Slipad efterföljare

Asus Transformer Prime i test

En av de mest populära surfplattorna förra året var Asus Eee Pad Trans­former. Nu har uppföljaren kommit, men räcker en ny design och ny hårdvara för att särskilja den från mängden?

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Ta med sig
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
80%

Snygg och välbyggd

Tangentbordsdockan

Grym batteritid

Inget 3G

Ingen gps

Asus slog en riktig lyckträff med Transformer när den släpptes under förra året. Plattan i sig var i klass med andra Androidplattor i toppsegmentet, men här fanns också tangentbordsdockan som särskiljde den från mängden. Med plattan i dockan fick du något som mest såg ut som en Netbook med musplatta och ett fysiskt tangentbord. 

Det slutade dock inte där, utan dockan gav även andra fördelar som en fullstor plats för sd-kort och usb för inkoppling av en vanlig mus eller en usb-sticka. I dockan fanns även ett extra batteri som fördubblade arbetstiden med plattan.

Transformer Prime är uppföljaren som bygger vidare på samma koncept. Den här gången säljs dock inte surfplattan separat, utan tangentbordsdockan ingår vare sig du vill eller ej. Samtidigt har vikten och tjockleken slimmats ner en aning och hela baksidan har täckts av borstad aluminium i samma stil som företagets Ultrabook Zenbook. Även batteritiden har gått upp ett par timmar, samtidigt som Asus har uppgraderat hårdvaran till Nvidias Tegra 3-plattform med bland annat fyra ­processorkärnor.

Även om nyheterna är många och välkomna innebär de också en del väldigt betydande nackdelar för Transformer Prime.

Tidigt ute

Precis som med föregångaren är Asus snabba med uppdateringar till sin platta. Utöver en bunt medföljande appar levereras Transformer Prime med en väldigt ren utgåva av Android, vilket gör att de snabbt kan uppdatera enheten när nya versioner släpps. I det här fallet innebär det att Transformer Prime begåvats med version fyra av Androids operativsystem. Det är den senaste versionen, som slår samman surfplattor och smarta telefoner för Androidplattformen. 

Gissningsvis beror det på att appar i stor utsträckning inte anpassats för fyra kärnor, för vi upplever inte Transformer Prime som överdrivet snabb. Den är på inget sätt långsam, men två extra processorkärnor jämfört med föregångaren ger oss inte några direkt märkbart snabbare upplevelser vid ­normal användning. 

Bland Asus förinstallerade program återfinns bland annat kontorssviten Polaris Office samt en bunt appar kopplade till Asus molntjänst och en app som lösenordsskyddar andra appar på plattan så att obehöriga inte kan öppna dem (perfekt om dina vänner brukar skoja med ditt Facebookkonto).

Slimmad

Som sagt har både vikten och tjockleken minskats ner en aning från föregångaren, vilket tillsammans med baksidan av metall ger en riktigt gedigen konstruktion. Det enda som fråntar plattan ett visst mått av gedigenhet och skönhet är de två ganska stora hålen som återfinns längs med ena långsidan. De är dock en nödvändigt ont för att tangentbordsdockan ska sitta stadigt, men med plattan löst för sig känns de lite väl stora.

Baksidan rymmer även plattans lite lyxigare kamera. Medan framsidan har en enklare kamera för videosamtal bjuder baksideskameran på åtta megapixel och fotolampa. Bilderna blir på inga sätt uppseendeväckande bra, men fullt godkända för en mobil enhet.

Beroende på hur du tänkt använda Transformer Prime ställer dock metallbaksidan till en del besvär. På grund av den har nämligen gps-mottagaren rejäla problem att få mottagning, så pass rejäla att Asus själva tagit bort funktionen från plattans specifikationer och hävdar att det är en "extrafunktion". 

Enklare positionering med trådlöst nätverk som positionsbestämmare verkar dock inte vara några större problem. Här är det också något trist att det inte finns möjlighet att surfa via 3g, då mobilmasterna hade kunnat ge en någorlunda position för enklare platsbestämning. 

