Lista: Tillbehör

11 tillbehör för din Android-telefon

Du kan göra mer än du anar med den mobil du redan har. Det som saknas är bara ett par roliga tillbehör som precis som en bra app tillför extra funktioner till din telefon. Vi har kikat på de mest spännande just nu.

Publicerad Uppdaterad

1. Den väl dolda högtalaren

Namn: Hiddenradio

Webbplats: www.hiddenradiodesign.com

Pris: 1 400 kronor

I avseendet att kombinera design med funktion är Hiddenradio en genialiskt konstruerad högtalare. Till det yttre kan den beskrivas som en minimalistisk termos i borstad metall eller grafit, vars lock skruvas uppåt för att blotta den underliggande 360-gradershögtalaren och således öka volymen – upp till 90 decibel! Hiddenradio kan anslutas till den mobila enheten och musikspelaren trådlöst via bluetooth och påstås ha en batteritid på 30 timmar mellan laddningarna.

2. Pangpang på låtsas - på riktigt

Namn: Apptag

Webbplats: www.hex3.co/products/apptag

Pris: 450 kronor

"Förstärkt verklighet" är ett begrepp som innebär att virtuella föremål dyker upp i verklighetens miljöer – sedda genom en skärm eller ett digitalt filter. Apptag tar vara på detta och kombinerar det bästa av två världar: spelens med lekens. Man fäster sin mobiltelefon på en ställning belägen i nivå med hårkorset på ett vattenpistolsliknande plastvapen, och får på så sätt tillgång till den extra tekniska dimension som det innebär i form av röstkommunikation, grafiskt gränssnitt samt poängräkning och träffregistrering.

3. Sätt din egen prägel på din mobila enhet

Namn: Weskins

Webbplats: www.weskins.com

Pris: 150 kronor

Weskins är ett svenskt initiativ som sätter färg och personlig prägel på allt ifrån bärbara datorer och läsplattor till mobiltelefoner. Det är lekande lätt att ladda upp egna bildmotiv, som automatiskt formpassas och beskärs för att bli klistermärken att fästa på enheternas ryggar och fronter. Weskins skyddar på intet sätt mot skador när prylarna går i marken, men får dem i alla fall att se förbannat bra ut när de gör det.

4. Glödlampan återuppfunnen

Namn: Lifx

Webbplats: www.lifx.com

Pris: 500 kronor

Glödlampan brukar få representera det elektroniska samhällets ursprung – men är också en ikon för både bildlig och bokstavlig upplysning. Därför är det på flera sätt otroligt intressant när den blir återuppfunnen för att omfamna det moderna tekniksamhället! Lifx är en glödlampa som tack vare led-tekniken har en livslängd på otroliga 25 år och gärna samarbetar i synergi med mobila enheter över wifi . Här snackar vi mångfacetterade ljuskällor som kan byta färg, fjärrstyras och programmeras. Lifx-lamporna är i själva verket så futuristiska att de inte finns att köpa än, men de ska bli tillgängliga inom kort.

5. Stick kreditkortet i mobilen

Namn: Izettle

Webbplats: www.izettle.com

Pris: 250 kronor

I framtiden kan vem som helst ta emot kortbetalningar när som helst – om man med framtiden menar nu, och med när som helst menar alla gånger man har sin Iphone, Ipod eller Samsungmobil till hands. Det är svenska Izettle som har uppfunnit en liten chipläsare som antingen sticks in i enhetens usb-koppling eller otroligt nog kommunicerar via dess ljudport. För privatpersonen räcker det att man är 18, folkbokförd i Sverige och har ett Facebook-konto, medan företagaren givetvis behöver kreditupplysas. Men när man väl är igång möts man av en nätt, lätt och pedagogisk app där kunden till och med kan signera med fingret på pekskärmen.

6. Den trasselfria mobilsladden

Namn: Spixi

Webbplats: www.escargotny.com

Pris: 200 kronor

Produktutvecklarna bakom Spixi tröttnade på sladdtrasslet och oordningen vi utstår med data- och laddningssladdar för våra mobila enheter. Spixi påstås vara "världens första helt trasselfria, justerbara sladd" i sammanhanget. Och medtanke på responsen från konsumenterna på Kickstarter verkar de inte vara ensamma om att ha upplevt frustrationen. Den långplatta sladden på 60 centimeter och kontakternas invikbara ändar bevisar hur smidigt genomtänkt den är. Finns både i vitt och svart.

