Stor kartläggning, svenska och utländska appar
37 populära apputvecklare svarar om att vara med i Huawei App Gallery
Mobil har genomfört en omfattande kartläggning bland apputvecklare, svenska som utländska, som ännu inte finns i App Gallery.
I en omfattande granskning har Mobil kontaktat de 50 mest populära apputvecklarna såväl i Apples App Store som i Google Play. Eftersom många apputvecklare gör flera populära appar så handlar det om en kartläggning som berör över 100 appar som alla hör till de mest nedladdade på de bägge plattformarna. De apputvecklare vi kontaktat är de som ännu inte har sina appar i Huaweis appbutik och det handlar om både svenska apputvecklare och om utländska.
Många har dialog med Huawei
I vår undersökning har vi kontaktat utvecklare som tillsammans står för över 100 av de mest populära apparna i Apples Appstore och Google Play. Av de utvecklare vi kontaktat bekräftar 18 av de 37 som svarat uttryckligen att de varit i kontakt med Huawei angående att medverka med sina appar i Huawei App Gallery. Vi har valt ut de apputvecklare som ännu inte är med i App Gallery och bland de 37 som svarat är det en som bekräftar att man har en app under utveckling. Det är streamingtjänsten Dplay. Det absolut vanligaste svaret bland apputvecklarna är att man följer utvecklingen och avvaktar. De flesta väntar helt enkelt på att Huawei App Store ska etablera sig mera och att det ska komma en efterfrågan från de egna kunderna.
Appbutik sedan flera år
Huawei släppte sin appbutik i de egna telefonerna i Europa 2018, men Mobil var på plats i november 2017 när Huawei presenterade butiken under ett event i Finland. Redan då hade butiken funnits en längre tid i Kina.
Just när Huawei lanserade butiken för den europeiska marknaden var syftet att agera som ett alternativ till Google Play-butiken som då fortfarande fanns på Huaweis mobiler. Sedan USA:s förbud har så klart Huaweis egen appbutik blivit betydligt viktigare för bolaget. Den är nu den huvudsakliga källan till appar för den som har en ny telefon eller surfplatta från Huawei även om det finns alternativ som Phone Clone och andra apputiker.
Tydlig målbild
Huaweis fokus är tydligt och det är att locka apputvecklare till den egna appbutiken. Det här gör man genom att föra en dialog med många av de populäraste apputvecklarna och att genom att göra det så enkelt som möjligt för dem att anpassa och publicera sina appar även hos Huawei. Apputvecklare som har en Android-app idag och publicerat den i Google Play kan välja att använda Googles ramverk Google Play Services (GMS) och då krävs de för att appen ska fungera. I nya Huawei-mobilerna finns inte Googles ramverk utan där har istället Huawei sin motsvarighet Huawei Mobile Services (HMS). De appar som inte använder GMS kan enkelt laddas upp direkt till Huaweis appbutik och även föras över direkt av användare från en gammal telefon via Phone Clone. De appar som däremot förlitar sig på GMS måste anpassas innan de kan laddas upp till Huawei App Gallery och de går då heller inte att föra över från en gammal telefon eftersom de inte kommer fungera fullt ut.
Oklart om amerikanska apputvecklare
Utöver de kontakter vi haft med svenska och internationella apputvecklare för att få veta om de planerar att lägga till sina appar i Huaweis appbutik har vi även försökt få klarhet i vad som gäller för amerikanska appar.
Mest efterfrågade är kanske Googles egna appar, men där är Google enligt bolaget själva förbjudna att ha sina appar i Huaweis appbutik. Samma förbud som förbjuder Huawei att tillhandahålla Googles appar och appbutik i sina telefoner hindrar Google från att ladda upp apparna i Huaweis appbutik. Google redogör för det i en artikel och säger där att förbudet hindrar alla amerikanska bolag, Google inkluderade, att arbeta tillsammans med Huawei. Det finns dock undantag och Microsoft har fått ett sådant tillstånd vilket gör att de kan leverera Windows till Huaweis datorer, men de finns även med ett par Microsoft-appar i Huawei App Gallery. Hur det ser ut för andra amerikanska bolag är dock oklart. Utöver den undersökning vi gjort bland apputvecklare har vi även kontaktat de amerikanska bolag som idag har appar i Huawei App Gallery. Hit hör till exempel Amazon och Snapchat, men ingen av de två bolagen har velat svara på våra frågor om hur de tolkar det juridiska läget.
Ur användarsynvinkel är flera amerikanska appar så klart intressanta. Framförallt de stora streamingtjänsterna med Netflix i spetsen. Idag har ingen av de amerikanska bolag Mobil kontaktat kunnat svara på hur möjligheterna för Netflix och andra bolag ser ut, om de kan medverka i App Gallery någon gång framöver. När Huawei lanserade sin appbutik fanns en rad olika amerikanska appar i butiken, till exempel Twitter, som nu inte längre finns närvarande.
Netflix går att använda i Huaweis senaste surfplattor och mobiler, men då genom att föra över appen från en annan Android via verktyget Phone Clone. Värt att notera är att Huawei-användare idag har tillgång till flera amerikanska appar även utanför App Gallery. Det gäller Facebook och Whatsapp (även det Facebook-ägt) som båda lagt upp sina appar som nedladdningsbara programfiler direkt på sina hemsidor, fria att ladda ner för vem som helst. Det här är ett sätt att trots allt sprida sina appar utan att ha direkt samarbete med Huawei. Vi får se om det sättet blir vanligare framöver.