Stor och liten på samma gång

Test: Asus Fonepad

Knappsatsen bevittnar om att Asus Fonepad både är telefon och surfplatta i ett.
Det finns flera program för att skapa och de inkluderas från start, exempelvis Asus Story för att göra fotoberättelser.
På baksidan ser vi till exempel att där finns ingen kamera, vilket gör att du får nöja dig med den som finns på framsidan.
Uppdateringar från sociala nätverk kan du samla i appen Buddybuzz.
Antalet appar anpassade för stora surfplatteskärmar är fortfarande få i Google Play. Därför uppskattar man särskilt de anpassade appar som följer med.
Den enda kameran sitter på framsidan och är riktad mot dig. Tyvärr är den inte alls särskilt bra.
Högtalaren räcker när du vill titta på film utan att använda hörlurar.
Som hos flera konkurrenter kan du även starta miniappar som lägger sig över det du håller på med.

Bra för film och kreativitet, men samtidigt något du kan ringa vanliga röstsamtal med. Vi kollar om främsta fördelen med Fonepad är att du får telefon och platta i ett.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Media och skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
68%

Egna appar

Allt i ett

Prisvärd

Lite långsam

Kameran

Det första man gör när man får Asus 7-tumsplata i handen är möjligen att sätta den till örat, för att känna hur det känns. Svaret är att det är betydligt smidigare att använda ett bluetoothheadset när du ringer med Asus Fonepad, för det här är både surfplatta och telefon i ett.

Tror du att det här är Asus första försök i storleksklassen har du både rätt och fel. Fonepad är Asus första egna platta i det här formatet, men det var ju Asus som stod bakom produkten Nexus 7 när Google slog på trumman för när den lanserades i juni förra året. Även nu är så klart operativsystemet Android och även om en hel del är sig likt är det också mycket som är annorlunda.

I Nexus 7 var det låga priset vad man fokuserade på men i Asus Fonepad är läget ett annat. Här finns istället mer funktioner. En sådan funktion är möjligheten att använda Fonepad som telefon och ringa vanliga samtal. Du behöver helt enkelt inte två enheter; platta och telefon, med varsitt simkort i utan klarar dig med allt i ett.

Tittar vi efter andra funktioner hittar vi relativt mycket i form av olika appar som Asus skickar med från start. Det finns alltså en hel del appar installerade från start innan du tar vägen ut på Google Play för att fylla på med dina egna favoriter.

Både i sin roll som surfplatta och med telefonifunktionen så har Asus Fonepad en hel del extra att bjuda på. Här finns alltså funktioner som gör den extra bra och som Asus lagt till för att förstärka de två huvudsakliga användningsområdena. För telefonerandet finns till exempel en funktion som blockerar i nummer om du till exempel blir störd av en särskilt ihärdig telefonförsäljare. Smidigt. Direkt i adressboken i Fonepad kan du också se kompisarnas status från sociala nätverk som synkas in direkt till den listan. Du kan alltså se om någon är på semester till exempel, eller har gjort något särskilt du vill ringa upp och prata om.

Det finns även flera funktioner som utnyttjar enheten i sin form som surfplatta. Dit hör till exempel de små miniappar som man kan dra igång och som du dyker upp från skärmens nederkant. Det är Buddybuzz som samlar dina sociala nätverk och kompisarnas uppdateringar där, liksom bland annat appar för e-post och snabba små anteckningar. Som alltid i Android finns så klart widgets i startskärmarna vilket gör att många av den här typen av uppdrag även går att göra snabbt därifrån.

Jag börjar till exempel med att lägga upp en widget till Google Now som kan ge mig tips om saker som jag ofta gör, som tidtabellen för att ta mig från jobbet framåt kvällen. På det sättet är Android-plattor generellt mer nyttiga eftersom man kan bli serverad med nyttigare innehåll snabbt än man kan i raderna av ikoner på en Ipad. Är du ute efter appar så är det rätt få appar i Google Play som verkligen utnyttjar skärmens storlek, samtidigt som skärmen inte är så överdrivet stor att telefonappar blir oanvändbara. De ser bara fula ut och blir lite opraktiska, men funktionen finns ju fortfarande där. Bristen på anpassade appar till den stora skärmen tycker jag är lite förvånande med tanke på boomen i just den här skärmstorleksklassen, men en titt i Google Play på listan över de surfplatteanpassade appar personalen i butiken rekommenderar bekräftar bristen.