Uppgraderad extraplatta

Såvida du inte har något större behov av navigering eller surf via 3g med en surfplatta är det således en av de bättre Androidplattorna, även om steget från fjolårets plattor inte är enormt.

Betydligt bättre är däremot tangentbordsdockan som gör Transformer Prime till den relativt unika surfplatta den är. Precis som med föregångaren kan du docka plattan i en tangentbordsdel som gör hela paketet väldigt svårt att särskilja från en vanlig netbook. Den nya dockan är tunnare, konstruerad till större delen av metall och ger användaren ännu mer extra batteritid än vad föregångaren gjorde. 

Uppåt 18 timmar lovar Asus att du ska kunna få ut om du använder dockan och de inbyggda funktionerna för att spara ström. Under vårt test stängde vi dock av alla strömsparande funktioner och drog upp skärmens ljusstyrka till max och kunde trots detta konstatera att en arbetsdag inte innebar några större bekymmer.

Dockan ger dig även ett usb-uttag för exempelvis möss, usb-stickor och liknande samt ett fullstort uttag för sd-kort så att du exempelvis kan föra över bilder från digitalkameran direkt till plattan.

Den främsta nackdelen med Transformer Prime ligger dock mer hos Asus, för det känns som en mellanprodukt. Transformer Prime fixar i stort sett allt som vi störde oss på med föregångaren, som var fantastisk redan den. Vi saknar fortfarande 3g och bristen på gps är ganska pinsam, men utöver det är det en bra platta.

Trist nog har Asus redan utannonserat uppföljaren som väntas dyka upp runt sommaren med ännu bättre specifikationer och en skärm med full hd-upplösning. Med en sådan i antågande och ursprungsmodellen bara dryga halvåret gammal känns Transformer Prime tyvärr lite som en lätt förvirrad modell som råkade smita från Asus fabriker. 

Å andra sidan

Jonas Ryberg: En platta som också fungerar som en bärbar dator är en tilltalande idé. Och jag tycker att Asus kommit en bra bit på väg med sin Transformer. Den känns till exempel som ett bra mycket smidigare alternativ att ta med sig än Lenovos något klumpiga försök i samma kategori som vi testade i förra numret. Det finns dock några märkliga designmissar kvar som gör att plattan inte är riktigt bekväm som dator, till exempel lyfter skärmen tangentbordet i bakändan när man vinklar den för att komma i rätt läge för att skriva. Det gör att plattan inte vilar så stadigt som jag skulle önska mot underlaget. Tangentbordet hör inte heller till de mest bekväma jag testat, men det fungerar att skriva på utan problem och är flerfaldigt bättre jämfört med att sitta och skriva direkt på skärmen. 

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
7/10
Ta med sig
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Eee Pad Transformer Prime

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2012-03-01

Mått 263 x 180,8 x 10,4/19,4 mm

Vikt 586/1123 g

Pris 5990 kr

System Android

Skärm

Mått 10,1 tum, 86 %

Upplösning 1280 x 800 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 1 GB, 11 %

Lagringsminne 32 GB

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 45 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 2.1

Wifi 802.11b/g/n

HDMI Ja

3G Ja

Variant med simkortplats Nej

Batteri

Standbytid enligt tillverkaren 12 / 18 tim

Kommentar Batteritiden på platta och docka tillsammans är ett av de bästa

Tillbehör

USB-kabel Ja

Snygg och välbyggd

Tangentbordsdockan

Grym batteritid

Inget 3G

Ingen gps

Alternativ

För den som inte behöver plattan direkt kan det vara idé att vänta på uppföljaren Infinity som har en mer högupplöst skärm.

Testbild

Kameran gör riktigt bra ifrån sig sett till vad andra surfplattor brukar prestera. Även filmfunktionen gör ett bra jobb sett till bildkvalitet.

Är det svårt att fästa och koppla loss plattan från dockan? 

Utöver en liten spärregel innebär det inga problem att koppla isär de två delarna av Transformer Prime. Just det här momentet har gjorts betydligt enklare och mer exakt än hos föregångaren, så det innebär sällan problem.