Kraftpaket från LG

Test: LG Optimus G

Snapdragon S4 Pro-processor, LTE och Miracaststöd – LG Optimus G har det mesta en Androidfantast kan önska. Men med flera femtumslurar alldeles runt hörnet har LG:s nya toppmodell landat i Sverige en aning sent.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Skärmen

Snabbheten

Priset

Blir väldigt varm när prestandan pressas

Inte senaste Androidversionen

Framoch baksida aningen ömtåliga

Första gången vi fick en glimt av LG Optimus G var i mitten av sommaren 2012. När telefonen sedan lanserades i slutet av augusti var den som tagen ur en Androidnörds våta dröm och kunde stoltsera med Qualcomms nya super-systemprocessor Snapdragon s4 Pro, 2 gigabyte i ram-minne och en högupplöst 4,7-tumsskärm. Allt detta såg även ut att rymmas i en ovanligt attraktiv form.

Efter att telefonen hade offentliggjorts blev det plötsligt mycket tyst om LG Optimus G, i alla fall på våra nordliga breddgrader. En högst tänkbar förklaring till detta är det samarbete mellan Google och lg som presenterades senare under hösten 2012 och resulterade i Googlemodellen Google Nexus 4  Till det yttre är de två telefonerna – Nexus 4 och LG Optimus G – mycket lika. Men det finns vissa betydande skillnader mellan dem. Vi återkommer till det senare.

Imponerande industridesign

Rent utseendemässigt är LG Optimus G en av de snyggaste Androidmodeller jag har sett. Här visar lg framfötterna ordentligt när det gäller industridesign: Fram- och baksida på luren utgörs av två gorillaglas som ger telefonen en lyxig känsla. Baksidan, där vi också hittar telefonens 13-megapixelkamera, täcks av ett slags mosaikmönster som liknar det hos Nexus 4. Bakstycket på LG Optimus G har skönt rundade kanter som gör telefonen behaglig att hålla i. Över lag ger Optimus G en känsla av att vara relativt tålig, trots att telefonen till stora delar består av ett så pass fragilt material som glas. Några av er har förmodligen läst skräckhistorier om Nexus 4- och LG Optimus G-användare som har spräckt fram- eller baksida på sin telefon när den har ramlat ur fickan. Vi kan konstatera att båda sidor av telefonen har reptåligt och förstärkt glas, men den som funderar på att jonglera med sin Optimus G bör tänka om.

Skärmen på telefonen mäter 4,7 tum, vilket gör den något mindre än den stora Androidkonkurrenten Samsung Galaxy s3  4,8 tum). Den lilla skillnaden i storlek tar LG Optimus G igen i skärmkvalitet. Lcd-skärmen på LG:s nya flaggskeppsmodell är tillverkad med en teknik som kallas True HD-IPS+. Färgerna och detaljrikedomen är i absolut världsklass. Upplösningen ligger på 768 × 1280 bildpunkter, vilket kombinerat med skärmens storlek ger en pixeltäthet på 318 pixel per tum. Skärmen är också utrustad med en speciell Zerogap Touch-teknik, vilket innebär att mellanrummet mellan glaset och lcd-panelen minskats genom att vissa komponenter i lcd-skärmen har tagits bort. Zerogap Touch gör dels att skärmbilden upplevs ligga närmare ditt finger i jämförelse med andra skärmar, dels att telefonen har kunnat göras tunnare.

Supersnabb processor

Under det förstärkta glaset på LG Optimus G snurrar en fyrkärnig systemprocessor från Qualcomm med namnet Snapdragon s4 Pro. Det här kraftpaketet består av fyra Kraitprocessorkärnor (cpu) klockade till 1,5 ghz, den urstarka grafikdelen 320 (gpu), 2 gigabyte i ramminne och lte/4g-modem. Våra benchmarktester visar att lg Optimus g sopar mattan med toppmodellerna Samsung Galaxy S3  och HTC One x + från 2012. Men om vi jämför med nya värstingen Sony Xperia Z  som också har en Snapdragon s4 Pro-processor, får lg Optimus g se sig besegrad – och det rejält.

