Åtstramad mellanklass
Sony Xperia J i test
Priset kontra funktioner är alltid en avvägning oavsett telefon. Med Xperia J har Sony dragit ner på en del och satsat på annat.
Betyg
- Telefoni & Data
- 6/10
- Media & Skärm
- 5/10
- System & program
- 6/10
- Användarupplevelse
- 5/10
- Material & kvalitet
- 7/10
- Totalbetyg
- 58%
Skärmen
Helt okej batteritid
Sonys Xperia-serie och dess singelbokstäver till namn börjar bli rätt förvirrat nu. Om vi räknar med de Xperia-telefoner under de senaste åren som haft ett ”riktigt” namn, som Miro, Neo, Go och så vidare har Sony till dagens datum fått ur sig telefoner till 15 av alfabetets 26 bokstäver (åtminstone om vi räknar efter det engelska alfabetet, antagligen skulle Sony inte släppa en Xperia Ä i vilket fall). I och med lanseringen av den senaste i raden av bokstavstelefoner, Xperia Z, viskade Sony om att det ändå var sista bokstaven i alfabetet, så förhoppningsvis är de på väg med ett lite mer logiskt namnschema. Det hade varit logiskt om alfabetets första bokstäver tillhörde budgetsegmentet och att det sedan gick uppåt, men såväl fjolårets Arc som alla mellanmodeller av X-serien vittnar om motsatsen.
Av den anledningen är det också svårt att enbart via namnet placera vart Xperia J hör hemma någonstans. Specifikationerna skvallrade om mellanklass, men det är ett svårt segment att förutspå pris på. När prislappen sedan visade sig landa på 1 890 kronor blev den desto mer intressant ur ett budgetperspektiv, samtidigt är alltid frågan vad som fått stryka på foten eller bantas ner för att telefonen skulle få den prislappen.
Glädjande nog är stora delar av byggkvaliteten överraskande bra och tyngden känns väl avvägd sett till storleken på luren. Skalet i sig känns inte fullt så plastigt som många andra lurar i den här prisklassen, men knapparna för volym och ström känns som om de har alldeles för lång slaglängd för att de ska kännas riktigt bekväma att använda eller ens veta om du faktiskt fått ett tryck registrerat.
Bland de positiva egenskaperna finns även skärmen, som har ett fåtal pixel högre upplösning än många andra lurar i den här klassen. Just den biten märks egentligen inte, utan det är främst skärmens färgåtergivning som är ovanligt fin för en telefon i den här klassen. En störande detalj är dock att det inte finns någon ljussensor som reglerar skärmens ljusstyrka automatiskt, något som annars skulle kunna spara batteri. Batteriet i sig på 1 750 milliamperetimmar behöver visserligen inte skämmas för sig och telefonen håller förhållandevis länge på en laddning, men allt som sparar batteri är ju annars välkommet.
När det gäller finare specifikationer kring hårdvaran tar det tyvärr slut där. Resten är byggt kring en rejält åtstramad budget och förvånansvärt förvirrade specifikationer. Lagringsutrymmet ligger på ynka fyra gigabyte, medan ganska många telefoner i samma prisklass kan skryta med det dubbla. Samma sak gäller processorn, som får nöja sig med en enkel kärna istället för två och arbetsminnet som landar på 512 megabyte när det gärna kunde få ha varit några hundra megabyte högre. Liknande prissatta Xperia Sola från samma företag kan bland annat skryta med såväl fler processorkärnor och en modernare processor, vilket gör att Xperia J i många fall känns som ett ganska ologiskt val för den prismedvetne.
Den strypta hårdvaran gör också att de prestandatester vi kör igenom knappast imponerar och för ovanlighetens skull börjar vissa testprogram gnälla över att telefonen har för lite ledigt minne för att kunna testas på ett bra sätt. Samma sak gäller även vid normal användning av telefonen, då det ganska ofta stannar till i användningen eller att tangentbordet inte hänger med i alla knapptryckningar.
Även kameran ligger på minussidan tyvärr. Fotolampa för att hjälpa till i mörkare miljöer saknas helt och varken skärpa eller färgsättning känns riktigt bra, trots att Sony historiskt sett varit förhållandevis bra på den punkten även i lite lägre prisklasser.
