Bättre täckning utan kabel

Test: Nextivity Cel-Fi

Om täckningen är usel men du vill kunna använda mobilen precis som vanligt finns bara en lösning som fungerar – att sätta upp en repeater.

Publicerad Senast uppdaterad

Cel-fi RS2 levererar bättre inomhustäckning utan att du måste skruva upp antenner eller dra tjocka, svarta koaxialkablar genom väggar och tak. Repeatern består av två enheter med varsin liten nätdel. Designen i vit plast med grå detaljer sticker inte i ögonen, men speciellt fönsterenheten är en rejäl pjäs och blir ett ganska tydligt inslag i inredningen när den får sitt hem på fönsterbrädan. Instruktionerna nämner inte hur antennerna fungerar eller hur man ska rikta enheterna för att få bästa signal, men det är ändå ganska enkelt att komma igång.

Fönsterenheten visar signalstyrkan med fem lysdioder, så man kan prova olika platser i huset och vända och vrida på burken i jakt på det bästa läget. Donörantennen – antennen som kommunicerar med operatörens basstation – sitter inbyggd i fönsterenheten, men det går också att använda en extern antenn via antennkontakten som finns på undersidan av enheten. Lite av enkelheten går naturligtvis förlorad, men det blir ändå inte så mycket kabeldragning som med traditionella konstruktioner där du måste koppla in både donörantenn och täckningsantenn.

När fönsterenheten är på plats gäller det att hitta ett läge för täckningsenheten som ger signal där du vill kunna använda mobilen. Cel-fi RS2 använder 5 GHz-bandet för att koppla samman enheterna. Signalen dämpas ungefär som wlan av väggar och tak, så det gäller att inte ha alltför mycket betong och armering mellan enheterna. Täckningsenheten har en liten sifferdisplay som visar kvaliteten på länken. Dessutom finns en röd och en grön lysdiod som visar om signalen är för svag alternativt om enheterna helt saknar kontakt med varandra. Täckningsenheten är stor som en ordinär bredbandsrouter och därmed lite mer lättplacerad än fönsterenheten.

Det är verkligen ett plus att slippa kablar och verktyg under installationen, men det kan samtidigt krävas lite pusslande för att hitta en placering där alla tre villkoren är uppfyllda – hyfsad signal vid fönsterenheten, lagom avstånd mellan de båda burkarna och bra signal från täckningsenheten där du vill kunna använda mobilen. Med båda enheterna installerade steg signalstyrkan i mobilen från en sporadisk pinne till full stapel. Från ett läge där det knappt gick att ringa från vår testplats blev mobilen användbar för både röstsamtal och data, men alla platser är unika så diskutera förutsättningarna och eventuella möjligheter till öppet köp med återförsäljaren innan du slår till.

Vårt testexemplar var operatörslåst till Telia och Tele2, men Cel-fi RS2 finns även för övriga operatörer. När det gäller repeatrar är operatörslåset inte bara till nackdel – det är betydligt enklare att få till-stånd för en låst repeater eftersom du bara behöver ansöka om tillstånd hos din egen operatör och PTS.

Kräver tillstånd

Eftersom repeatern förstärker och sänder ut signaler på samma frekvenser som operatörernas basstationer krävs tillstånd. En repeater som förstärker signalen från alla operatörer – en så kallad bredbandig repeater – behöver också tillstånd från alla operatörer. Det räcker alltså inte med att söka tillstånd hosoperatören där du själv är kund. När alla operatörer gett sina medgivanden behöver du också ett tillstånd från Post- och telestyrelsen (PTS) som kostar 175 kr per år. Störningsrisken gör att operatörerna är restriktiva med att dela ut tillstånd. En grundförutsättning är att repeatern klarar CE- och ETSI-standarder och har funktioner för att automatiskt dra ned effekten, men även placeringen spelar roll.

I områden där det är tätt mellan basstationerna och generellt finns en stark signal är det svårare att få tillstånd medan det är lättare ute på landet där risken att repeatern stör mobilnäten är mindre. Om det inte går att få tillstånd för en bredbandig repeater finns två andra varianter – operatörslåsta eller frekvenslåsta repeatrar. En operatörslåst repeater arbetar bara på de frekvenser som den valda operatören använder, så du behöver inte tillstånd från övriga. Den frekvenslåsta repeatern går ett steg längre – den använder bara en frekvens och man kan säga att den är låst till en specifik basstation. Det gör att den minimerar risken för störningar och passar perfekt om du vill förstärka en enda operatör stationärt – till exempel i sommarstugan – men den fungerar inte i båten eller husvagnen eftersom mobila installationer behöver klara alla operatörens frekvenser.

I ansökan måste du bland annat ange var du vill sätta upp repeatern, antennens riktning och monteringshöjd samt bifoga tillverkarens datablad med specifikationerna för själva repeatern. Mer information hittar du under Radiotillstånd, Övriga tillstånd och Repeatrar på www.pts.se. Där finns också en sammanställning av adresserna där operatörerna tar emot din repeateransökan.

Om du vill slippa tillstånd kan en passiv utomhusantenn vara ett alternativ – speciellt om det främst är mobilt bredband du är ute efter. Antenner som ger en förstärkning på mellan 2 och 50 gånger jämfört med den inbyggda antennen i mobilen eller modemet finns i alla prisklasser från 500 kr upp till cirka 3 000 kr. Ingen antenningång? Med en induktionsadapter kan du koppla modem och mobiler utan antennkontakt till din riktantenn. Adaptern dämpar signalen mer än en riktig antennkontakt, men resultatet blir ofta mycket bra trots förlusterna eftersom signalen från riktantennen är så mycket starkare.

Namn: Nextivity Cel-Fi

Donörantenn: Inbyggd

Täckningsantenn: Inbyggd

Täckningsområde: 1 235 m2

Uttag för extern antenn: Ja, SMA-kontakt

Pris: 5 900 kronor

www.nextivityinc.com

Frågor och svar:

Fungerar repeatern med mobilt bredband?

Ja, den förstärker hela 3G-signalen och fungerar med alla tjänster.

Får även besökare bättre täckning?

Ja, om de använder någon av de operatörer som repeatern är låst till.

Hur är instruktionerna?

Manualen är väldigt kortfattad, men det fi nns en instruktionsfilm på Youtube som gör installationen enkel.

Alternativ:

Zboost One är en ännu enklare repeater som kostar cirka 2 500 kr. Den består bara av en enhet och saknar kontakt för extern antenn, men om du vill förstärka signalen vid fönstret rakt in i huset kan den vara ett fullgott alternativ

+

Enkel installation

Trådlös koppling mellan delarna

-

Kräver tillbehör om inomhustäckning helt saknas

Betyg

7/10