Bra då att Asus som sagt kompletterat med egna appar. Där hittar vi flera som är anpassade för att skapa innehåll trots att många kanske ser surfplattan som en enhet där man mest konsumerar innehåll och inte skapar så mycket. Asus vill uppenbarligen annorlunda. Plattan har ingen penna, men vill du skriva för hand direkt med fingret kan du till exempel lätt anteckna på en skärmdump eller kladda ner lite anteckningar på skärmen för att sedan skicka vidare.

Storleken på Fonepad är som jag nämnt tidigare hemmahörande i den konkurrensutsatta kategorin i storleken kring 7 tum och det är i mitt tycke en bra kompromiss i storlekshänseende. Jag tittar till exempel på ett timslångt tv-program strömmat med Fonepad och formatet är bra när man själv ska titta på film samtidigt som plattan inte blir för stor och otymplig att ta med sig. Är man flera som ska titta blir det dock lätt trångt kring själva skärmen, så då finns det andra prylar som klarar just det bättre.

Kamera är för övrigt ett område där Fonepad har intressant, om än inte bra, egenskaper. Den enda kameran som finns är den som är riktad mot dig och som sitter på framsidan ovanför skärmen. Det begränsar så klart möjligheten attt använda den till annat än videosamtal och inte ens till det är den särskilt bra.

Jag har nämnt att den Nexus 7 som Asus tillverkade för Googles räkning var gjord för att krypa ner i prisnivå och inte främst som ett prestandamonster. Det skulle vara en surfplatta tillgänglig för fler, vilket nog är en bra utgångspunkt om man vill konkurrera med Ipad och Ipad Mini som båda idag har så stor del av surfplattemarknaden. Nu hör till saken att inte heller Fonepad är något kraftpaket. Den kan upplevas som lite seg ibland och Intelprocessorn eller i alla fall vad den levererar imponerar inte i vanliga prestandatest heller. Jag tycker dock att den fungerar tillfredställande i vanligt användande, vilket ju är betydligt viktigare än vilka siffror som visas när du kör ett mer teoretiskt prestandaprogram.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Media och skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
68%

Fakta

Allmänt

Modell Fonepad

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2013-04-24

Mått 196,4 x 120,1 x 10,4 mm

Vikt 340 g, 170 %

Pris 2400 kr

System Android

Processor Intel Atom Z2420 1.2 GHz

Skärm

Mått 7 tum, 105 %

Upplösning 800 x 1280 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

Lagringsminne 8 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 1,2 Megapixel, 2 %

Autofokus Nej

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

GPS

Program Google Maps, Google Navigation

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 3.0

Wifi 802.11b/g/n

3G Ja

Variant med simkortplats Nej

Telefoni Ja

Batteri

Standbytid enligt tillverkaren 751 tim

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Ja

Benchmark-tester

Antutu 7185

Quadrant 2283

Vellamo Metal 455

Google Octane 1177, 3 %

Sunspider 1924,6 ms

Egna appar

Allt i ett

Prisvärd

Lite långsam

Kameran

Frågor & svar

Hur känns material och design?

Mer funktionell än exklusivt kan man sammanfatta det. Men det stämmer väl överens med prislappen.

Mest platta eller mest telefon?

Den är visserligen stor att hålla med örat, men det behöver man ju inte göra. Fonepad känns trots allt mer som telefon än som platta. Frågan i sig är kanske lite gammalmodig i tider med många enheter i den här kombinationsklassen, men framförallt bristen på anpassade appar gör att man mer lägger märke till telefonin. Särskilt när man får ett samtal, så klart.

Har den 4G?

Nej det hade varit en funktion som kunde lyft upplevelsen och gjort Fonepad till något extra. Med en lite större skärm kräver ju till exempel bra strömmande video extra bandbredd.

Alternativ

Padfone är ju en enhet med liknande funktioner men annan utgångspunkt från samma tillverkare dessutom.

Testbild från kameran

Du är starkt begränsad av att det bara finns en främre kamera, då mest för videosamtal. Tyvärr är den inte särskilt bra ens för det.