Godkänd evolution

Mobils guide: Så bra är nya Ios 7

Apple har bytt ut de smalare knapparna med blå bakgrund mot gröna tjockare rundare knappar med grön bakgrund. Borta är även de färgytorna vid apparnas övre och nedre kanter. (Vänsterbilden visar klockan i Ios6)
Genom att svepa åt vänster i mejl som finns i inkorgen öppnar man funktioner som släng, vidarebefordra, svara med mera. Något som man tidigare endast kunde göra när mejlmeddelanden hade öppnats.
Mer information om sökta platser och fler möjligheter att dela information, bland annat via Airdrop. (Vänsterbilden visar kartorna i Ios 6)
Även i kartappen försvinner de färgade menyerna i skärmens övre och nedre kant och ger mer utrymme till innehållet. (Vänsterbilden Ios 6)
Så ser ikonerna ut när du laddar ner en app.
Numera tryckar du på knappar för att svara i telefonen, istället för att svepa. Om telefonen är i låst lägge svepar du ändå för att svara.
Kontrollmenyn kan du ta fram genom att svepa uppåt från nedre kanten av skärmen, oavsett var du befinner di i telefonen. Beroende på vilken app som körs i bakgrunden ändras spegelbilden.
Panoramafunktionen i Ios 7. Bildkvaliteten säger mer om fotografen än om funktionen.

[UPPDATERAD 130918-22:41] I dag onsdag 18 september släpper Apple sitt nya operativsystem, Ios 7. Mobil har testat den nya Ios-versionen med en plattare design och nya funktioner som förbättrad delning och apprekommendationer.

Publicerad Senast uppdaterad

Apples nya plattform fungerar på Iphone 4 och senare versioner, iPad 2 och senare versioner, iPad mini och iPod touch av femte generationen. Mobil.se har testat systemet på Iphone 5, Iphone 4s och Ipad 2. Hur Ios 7 presterar i Apples Iphone 5s och 5c som lanseras den 20 september återstår att se. Enligt Cupertinoföretaget har exempelvis alla appar anpassats till den nya 64-bitprocessorn i Iphone 5s och erbjuder två gånger så snabb grafik. Sedan finns också en inbyggd extraprocessor, M7, som konstant mäter rörelsedata, identifierar användarens rörelser och optimerar appar baserad på rörelser. Vi ber därför att få återkomma när vi testat Ios7 på de nya enheterna. Iphone 3, 3S och första generationens Ipad, stödjer inte Ios 7 men det är inte kört för den delen; När du laddar ner en app så erbjuds du framöver möjligheten att välja den senaste kompatibla versionen av appen.

Ny enhet som du redan känner till

Att ladda ner Ios 7 är ”som att få en hel ny enhet, fast en enhet som man redan känner till”, sa Apple när det uppdaterade operativsystemet och de nya Iphone-lurar presenterades. Uttalandet speglar väl hur vi upplevt systemet i vårt test. Helt nya och revolutionerande funktioner är få men förbättringar till befintliga funktioner ger en känsla att ändå få något nytt i handen. Telefonens viktigaste appar - mejl, telefoni, meddelande, surf, kamera - har ändrats till det bättre, som vi tar upp i detaljer nedan.

Även funktioner, som man kan anse vara av mindre vikt, har genomgått märkbara ändringar. Röstmemons nya form gör det exempelvis lättare att kontrollera inspelningstiden, kompassen har utökats med ett vattenpass eller anteckningsblocket ger möjlighet att slå upp ord och ersätta dem med andra. Apples samlingsapp för flyg- och teaterbokningar, Passbook, har också utrustats med en skanner och Siri, Apples röststyrda assistent, har fått en ny manlig röst samt möjligheten att söka i Wikipedia, öppna appar och läsa upp meddelanden från olika appar som LinkedIn. Siri kan också visa ens Twitterflöde och skicka Twitter-meddelanden, men dock inte läsa upp dina tweets. Appen talar dock fortfarande inte svenska.

En annan aspekt som Apple förbättrat är säkerheten och kontrollen över dina data i telefonen; Det går bra att nollställa telefonen utan lösenord, om den nu är olåst, men för att återskapa telefonen krävs det Apple-ID som är kopplat till enheten. Du kan också direkt i inställningarna kontrollera vilka tredjeparts-appar som är kopplade till exempelvis Twitter eller Facebook, två appar som begär åtkomst till dina data.

