Komplett lättviktare

Ipad Air i stort test

Apple förvånade faktiskt en del när Ipad Air presenterades, för det fanns ett par detaljer som inte stämde överens med ryktena.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Media och skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
78%

Formatet

Prestandan

Appbutbudet

De inkluderade apparna

Ios känns inte helt Ipad-anpassat

Det handlade förvisso om att vi inte fick en Ipad i samma typ av guldfärg som Iphone 5S och att vi inte fick den omskrivna fingeravtrycksläsaren i Apples surfplatta. Även om vi inte känner att en guldfärgad Ipad står högst upp på vår lista var det ändå med lite av en ”var det allt?”-känsla som vi tog oss an Apples senaste utgåva av prylen som mer eller mindre skapade ett helt produktsegment på egen hand. Apple ska ha all cred för att de faktiskt fick liv i marknaden för surfplattor för snart fyra år sedan, för före Ipad var surfplattor mest något många tittade snett på och skrockade hånfullt åt. Däremot känns det som om det kunde ha hänt betydligt mer med surfplattorna under den här tiden. Det handlar förvisso om en manick som är en stor skärm och inte så mycket mer, men utöver snabbare hårdvara har det ju krasst handlat om en kamera för videosamtal och högre upplösning på skärmen i uppdateringsväg.

Android klarar numera av flera användarkonton till surfplattor, något som är enormt efterlängtat även till Ipad, men som inte finns än. Sådana detaljer gör att det känns som om det finns en hel del utvecklingspotential som Apple inte gasar på med av okänd anledning.

När vi väl får Ipad Air i vår hand börjar däremot besvikelsen att luckras upp något. Att kapa vikten med ungefär en tredjedel mot föregående version är förvisso skäl nog att skryta. Men faktum är att de där ungefär 200 grammen som trillat bort gör en hel del för ergonomin. Det tar helt enkelt betydligt längre tid innan vi börjar känna oss trötta i handen efter att ha hållit i den utan stöd en längre stund. Även när den lutar mot ett knä eller liknande blir vikten mindre påtaglig efter en längre stunds användande, vilket gör upplevelsen mer njutbar helt enkelt. Trots en lägre vikt håller plattan samma kvalitetskänsla som tidigare, vilket ingen konkurrent på området lyckats toppa ännu.

Att Apple mer eller mindre kopierat designen från Ipad Mini till Ipad Air gör också en hel del för ergonomin. Inte för att vi direkt riskerade att skära oss på tidigare modeller, men den ändå ganska vassa kanten runt plattan blev ganska obekväm efter ett tag. Nu är kanterna mer jämntjocka och upplevs inte alls som lika vassa.

En kul synvilla är att skärmen upplevs som större än tidigare, helt enkelt för att ramen runt skärmens långsidor är betydligt smalare nu. Med lite god vilja och en välstretchad hand går det att hålla i enhetens båda sidor med en hand, men det än knappast bekvämt. Samtidigt har Apple ganska bra säkerhetsåtgärder för att skärmen inte ska missta en tumme längs skärmkanten för faktiska tryck på skärmen, så att hålla plattan i en hand går fortfarande riktigt bra trots de smalare kanterna.

Eftersom just det nya formatet är den fysiskt mest påtagliga förändringen från föregående version av Ipad gör det en hel del för användarupplevelsen, betydligt mer än vad vi faktiskt hade väntat oss när plattan presenterades. Vikten märks av på en gång, men det positiva totalintrycket kommer liksom smygande under en längre tids användning.

Vi blev ganska besvikna över att hårdvaran inuti på pappret är densamma som i Iphone 5S. Apple har byggt in sitt senaste A7-chip i Ipad Air och inte någon upphottad A7X-variant som traditionen i tidigare modeller varit. Modellnumret säger däremot inte hela historien, utan Ipad Air får generellt sett bättre siffror i de prestandatester vi kör, trots att enheten behöver flytta runt betydligt fler pixlar än vad en Iphone 5S gör.

