-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
Tigris and Euphrates
Tigris and Euphrates är en klassiker bland brädspelskännare. Gillar du abstrakta spel är det även en bra app.
Som namnet antyder är temat för Tigris & Euphrates tidiga civilisationer i tvåflodsområdet. Man bygger städer med åkrar, handelsplatser, tempel och administration, och sätter sina kungar och präster att vaka över dem.
Fast sanningen är att detta är ett abstrakt spel med löst tillfogat tema. Man kunde lika gärna spela det med olikfärgade brickor utan att kalla dem något. För att vara ett abstrakt spel är det dessutom rätt komplicerat, med detaljerade regler för vad som händer när man placerar sin bricka i någon annans stad eller när två städer växer ihop, skatter i tempel med mera. Allt följer sin interna spellogik som bara är att lära sig utantill.
Detta innebär att Tigris and Euphrates trots en pedagogisk tutorial som går igenom och upprepar alla regler är rätt svårt att sätta sig in i. I gengäld är det ett riktigt bra spel som med många år på nacken som brädspel fortfarande räknas som en klassiker.
Anpassningen som app är funktionell utan att bjuda på något extraordinärt. Spelet fungerar bra även på mobil tack vare en liten pil som visar var man placerar sina brickor. Bra tänkt där. Upp till fyra spelare kan spela samtidigt, och dessa kan vara datorspelare, sitta bredvid dig eller om du har Ios, online. Datorspelarna bjuder inte på tillräckligt motstånd för den erfarne spelaren men väl tills du når dit. De brickor du har på hand är dolda för motståndarna, så om ni spelar lokalt är det bara att skicka runt telefonen eller surfplattan mellan er. Appen förvarnar när det är dags att skicka vidare, men något enkelt sätt för alla att titta samtidigt finns inte.
Gillar du kluriga abstrakta spel som bjuder på en utmaning kan detta rekommenderas.