-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Budget med stor skärm
Test: LG Optimus L9
LG har försökt göra en budgetversion av toppmodeller som Galaxy S3 och One X. Och i stort sett lyckats.
Betyg
- Telefoni & Data
- 9/10
- Media & Skärm
- 7/10
- System & program
- 8/10
- Användarupplevelse
- 8/10
- Material & kvalitet
- 6/10
- Totalbetyg
- 76%


Billig
Stor skärm
Tunn
Kul extrafunktioner
Kameran
Dålig betraktningsvinkel
När mobiltelefonerna blir allt mer lika varandra känns det som varje Androidtillverkare bara har tre mobiler. En dyr med stor skärm, en billig med liten och en mittemellan. LG har försökt vara lite nyskapande här och med Optimus L9 gjort en telefon med stor skärm i mellanprisklass.
Stor skärm har ju annars blivit det nya megapixel, prestandamåttet som visar att man är bättre än konkurrenterna. Toppmodellerna konkurrerar om att klämma in några tiondels tum extra på samma yta och Samsungs Note-telefoner blev en oväntad framgång för företaget.
En så stor skärm som 4,7 tum hittar man annars bara på toppmodeller som Samsung Galaxy S III och HTC One X, och jämfört med dem är LG Optimus L9 definitivt en budgetmodell för strax över halva priset. Det finns inte heller någon annan modell på marknaden med liknande kombination av pris och skärmstorlek, även om man nog kan räkna med något liknande från ZTE eller Huawei i framtiden.

Nu är det inte bara storleken som gör skärmen, och det märks att skärmen i Optimus L9 är lite billigare. Betraktningsvinkeln är inte den bästa, och upplösningen på 960 x 540 pixlar är lite lägre än på toppmodellerna, men jag tycker ändå att den är helt ok, betydligt bättre än vad man hittar på till exempel Samsungs billigare telefoner.
Ovanligt med NFC i budgetlur
Jag tycker inte att telefonens prestanda i övrigt behöver skämmas för sig. Motorn är en dubbelkärnig 1 GHz-processor, vilket återigen inte är i nivå med toppmodellerna men ger ett klart godkänt resultat på de prestandatester jag kör. LG Optimus L9 känns snabb.
Näst senaste versionen av Android, 4.0.4 Ice Cream Sandwich, är också ett bra system som garanterar en hög grundnivå för vilken telefon som helst. Man kunde tänka sig att man nöjt sig med det när det nu är något av en budgetmodell, men LG har faktiskt slängt in en del smarta bonusfunktioner.
Skärmtangentbordet till exempel. På en så här stor skärm kan det vara svårt att nå över hela skärmen med fingrarna, särskilt om man håller den med en hand och skriver med tummen. LG har lagt till lite anpassade tangentbordsvarianter. Om man sveper till höger eller vänster över skärmtangentbordet i stående lägre får man ett mindre tangenbord som lägger sig mot ena hörnet så att det blir lättare att nå över hela tangentbordet med tummen. Man kan välja själv om man vill ha det på höger eller vänster sida. På samma sätt kan man i liggande läge svepa ut och dela upp tangentbordet i två halvor som är lättare att nå med tummarna.
En annan smart funktion heter Qmemo. Om du trycker både upp och ner på volymknappen samtidigt får du en skärmdump som du kan anteckna på genom att rita med fingret. Sedan kan du dela anteckningen via e-post eller en mängd andra sätt. Mest uppenbart användbart är det väl för att i Google Maps ta en skärmdump och ringa in vart man ska om man vill ge någon en vägbeskrivning.
En ambitiös men mindre användbar funktion är Qtranslator. Med denna app kan du rikta kameran mot en text och få den översatt, antingen med Google Translate eller med särskilda ordlistor du kan köpa till. Det tar en stund för appen att fixera texten, och eftersom man bara kan översätta ett ord eller en rad i taget skulle det ta evigheter att stava sig igenom även en kort text, trots att översättningen funkar riktigt bra. Mest användbart är det nog för skyltar och affischer om man befinner sig i en främmande stad.
NFC är en annan funktion man inte förknippar med budgetlurar. Än så länge kan man inte använda denna sensor till så mycket, men på sikt är tanken att man ska kunna hålla upp mobilen mot kortläsare och använda den som till exempel biljett i lokaltrafiken eller för att betala med. Det skadar inte att ha stöd för tekniken redan nu.

ammanfattning
Hygglig imiatation av Galaxy S3
Kameran är väl den mest uppenbara svagheten med LG Optimus L9. Den är på 5 megapixel vilket i sig säger att den inte befinner sig i toppskiktet, och när man tittar på bildresultaten på datorn är de snarare sämre än de relativt lågt ställda förväntningarna.
Basfunktionerna i LG Optimus L9 fungerar tillfredsställande. Ljudet låter bra när jag ringer och telefonfunktionen och telefonboken fungerar som jag förväntar mig. Kalendern är inte särskilt överskådlig, men det har den gemensamt med de flesta Androidtillverkares (Samsung undantagen), och det finns bra appar som till exempel Business Calendar för det.