Skillnaden mot Iphone 5S är däremot inte enorm, men jämfört med föregående års modell av Ipad är det ett enormt prestandalyft som stundtals gränsar till dubbla kraften.

Rent praktiskt gör det en hel del för användarupplevelsen. Tunga spel laddar extremt fort, så att gå från öppnandet av ett tungt spel till att du kan börja spela handlar nu mest om hur många videosekvenser och liknande som speltillverkaren bestämt att du inte får hoppa över. De allmänt tungrodda Xcom och Infinity Blade rullar igång efter bara ett par sekunders laddande, vilket är ett rejält lyft från tidigare modeller.

Den upphottade processorn gör även att du får lite bonusfunktioner i Apples egna appar, exempelvis möjligheten att köra 32 samtidiga spår i Garageband mot tidigare 16. Något som däremot är lite mystiskt i sammanhanget är sidoprocessorn M7. I Iphone används den för att hålla koll på data från olika sensorer, så att du exempelvis kan köra telefonen som stegräknare utan att den äter alltför mycket batterikraft. Att ha en Ipad Air som stegräknare är kanske inte fullt så smidigt, så det återstår att se vilken praktisk nytta M7-processorn gör här. Enligt Apple ska processorn med tillhörande sensorer användas för att veta när din enhet ligger still och är oanvänd, för att på så sätt gå ner i strömsparläge och förlänga batteritiden, men det har vi inte riktigt kunnat påvisa rent praktiskt.

När det gäller kameran finns det ett par uppdateringar. Vi hade hemskt gärna sett en fotolampa till den bakre kameran för de få tillfällen vi använder oss av den. Istället har sensorn piffats upp en aning för att bland annat släppa in mer ljus, men det handlar om en mindre uppdatering som knappast höjer surfplattans status som kamera. Även den främre kameran har uppdaterats, främst med bättre ljusinsläpp. Skillnaden är inte enorm här heller, men då den för det mesta används för videosamtal är alla förbättringar som kan ljusa upp skumt belysta hotellrum och liknande välkomna.

Apropå det där med Garageband. Som du kanske hört är såväl Garageband som Imovie och Iphoto gratis för dig som köper en ny Ios-enhet från Apple. Det gäller även kontorssviten Iwork med ordbehandlaren Pages, sifferknådaren Numbers och presentationsappen Keynote. De finns inte förinstallerade från början, men står som gratisappar så snart du kommer ut i App Store. Totalt handlar det om appar för knappt 340 kronor som Apple numera bjuder på. Till Iphone är det en trevlig och användbar gest, till Ipad känns det än mer välkommet då den större skärmen erbjuder en skönare arbetsgång med samtliga appar. Alla sex apparna är dessutom förvånansvärt kompetenta och tillför en hel del på sitt respektive område. Lägg sedan till att de förinstallerade apparna skärpt till sig en hel del eller bibehåller en redan hög nivå. Apple Maps är inte den mardrömshistoria det var för ett år sedan, Facetime-appen tillåter röstsamtal till andra Ios-användare så länge du har datauppkoppling och så vidare. Kör du dessutom Mac med senaste Mavericks-uppdateringen av OS X finns en hel del trevliga, och automatiska, kopplingar mellan Apples appar på de båda systemen. Kartprogrammet skickar över favoritmarkeringar, Safari synkar lösenord och Ibooks minns var i boken du befann dig oavsett vilken enhet du är på. Icloud håller sig fortfarande väldigt mycket i bakgrunden, men det är den här typen av små detaljer som gör att Apples molntjänst känns mer och mer användbar.

Det handlar om appar för ändå rätt futtiga 340 spänn totalt. Men det är ett drag som gör att Ipad Air känns rejält mycket mer komplett redan från start än vad tidigare modeller gjort. När det kommer till musik- och videoredigering har konkurrenterna inte speciellt mycket att sätta emot heller, särskilt inte när vi snackar gratisprogram.