7. Väskan som alltid håller mobilen igång.

Namn: Everpurse

Webbplats: www.everpurse.com

Pris: 1 300 kronor

En kvinnlig visionär står bakom en riktigt fi nurlig mobilpryl som kombinerar form med funktion. Everpurse tar fasta på trådlös laddning, men gör det diskret och omärkligt i två steg. Med sig i den lilla specialdesignade väskan bär man en diskret batteriplatta. När mobilen sticks ner i en ficka börjar den automatiskt ladda från batteriet. Och när man väl kommer hem lägger man bara väskan vilande på den vägganslutna enheten, som i sin tur laddar batteriplattan. Tanken med den här processen är förstås att man aldrig ska behöva drabbas av batteritorsk när man som mest behöver sin mobil – på språng. Väskan passar Samsung Galaxy S3.

8. Utsmycka mobilens ljuduttag

Namn: "Plugs & charms" på Etsy

Webbplats: www.etsy.com

Pris: Från ca 30 kronor

Ett nytt fenomen på den fantastiskt kreativa sajten Etsy är, bland en oändlig mängd annat, dekorativa små pluggar som man sätter i ljuduttaget på sin mobila enhet. Det kan vara blingbling, kaniner, blommor, dödskallar, arga fåglar eller vad man nu helst skulle ha utstickande ur sin telefon som charmig identifi kation. Vill man att prylen ska vara fi n får man ju dock uppenbarligen lida pin, med tanke på att man då inte kan ha hörlurarna instoppade. Ibland går charmigt och bisarrt hand i hand.

9. Klockan som existerar i harmoni med användarna

Namn: Pebble

Webbplats: www.getpebble.com

Pris: 1 000 kronor

Ett av årets största fenomen på produktfinanseringssajten Kickstarter heter Pebble och är ett vid första anblicken anspråkslöst litet armbandsur. När skaparna efterfrågade

hundratusen dollar för att komma igång svarade konsumenterna med att formligen dränka dem – i hundra gånger summan! Tjusningen med Pebble är, bortom dess retrofuturistiska utformning, mångsidigheten. Den samarbetar gärna med mobiltelefonen för att styra musikspelning och har p>

träning och sportande. Viktigast är att Pebbles system är öppet för appar, och således kan den förändras och förbättras i harmoni med sina användare.

10. Måla som en mästare på valfri pekskärm

Namn: Jaja

Webbplats: www.hex3.co/products/jaja

Pris: 500 kronor

Uppfinnaren bakom lekfulla Apptag är också aktuell med en penna för valfri pekskärmsenhet – oavsett om det är en läsplatta eller en mobiltelefon. Magin med Jaja är att man slipper aktivera den över wifi eller bluetooth. Istället kommunicerar den genom att skicka högfrekventa ljud (som tydligen inte ska kunna uppfattas av vare sig människor eller djur) till enhetens mikrofon och har enligt uppgift 1024 nivåer av tryckkänslighet för penseldragslika nyanser på skärmen. Den drivs självständigt av ett usb-laddningsbart AAA-batteri.

11. Bli robot - via bluetooth

Namn: BERO

Webbplats: www.betherobot.com

Pris: 600 kronor

BERO är en akronym för "Be the Robot" och det är just vad man kan vara, länkad via ett pekskärmsgränssnitt på sin Android. Den 10 centimeter höga roboten är med sina snällt runda former, ryckiga pinnarmar och små larvfötter en gränslöst charmig liten krabat som kommer till liv fjärrstyrd med bluetooth teknik. Användaren kan programmera in rutiner, exempelvis danskoreografi ,för BERO att utföra och mjukvaran är öppen och möjlig att uppdatera. Nu fattas bara att någon skriver en egen AI för krabaten – något som i det här läget mest är en avlägsen dröm, förstås. Tyvärr kan den inte heller dammsuga, ens när man styr den själv.