På det hela taget tycker jag att LG har lyckats riktigt bra med vad de föresatt sig. Optimus L9 är inte någon Galaxy S III, men det är en hygglig imitation till ett pris som man annars bara hittar mindre telefoner för. Bra tänkt där, LG.
”Å andra sidan”
Daniel Hessel: L-serien från LG gör ett bra jobb med att packa in mycket i en ganska billig prislapp. L9 vinner definitivt inga prestandatester, men presterar helt okej för prislappen och är riktigt billig för att ha så pass stor skärm.
Betyg
- Telefoni & Data
- 9/10
- Media & Skärm
- 7/10
- System & program
- 8/10
- Användarupplevelse
- 8/10
- Material & kvalitet
- 6/10
- Totalbetyg
- 76%


Fakta
Allmänt
Modell Optimus L9
Tillverkare LG
Lanseringsdatum 2012-08-29
Typ Pekskärmsmobil utan knappsats
Mått 131.9 x 68.2 x 9.1 mm
Vikt 125 g, 61 %
Pris 2800 kr
System Android
Processor Dubbelkärnig Cortex-A9, 1 GHz
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 2100 MHz
LTE Nej
Datahastighet in 21 Mbit/s (turbo-3g)
Datahastighet ut 5,76 Mbit/s
Skärm
Mått 4,7 tum, 71 %
Upplösning 960 x 540 pixel
Typ LCD - IPS
Pekskärm Kapacitiv
3D Nej
Minne
RAM-minne 1 GB, 10 %
Lagringsminne 4 GB
Minneskortplats Ja
Kamera
Upplösning 5 Megapixel, 8 %
Kameraknapp Nej
Autofokus Ja
Frontkamera Ja
Fotobelysning Fotolampa
Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel
Videoinspelning, bilder/sek 30 fps
Videofokus Fixfokus
Media
Musikformatstöd MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, WMA
Videoformatstöd MPEG4, H.263, H.264, WMV, DivX, Xvid
Internet
Webbläsare Full
Flash-stöd Ja
E-post Ja
Exchange-synk Ja
Google-synk Ja
Delning av Internet till dator USB, Wlan
GPS
Program Google Maps
Navigering Ingår
Anslutningar
USB Ja
Bluetooth 3.0
Wifi 802.11b/g/n
DLNA Ja
HDMI Nej
Batteri
Kapacitet 2150 mAh, 42 %
Standbytid enligt tillverkaren 550 tim
Taltid enligt tillverkaren 10 tim
Uppmätt videotid 5 tim, 31 min
Tillbehör
Headset Ja
USB-kabel Ja
Övrigt
Java Ja
Röststyrning Ja, via Google Sök
FM-radio Ja
Tålig Nej
NFC Nej
Billig
Stor skärm
Tunn
Kul extrafunktioner
Kameran
Dålig betraktningsvinkel
Frågor & svar
Hur bra ligger telefonen i handen?
Den är tunn och sidorna på baksidan är lätt rundade så jag tycker den sitter bra i handen trots sin storlek. Den räfflade baksidan ger dock inte så mycket greppmotstånd som man skulle önska.
Är den inte väldigt lik Samsung Galaxy S2?
Ganska. Men skärmen är faktiskt större än denna förra årets toppmodell, och processorkraften nästan densamma.
Vad ska man med NFC till?
Det fungerar på samma sätt som de plastkort man håller upp mot kortläsare i till exempel kollektivtrafiken eller som passerkort, fast kretsen sitter inbyggd i telefonen. Tanken är att man på sikt ska kunna ersätta alla
Alternativet
Det finns ingen lika billig telefon med så här stor skärm, men med några tiondels tum mindre är förra årets toppmodell Galaxy S2 ett alternativ i samma prisklass.
Testbild från kameran
(Klicka på bilden för att se den i full storlek)
Kameran är en av telefonens svagheter, fullt dagsljus rekommenderas för hyggliga bilder.