Det för oss vidare till App Store i sig. Apple utlovar över 425 000 appar speciellt designade för Ipad och det stämmer säkerligen. Grejen är däremot inte antalet, utan vilken typ av appar det finns och på vilken nivå de ligger. Snygga och lärorika utbildningsappar är fortfarande överlägsna till Ipad och om du vill roa yngre familjemedlemmar är konkurrenterna knappt värda att undersöka. På spelfronten har Android hämtat igen en hel del det senaste året, men App Store ligger ett par pinnhål högre sett både till kvalitet och till vilket system som oftast premieras av utvecklare på många sätt. Apples Game Center i kombination med Icloud tillför även det förvånansvärt mycket, både när du ska spela mot vänner över nätet och när du ska spela samma spel på olika enheter. Den biten är långtifrån lika sömlös till Android i dagsläget.

Det är en ganska blandad känsla att försöka sammanfatta Ipad Air. Det nya formatet är faktiskt bättre än vad vi trodde för den samlade upplevelsen. De inkluderade apparna gör rejält mycket för helhetskänslan och ser till att plattan känns välutrustad redan från start på ett sätt som vi egentligen inte sett från andra tillverkare. Det plus utbudet i App Store ger många anledningar att älska Ipad Air, särskilt med den förbättrade prestandan och 4G-stödet.

Samtidigt vill vi ha något mer. Ios 7 känns stundtals ganska dåligt anpassat till en större skärm och vi hade gärna sett fler plattspecifika funktioner här. Bildvisaren känns mest plottrig och anpassad för en mindre skärm och eftersom en surfplatta mer än en telefon är en enhet som delas av flera i ett hem hade såväl användarkonton som fingeravtrycksläsare varit väldigt välkomna här.

Sammantaget känns det som en ganska försiktig uppdatering i nytt skal, men där alla små delar än mer börjat falla på plats för att ändå skapa en riktigt stark helhetsbild.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Media och skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Ipad Air

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2013-11-05

Mått 240 x 169,5 x 7,5 mm

Vikt 469 g (wifi), 478 g (4G)

Pris 4395 - 8295 kr

System Ios

Processor Apple A7

Skärm

Mått 9,7 tum, 85 %

Upplösning 1536 x 2048 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 1 GB, 12 %

Lagringsminne 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 29 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

Media

Musikformatstöd AAC, HE?AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV

GPS

Program Apple Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

DLNA Nej

HDMI Nej

3G Ja

Variant med simkortplats Ja

Telefoni Nej

Tillbehör

USB-kabel Ja

Benchmark-tester

Geekbench 3 Single-Core 1480

Geekbench 3 Multi-Core 2680

Google Octane 5484, 18 %

Sunspider 391,5 ms

Formatet

Prestandan

Appbutbudet

De inkluderade apparna

Ios känns inte helt Ipad-anpassat

Snyggare skal

I samband med lanseringen av Ipad Air passade Apple på att uppdatera skärmskyddet Smart Cover och skalet Smart Case. Skärmskyddet har mest fått de nya måtten, men skalet (som även innehåller magnetupplåsningen hos Smart Case) har uppdaterats helt. Numera är skalet gjort i läder och till skillnad från motsvarigheterna till Iphone 5S blir känslan i det här större formatet helt annorlunda och något som tillför en exklusivitetskänsla som det gamla skalet i plast aldrig lyckades uppnå.

Det nya skalet kostar förvisso 699 kronor, så det blir en hel del pengar. Men vi gillar trots det känslan som det hela medför till Ipad Air utan att egentligen ta udden av den nya storleken och vikten.

Tre frågor och tre svar

Har den NFC?

Nej.

Är Apples appar som Garageband och Pages förinstallerade?

Nej, men du kan ladda ner dem gratis numera.

Varför ingen fingeravtrycksläsare?

Svårt att säga. Ryktet säger att Apples underleverantörer haft svårt att tillverka dem i den mängd som skulle krävas.

Alternativ

Vill du ha en mindre platta med samma upplösning och prestanda är kommande Ipad Mini ett minst lika bra alternativ.

Kameraexempel

Kameran är helt okej, men bilden blir inte alltför skojig i mörkare miljöer. Där hade en fotolampa varit användbar.