-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Maximal förstoring per krona
3D-skrivare levererar mikroskop för mobilen

Att komplettera mobilen med en extra lins för extrema makrobilder är ett populärt gör-det-själv-projekt. Ett amerikanskt laboratorium har tagit mobilmikroskopet till nästa nivå.
Med hjälp av linser från exempelvis laserpekare kan man ta bilder med 175 gångers förstoring. Priset för delarna landar omkring hundralappen. Nu har forskare vid Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) tagit fram en 3D-printad tillsats som ger 1000 gångers förstorning och materialet kostar bara en dollar.
Som optik används billiga glaspärlor som normalt används vid så kallad ”bead beating” – ett arbetsmoment vid analys av biologiska cellprover.
Enligt PNNL är deras lösning väldigt användbar för skolor – både för att lära ut tillverkning med 3D-skrivare och inom kemi och biologi tack vare den höga kvaliteten på mikroskopbilderna. Konventionella mikroskop med motsvarande förstoringsgrad kostar ett antal tusenlappar, så även den låga kostnaden gör mobilmikroskopet intressant.
Andra användningsområden som nämns är datainsamling på fältet – till exempel utryckningspersonal som behöver kunna avgöra om ett påträffat ämne är giftigt eller sjukdomsalstrande.
Mikroskopet fungerar enligt uppgift med de flesta mobiler och surfplattor – Iphone 4 och 5, Samsung Galaxy S4 och Ipad nämns som exempel. På PNNL:s hemsida kan den som är intresserad av att tillverka mikroskopet hitta filer för 3D-utskrift och länkar till inköpsställen för linserna.
Källa
