoriter i appen så du lätt hittar tillbaka dit.

Version: 1.0.2 Strolek: 1,3 Mb Språk: Svenska

Word Lens

Man ska direkt påpeka att det kostar pengar, ett extra inköp på hela 75 kronor för att få nytta av den här appen så den kvalificerar sig på nåder i denna lista. Med det sagt så är det lite av magi. Du riktar kameran mot en skylt på engelska och får texten översatt direkt, live i skärmen, till engelska eller vice versa. I gratisversionen får du bara en demo som visar funktionen, men den är imponerande den med.

Version: 1.0.1 Storlek: 3,9 Mb Språk: Engelska, spanska

Expedia Hotels

Letar du efter ett hotell med din Iphone vill du säkert ha ett i närheten och du vill säkert kunna hitta det enkelt och snabbt samt boka det direkt. Det har vi testat med flera appar och det är Expedia som gör det bäst. Fint och snabbt gränssnitt som trots effektivitet ger dig snabbt resultat också. Sök i närheten eller på en plats du själv får ange.

Version: 1.1.1 Storlek: 6,8 Mb Språk: Svenska

50 bästa gratisapparna

Del 1: Nyheter, väder och musik

Del 2: Spel, lek och verktyg

Del 3: Socialt och foto

Del 4: Hälsa och produktivitet

Del 5: Hitta och livsstil