Även Nexus 4 har en S4 Pro-processor, men LG har valt att dra nytta av processorns råstyrka på ett lite annat sätt i Optimus G, och har försett modellen med flera prestandakrävande finesser som den senaste Nexusluren saknar. En av dessa finesser är ­Qslide, som är lg:s svar på poppupp-fönsterfunktionen hos bland Samsung Galaxy Note 2  Med Qslide kan du starta ett gäng olika program – videospelare, webbläsare, anteckningar, kalender och miniräknare – i ett extra fönster på skärmen. Fönstret har två reglage där du sedan kan justera storlek och opacitet (genomskinlighet). Du kan välja att ha upp till två Qslide-fönster öppna samtidigt. Den rena användbarheten av en funktion av detta slag är rent subjektiv. Själv tyckte jag att det var ganska praktiskt att kunna ha ett anteckningsfönster uppe samtidigt som jag surfade. Men Optimus G är för liten för att det egentligen ska vara njutbart att titta på film på en del av skärmen, samtidigt som jag läser webbnyheter på en annan del.

En annan skrytfunktion är Live Zooming, som gör det möjligt att zooma in med fingrarna när du tittar på högupplösta videoklipp på din Optimus G. Okej, rent prestandamässigt är funktionen imponerande, men den praktiska användningen är mer eller mindre obefintlig. Då är det mer relevant att påpeka att Snapdragon s4 Pro ger telefonen en riktigt, riktigt bra användarupplevelse när det gäller mediafunktioner, webbsurf och grafikkrävande spel. Telefonen kan dock bli rejält varm att hålla i när du har hårdkört den en stund.

I och med Android 4.1.2 Jelly Bean gör bland annat den digitala assistenten Google Now premiär i Optimus-sammanhang. Kombinationen av Jelly Bean och LG:s gränssnitt Optimus UI 3.0 ger Optimus G ett mycket bra flyt, och man mer eller mindre flyger fram när man sveper mellan hemskärmarna. Optimus UI 3.0 har en ren design och känns mycket mindre plottrigt än andra gränssnitt från konkurrerande tillverkare (Ja, Samsung Touchwiz – jag tittar på dig). När det gäller mjukvarufunktioner är Optimus g bland annat begåvad med en Quickmemo-finess som gör att du kan aktivera ett särskilt läge där du har möjlighet att göra anteckningar, rita eller bara kladda direkt på skärmen. Dessa Quickmemos kan sedan delas ut via exempelvis mms och sociala medier.

En betydligt mer intressant funktion är stödet för trådlös delning till externa skärmar via Miracast, en funktion som egentligen kommer till Android först i 4.2-uppdateringen, men som lg lagt vantarna på redan i Android 4.1.2. På sikt kommer lg:s teveapparater att få inbyggt stöd för Miracast, men i nuläget går det att använda en slags dongel som man ansluter till bildskärmens HDMI-ingång. Själva parningen mellan telefonen och dongeln sker via wifi-direct. När vi ska testa funktionen har vi först lite svårt att lyckas med anslutningen mellan telefonen och skärmen, men när allt är igång efter lite trixande fungerar skärmdelningen bra.

Det som är unikt med LG Optimus G är telefonens Dual Screen Dual Play-läge, som gör det möjligt att visa olika innehåll på den anslutna skärmen och på din mobil. Det betyder att du kan surfa på telefonen samtidigt som du spelar upp ett högupplöst filmklipp på den anslutna skärmen.

Stöd för 4G

Många av dagens toppmodeller har 4g/LTE. När Nexus 4 släpptes fick telefonen snabbt kritik för att den saknade stöd för de högre datahastigheterna. Detta har LG åtgärdat i och med Optimus G. Man brukar säga att lte/4g ger en teoretisk topphastighet på 100 Mbit/s. Sanningen är att få telefoner klarar att komma upp i skrythastigheterna som operatörerna och tillverkarna anger. Under vårt test av lg Optimus G har vi uppmätt en toppnotering på 37,5 Mbit/s, vilket faktiskt är något bättre än uppmätta siffror hos andra 4g-lurar – exempelvis Sony Xperia Z och Huawei Ascend p1 LTE  En legitim fråga är vad man behöver en 4g-uppkoppling till. Ett argument för att det är dags att hänga på 4g-trenden är att 3g-näten i storstadsområdena (Göteborg, Malmö och Stockholm) är lika överfulla som sj-tågen kring julhelgen. Här kan faktiskt 4g/lte göra en skillnad. Vissa av 4g-lurarna har lidit av barnsjukdomar som gör att de har kunna tappa mottagningen helt och hållet när telefonen hoppat mellan 3g- och 4g-nät. I mitt test av Optimus g har jag inte sett några liknande tendenser hos telefonen.