Men den stora förändringen i Ios 7 är snarare den nya designen än de nya eller förbättrade funktionerna. Det nya formspråket påverkar hela systemet och ger dig i stort sett en ny fräschare telefon. Har du idag en Iphone 5 och inte bryr dig så mycket om att få högre prestanda eller fingeravtrycksfunktionen som kommer med Iphone 5s så har livet på din lur precis förlängt på ett fördelaktigt sätt. Har du däremot en Iphone 4s eller Ipad 2, så missar du möjligheten att använda vissa funktioner i Ios 7, i synnerhet fildelning via Airdrop [UPPDATERAD: Vi har ännu inte lyckats få Airdrop att fungera mellan två enheter.]. Allt annat i Ios 7 fungerar dock alldeles utmärkt.

200 nya funktioner – få riktiga nyheter

Det finns enligt Apple över 200 nya funktioner i Ios 7. Vi har nog inte hittat alla ännu men upptäckte en hel del nytt i vår genomgång. Enligt Apple är Ios 7 den största förändring som hänt plattformen sedan den första Iphonen släpptes, och det kan vi hålla med om, främst på grund av den nya platta design som medför ändringar i samtliga befintliga funktioner i systemet. Oftast är det kosmetiska ändringar det handlar om, till det bättre, då många tidigare färgade ytor har lämnat plats till en vit bakgrund och renare typsnitt, vilket gör att skärmytan inuti apparna och funktionerna upplevs som betydligt större.

Vi hittar också en del helt nya funktioner, varav Airdrop, som Apple kallar person-till-person-wifi, nog bland de viktigaste. Även Safari och kartappen har fått ett rejält lyft, inte bara utseendemässigt utan funktionsmässigt. Där står delning i fokus. Just utökade möjligheter att dela innehåll med andra är något som genomsyrar hela plattformen och som återkommer på många fler ställen än tidigare.

Ett annat särskiljande drag i Ios 7 är apprekommendationer. Många apputvecklare klagar om hur svårt det är för folk att upptäcka appar som inte ligger i topp-20 i på appmarknadsplatserna. Apple verkar ha tänkt på det genom att integrera apprekommendationer i olika appar, exempelvis i kartappen. Sist men inte minst så kan man nu öppna de viktigaste inställningarna genom att svepa från skärmens nedre kant, oavsett var man befinner sig i telefonen, det vill säga om man surfar, tittar på bilder eller är i en app. Det går också att titta på meddelanden från notiscentret och kalendern genom att svepa ner en rullande meny från skärmens övre kant. Här ser du även vilka appar som uppdaterats, då Ios 7 numera uppdaterar appar automatiskt i bakgrunden. Även sökfunktionen, Spotlight, går att nå från de olika appsamlingsskärmarna, utan att behöva dubbelklicka från startskärmen. Även här drar man ner Spotlight genom att svepa nedåt från skärmens övre kant. Dubbelklicka tar numera en till en vy där man ser skärmavbilder av allt som är öppet: appar, bilder, inställningar och webbsidor. Genom att svepa skärmavbilderna uppåt kan man stänga av apparna helt.

Platt användargränssnitt och snabbare navigering

Glöm skeuomorphism, det vill säga ikoner som inspireras av bilder från den verkliga världen som bokhyllor i trä eller anteckningsblock med papper. Det är platt design som gäller i Ios 7. Och det var inte en dag för tidigt. Äntligen får Apples plattform ett rent fräscht gränssnitt utan onödiga krusiduller. På kuppen blir den lite mer likt Android.

Apple har också tagit bort de tidigare färgade övre och nedre menyer i sina egna appar. Det ger en direkt känsla av att skärmen är större. Att skapa negativa ytor, det vill säga utrymme utan innehåll eller färg kring huvudinnehållet är ett drag som genomsyrar hela Ios 7. Det är också något som Apple rekommenderar utvecklare att ta hänsyn till. Vi kan därmed räkna med att nya och uppdaterade appar kommer att se renare ut.

Sedan har navigeringen mellan olika appar och funktioner förbättrats en hel del. Att snabbt kunna öppna de allra vanligaste inställningarna är något som en rad andra telefoner redan erbjuder. Den möjligheten finns numera även i Ios 7 och är ett efterlängtat lyft i systemet. Kontroll över vanliga inställningar får du när du drar fingret upp från botten av skärmen, oavsett vilken app du är inne i. De funktioner som finns i snabbkontrollen är: Flygplansläge, wifi, stör ej, stående riktningslås, ficklampa, klocka, kalkylator och kamera. Även notiscentret går att dra ner oavsett vad du redan gör. Du drar ner menyn från skärmen övre kant och får dina notiser uppdelade i Idag (där du ser kommande händelser, vädret där du är), Alla (där appar lämnar sina meddelanden) och Missade. Där ser du som sagt även vilka appar som uppdaterats.

Att snabbt kunna tillgå telefonens olika funktioner välkomnar vi, precis som den tydligare överblicken över allt som körs i telefonen. Ett dubbelklick på hemknappen visar nu allt som körs i telefonen, alltså inte bara appar utan även enskilda webbsidor eller bilder och det är mindre pilligt att stänga av helt valda appar för den som är lite klåfingrig.