När vi testade telefonen fanns Android 4.0 installerad på den, men sedan dess har Sony uppgraderat Xperia J till Android 4.1, även känt som Jelly Bean. Mjukvaran i övrigt är densamma som de flesta andra mobiler från Sony och överraskar inte direkt. Det ovanpåliggande skalet tillför några extra detaljer och den gamla kvarlevan Timescape dyker upp lite här och var även fast den knappast tillför speciellt mycket i en modern telefon när det kommer till att samla sociala medier och notifikationer från kontakter.
När det kommer till själva tangentbordet i porträttläge känns det som att något blivit felkalibrerat från fabrik. Att trycka rakt på en bokstav leder ofta till att skärmen registrerar bokstaven till vänster istället, så för att träffa rätt får vi istället sikta något snett åt höger. Som tur är uppstår inte samma problem när telefonen används i landskapsläge, antagligen för att knapparna är tillräckligt stora.
På det stora hela presterar Xperia J någorlunda sett till prisklassen, men den känns något dyr för den som letar efter en riktigt billig men ändå förhållandevis bra mobil och för en eller två hundralappar till kan du ta ett ganska stort kliv uppåt på de flesta områden och få en telefon som överlag blir en bättre användarupplevelse.
Å andra sidan: Erik Mörner
Jag tycker att mycket av det positiva, välordnade i dyrare Sonymodeller har letat sig ner även i Xperia J. Bra grej dessutom med sms-räknare för den som vill ha kostnadskoll.
Betyg
- Telefoni & Data
- 6/10
- Media & Skärm
- 5/10
- System & program
- 6/10
- Användarupplevelse
- 5/10
- Material & kvalitet
- 7/10
- Totalbetyg
- 58%
Fakta
Allmänt
Modell Xperia J
Tillverkare Sony
Lanseringsdatum 2013-02-01
Typ Pekskärmsmobil utan knappsats
Mått 124,3 x 61,2 x 9,2 mm
Vikt 124 g, 62 %
Pris 1800 kr
System Android
Processor 1 GHz Cortex-A5
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 900 MHz, 2100 MHz
LTE Nej
Datahastighet in 7,2 Mbit/s (HSPA)
Datahastighet ut 5,76 Mbit/s (HSPA)
Voice over LTE Nej
Skärm
Mått 4 tum, 60 %
Upplösning 480 x 854 pixel
Typ LCD - TFT
Pekskärm Kapacitiv
Minne
RAM-minne 0,5 GB, 5 %
Lagringsminne 2 GB
Minneskortplats Ja
Kamera
Upplösning 5 Megapixel, 8 %
Kameraknapp Nej
Autofokus Ja
Frontkamera Ja
Fotobelysning Fotolampa
Videoinspelning, upplösning 640 x 480 pixel
Videofokus Kontinuerlig autofokus, Pekfokus
Media
Musikformatstöd MP3/eAAC+/WMA/WAV
Videoformatstöd MP4/H.263/H.264/WMV
Internet
Webbläsare Full
E-post Ja
Exchange-synk Ja
Google-synk Ja
Delning av Internet till dator USB, Wlan
GPS
Program Google Maps
Navigering Ingår, Kan köpas till
Anslutningar
USB Ja
Bluetooth 3.0
Wifi 802.11a/b/g/n
DLNA Nej
HDMI Nej
Batteri
Kapacitet 1750 mAh, 35 %
Standbytid enligt tillverkaren 607 tim
Taltid enligt tillverkaren 5 tim, 36 min
Uppmätt videotid 6 tim, 43 min
Tillbehör
Headset Ja
USB-kabel Ja
Övrigt
Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska
Tålig Nej
FM-radio Ja
NFC Ja
Benchmark-tester
Antutu 4157
Quadrant 1858
Vellamo Browser 871
Vellamo Metal 312
Google Octane 638, 2 %
Sunspider 3289,4 ms
Skärmen
Helt okej batteritid
Frågor och svar
Kommer den att uppgraderas?
Sedan testet skrev har Sony påbörjat en utrullning av Android 4.1 (Jelly Bean) till Sony Xperia J. Ni kan lasa mer om uppgraderingen här.
Är den vattentät som andra Sonymodeller? Nej.
Hur är talljudet? Fullt godkänt, varken mer eller mindre.
Alternativ
Den här prisklassen är alltid lite knepig och vårt bästa tips är att titta lite på äldre modeller som sjunkit i pris då de ersatts av nyare varianter. Tidigare toppmodeller
som hamnat i realådan brukar generellt sett vara bättre på alla punkter.
Kameraexempel
Kameran imponerar egentligen inte på någon enskild punkt, utan ska väl mest användas i nödfall när du inte har något bättre till hands.