En fråga som ofta dyker upp i samtal med tidningens läsare är hur en 4g-uppkoppling påverkar batteritiden. På insidan av LG Optimus G finns ett litiumpolymerbatteri med en kapacitet på 2 100 milliamperetimmar. Telefonen är också försedd med lg:s särskilda 800 cycle-teknik, som ska göra att batteriet behåller sin prestanda i upp till 800 laddningscykler. Vi har inte haft möjlighet att testa LG Optimus G under en så pass lång tid, men har inte sett att 4g-uppkopplingen ska ha en förödande effekt på batteritiden. Optimus G har inga problem att klara av ett dygns normalanvändning med webbsurf, strömmande film och spel. I vårt batteritest – där vi strömmar ett videoklipp på högsta volym tills telefonens batteri ger upp – är dock Optimus G inte bäst i klassen utan får se sig slagen av Huawei Ascend p1 lte (uppmätta batteritider på 5 timmar och 39 minuter, respektive 6 timmar och 13 minuter).

13-megapixelkameran på LG Optimus G:s baksida brukar också lyftas fram som en usp (unique selling point). Över lag har kameran bra skärpa och färgåtergivning vid stillbildsfotografi. Men störst skillnad i jämförelse med andra modeller gäller bildkvaliteten vid videoinspelning i 1080p. Klippen man spelar in med Optimus G har väldigt naturtrogna färger och en skärpa som är fenomenal. Även när du filmar i dåligt ljus blir bildkvaliteten riktigt bra, till skillnad från exempelvis Nexus 4, som har en tendens att överexponera videobilden vid mörkare ljusförhållanden.

I allt tuffare konkurrens

Det har hänt en hel del sedan Optimus G lanserades. Under den senaste tiden har vi sett flera nya toppmodeller med 1080p-skärmar på hisnande fem tum. Exempelvis släpper Sony sin vattentåliga nya femtumsvärsting Xperia z ungefär samtidigt som LG Optimus G kommer. Men låt inte jakten på pixlar avgöra allt när du ska välja en ny telefon. Designen, LTE-stödet, den snabba Snapdragon 4 Pro-processorn och framför allt det oslagbara priset på 4 500 kronor gör att LG Optimus G fortfarande står sig bra mot konkurrenternas toppmodeller.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Fakta

Allmänt

Modell Optimus G

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2013-02-14

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 131,9 x 68,9 x 8,5 mm

Vikt 145 g, 73 %

Pris 4 990 kr

System Android

Processor Qualcomm Snapdragon S4, Quad-core 1.5 GHz

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Ja

Datahastighet in 100 Mbit/s

Datahastighet ut 50 Mbit/s

Skärm

Mått 4,7 tum, 71 %

Upplösning 720 x 1280 pixel

Typ LCD - IPS

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

RAM-minne 2 GB, 21 %

Lagringsminne 32 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 13 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 30 fps

Videofokus Fixfokus

Media

Musikformatstöd MP3/WMA/WAV/FLAC/eAAC+/AC3

Videoformatstöd MP4/H.264/H.263/WMV/DviX

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Nej

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB

GPS

Program Google Maps

Navigering Ingår, Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Nej

HDMI Nej

Batteri

Kapacitet 2 100 mAh, 42 %

Standbytid enligt tillverkaren 335 tim

Taltid enligt tillverkaren 15 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 31 min

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Ja

Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska

FM-radio Nej

Tålig Nej

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 17952

Quadrant 6103

Vellamo Browser 1641

Vellamo Metal 591

Google Octane 812, 2 %

Sunspider 3348,0 ms

Skärmen

Snabbheten

Priset

Blir väldigt varm när prestandan pressas

Inte senaste Androidversionen

Framoch baksida aningen ömtåliga

Frågor & svar

Kommer telefonen att uppgraderas till Android 4.2?

Ingen uppdatering är planerad än så länge.

Mircast låter spännande. Men har inte luren vanligt DLNA-stöd?

Jodå. Telefonen leveraras också med en särskild SmartShare-app som fungerar riktigt bra.

Vad har telefonen för övriga anslutningar?

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dubbla band, Wi-Fi Direct, DLNA, MHL, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0 (A2DP), mikroUSB v2.0, NFC.

Alternativ

Google Nexus 4 saknar vissa av finesserna, men har å andra sidan en senare Androidversion. Är man beredd att gå upp i pris kan Sonys nya Xperia Z vara aktuell.