Utöver en större skärmyta bjuder Ios 7 på en och annan designändring, bland annat större knappar, där färgen blått ändrats till grönt. Lekfullt är också spegelfunktionen som använder kameran. Den används exempelvis i Facetime-appen där en svag livebild av dig visas som bakgrund, lite som om du tittade på något bakom rispapper.

Det nya platta och fräschare gränssnittet anser vi som ett lyft till Ios och får därmed klart godkänt.

Airdrop och Delning i centrum

Det går knappt att missa att Apple lagt mycket arbete på att utöka dina möjligheter att dela innehåll. Det gör du genom att klicka på det som Apple kallar Share Sheet i olika appar: Safari, Bilder, App Store, Facetime, anteckningar, kartor med mera. Beroende på i vilken app du befinner dig får du olika möjligheter, men alltid minst meddelande, e-post och Airdrop. Det går också oftast att dela till Facebook och Twitter och i vissa fall till Flickr. Bra att veta: Airdrop erbjuds inte i Iphone 4s eller Ipad 2.

Lite ironiskt är det att Google nyligen köpt fildelningsföretaget Bump, som låter dig dela med dig av filer med någon annan genom att vidröra dennes enhet, en teknisk lösning som Apple gjorde sig lustig över vid sin senaste utvecklarkonferens. Principen med Airdrop är densamma, förutom att du inte behöver röra någon annans telefon.

Förbättrad Safari

När du skrollar ner på den webbsida du läser försvinner sökmenyn i skärmens högra kant samt delnings- och bläddringsmenyn som sitter i botten av skärmen. Därmed får sidan mer utrymme på skärmen. Genom att skrolla uppåt visas menyerna igen. Och istället för en lista på de sidor som du öppnat i Safari visas nu miniatyrbilder av själva sidorna. Bläddringen mellan sidorna ger någon slags 3D-effekt. För att öppna en sida klickar man helt enkelt på den. För att stänga en sida svepar man bort den från bläddringslista åt vänster. I botten av bildspelet listas även de senaste sidor som du besökt i en av dina Apple-enheter.

Det är också enklare att välja privatsurfning direkt på bokmärkessidan. Man kan även i telefonens inställningar begränsa spårning av uppgifter när man surfar. Det går också att nollställa annonsidentifierare. Detta begränsar annonsörernas möjligheter att skicka riktad reklam.

De nya funktioner kan till att börja med kännas som rent kosmetiska men de förbättrar faktiskt navigeringen en hel del.

Telefoni, meddelande och mejl i ny design

Telefoniappen har fått en ny design, med runda knappar i knappsatsen. Man svepar inte längre – förutom om telefonen är låst – för att svara utan klickar istället på en ny svar-knapp. Nytt är också möjligheten att bli påmind om att ringa tillbaka någon. Möjligheten att svara genom ett meddelande som man definierar på förhand visas också som en knapp. Apple har dessutom utökat och tydliggjort möjligheter till att skicka olika meddelanden när du inte kan svara. Har du som som telefonterroriserar dig kan du nu blockera samtal och meddelanden från valda kontakter. Något lite oväntat, och som ger en 90-talskänsla, är Apples satsning på bättre ringsignaler. Men oavsett hur löjligt det kan kännas så är ringsignalsljudet faktiskt mycket bättre. Det är också lättare att ladda ner nya ringsignaler från Itunes. Alla dessa ändringar bidrar faktiskt till att gära telefoniappen bättre än föregångaren.

Även mejlprogrammet har ändrats till det bättre. I mejlprogrammet erbjuds exempelvis möjligheten att använda olika funktioner som tidigare endast gick att använda när du väl hade öppnat ett meddelande. När du drar fingret från höger till vänster över ett mejl får du upp valen för att radera, men även under "Mer" så finns Svara, Vidarebefordra, Flytta med flera val. Man ser också i inkorgsvyn om mejlet ingår i en tråd. Gör den det så visas namnen på dem som är med i tråden.

Designen är mycket renare och i och med att de färgade botten- och toppmenyerna tagits bort känns läsyttan inte bara större utan tydligare. Sökfunktionen finns också som standard i inkorgsvyn.

Ändringarna i sms, Imessage och Facetime är främst kosmetiska. Genom att använda negativa ytor blir varje meddelande betydligt tydligare att läsa. Facetime har också fått en facelift och visar en spegelbild av dig själv när du startar appen. Och knapparna försvinner när du använder appen vilket ger en betydligt större yttan för bilden.

Kamera och bildgalleri

Fokus i den nya versionen av kameraappen i Ios 7 är format, filter och video i ultrarapid. Gränssnittets grundkoncept är också mer eller mindre oförändrat. Borta är slutaranimationen och de mesta av de grafiska lullull från Ios 6. En förmodad vinst är att appen har blivit snabbare i och med den renare och enklare designen.

Nytt är dock en snurrlist ovanför den överdrivet tydliga slutarknappen. Filtereffekterna kan ses i realtid innan man har tagit en bild och det går även att ta bort ett filter efterhand om man inte är nöjd. Formatdelen innefattar en … fyrkant. Den enda anledningen som vi kan komma på till tilltaget är att Apple vill ”Instagramisera” upplevelsen så man kan bestämma komposition redan när man tar bilden. 

Panorama verkar fungera mer eller mindre som tidigare, fast i versionen vi testade hände det ibland att guidepilen inte följde med under panoreringen vilket gjorde det väldigt svårt att följa riktlinjen. Det är dock något vi förväntar oss ska åtgärdas. Något annat som bör åtgärdas är att man även kan ta panoramabilder med mobilen i liggande läge. En funktion som Apple har lagt till är att exponeringen är dynamisk under panoreringen vilket bör ge bättre resultat när panoramat innehåller både ljusa och mörka element.

En nyhet i videodelen är att det nu går att spela in video i 720p i en bildhastighet på 60 fps så att man sedan kan välja om man vill ha hela, eller delar av filmen, i ultrarapid.

Bildgalleriet har också fått en ny look, men även en del nya funktioner. Numera erbjuds möjligheten att titta på Bilder, Album (tidigare händelser) eller Delat via bottenmenyn. Funktionerna ansikten och platsen har däremot tagits bort. Delningen är också möjlig från lite överallt i appen. Man kan exempelvis välja att dela alla bilder tagna under en särskild dag eller i ett särskilt album eller bara välja några av dem. Den mest innovativa funktionen är vyn Samlingar. Där samlas bilder enligt plats eller datum eller för att de verkar, enligt Apple, hänga ihop. Logiken bakom samlingarna är lite av ett mysterium dock. Ibland samlas bilder enligt ett datum, ibland enligt en tidsperiod, utan att bilderna nödvändigtvis hänger ihop. Lite fiffigt är att det ger en överblick över bilderna som är även lättare att titta på var för sig.

Bilder kan laddas upp direkt från galleriet till ett konto på bildtjänsten Flickr som erbjuder 1 terabyte lagringsutrymme gratis.

Mer än kartor

Den nya designen med ökad skärmytan är en självklar del i kartappen. Men utöver formen så kommer appen laddad med nya tilläggsfunktioner. Förutom de befintliga som Skapa ny kontakt eller Bokmärk, baserat på en adress som du sökt samt färbeskrivning hit och härifrån, kan du även få färdbeskriving med lokal trafik. Klickar du på den funktion rekommenderas en rad navigeringsappar som kan vara behjälplig för att ta dig dit du ska med lokaltrafik. Ironiskt nog är den första rekommenderade appen just Google Maps.

Du kan även dela adressuppgifterna via meddelande, e-post, Twitter, Facebook och via Airdrop. I kartvyn ges också möjligheten att skriva ut kartan och visa realtidsinformation om trafik, exempelvis var det finns vägarbeten. Karttjänsterna är framtagna i samarbete med Tomtom. Klickar du på nuvarande plats får du även där uppslag på populära appar i närheten. Som tidigare visas även restauranger på kartan. Klickar man på en sådan ikon får man numera betydligt mer information och dessutom bilder i 3D på stället, och även där apprekommendationer.

När Apple valde att överge Google Maps som standard kartapp i Ios blev det ett fiasko då Apples egna app inte var riktigt färdigt utvecklat. Men den börjar likna något riktigt användbart.

Samlad bedömning av Ios 7

Ios 7 är nog inte den revolution som Apple påtalade när plattformen presenterades, i alla fall inte när man kör den i befintliga enheter. Vi reserverar oss dock för att uppdatera denna bedömning när vi testat Ios 7 i Apples nyaste och snabbaste lur, Iphone 5s. 

Systemet erbjuder däremot en hel del nya fiffiga funktioner, varav snabbmenyer för kontroll- och notiscentren samt Airdrop är bland de viktigaste. Dessutom bjuder den nya platta designen ett mycket mer modernt och fräscht utseende. Användningen av negativa ytor bidrar också till att öka skärmytan, vilket är välbehövligt i telefoner som förhållandevis är små, sett till övriga telefoner. Många mindre ändringar i befintliga appar, exempelvis i mejl, telefoni, kameran och kartor, bidrar också till en förnyelse av användarupplevelsen. Ios 7 får därmed klart godkänt.